VIZIUNI ȘI REVELAȚII PLASTICE PENTRU SFINTELE PAȘTI

5

Asociația Culturală ERA a organizat o superbă expoziție de icoane în incinta Hotel Central Plaza din Piatra Neamț. Evenimentul special a fost onorat, începând din Joia Mare a Săptămânii Patimilor, de plasticieni cunoscuți și talentați: Ciprian Istrate, Dumitru Bezem, George Romila, Laurențiu Dimișcă, Lucian Corneliu Agăleanu, Cristian Bistriceanu, Tudor Bădiță și Gabriel Bulgărea. Prezentarea a fost asigurată de scriitorul Adrian G. Romila. Învierea Mântuitorului Nostru Iisus Hristos este omagiată prin exemplificări notabile: vitralii, mozaicuri, icoane pe sticlă și lemn. Fiecare dintre cei prezenți cu lucrări s-a străduit să tâlcuiască texte bisericești și evenimente religioase. Viziunile, mai mult sau mai puțin canonice au fost realizate pe diferite suporturi, în tehnici diverse. Majoritatea maeștrilor și pictorilor de icoane au circulat mult, au întâlnit diverse modalități de exprimare dar s-au străduit să fie ei înșiși.
De la un reprezentant redutabil al Școlii din Salonic, athonitul aproape mitic Manoil Panselinos, la ”Erminia picturii bizantine a lui Dionisie din Furna” este cale lungă! Vreo trei secole! Dar în acest interval de timp s-au remarcat atât virtuozitatea lui Teofan Grecul cât și eleganța maiestuoasă a discipolului său, Andrei Rubliov. Spațiul geografic al ortodoxiei nu a cunoscut foarte multe inovații plastice, hieratismul și canoanele creștinătății răsăritene fiind riguros respectate și conservate până astăzi. Deși se vorbește foarte mult despre Andrei Rubliov(cca. 1360-cca. 1430) în România, zugravii noștri medievali și maeștrii iconari contemporani sunt tributari, mai degrabă, legendarului Manoil Panselinos(sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea), pictura bisericească din Țările Române fiind în mai fină consonanță cu meșterii care-și căutau de lucru în Balcani(mult mai apropiați stilistic de Constantinopol), decât la Moscova, Kiev sau Novgorod.
Printre cei care au deschis evenimentul poate fi amintit Laurentiu Dimișcă. O gamă inedită de icoane(vezi foto nr. 2, nr. 3 și nr. 4) pe care le semnează talentatul plastician cu pantofi violet(vezi foto nr. 1) te trimite cu gândul în lumea madonelor romanice, specifice lumii goticului occidental târziu, dar atinse de o exuberanță și beatitudine renascentistă, împărtășită generos credincioșilor de orice confesiune.
Tudor Bădiță(vezi foto nr. 5) este un exigent maestru român, specializat în vitralii. Împreuna cu soția sa au dus renumele județului nostru foarte departe. Ei trudesc din răsputeri cu deosebit har și înaltă pricepere, fiind solicitați pentru calitatea și valoarea lucrărilor inclusiv în Ardeal. Soții Bădiță nu au nevoie de reclamă. Ei lucrează(vezi foto nr. 6, nr. 7 și nr. 8) la înalți parametri occidentali! Sunt doi aristocrați ai muncii neobosite!
Maestrul George Romila(vezi foto nr. 9), nu este doar un virtuos al plasticii bisericești ci și un adevărat cetățean al municipiului nostru. Dumnealui se numără printre primii pietreni care au motivat de ce nu trebuie sa se intervină în spațiul vechii Curți Domnești din Piatra Neamț, militând civilizat pentru conservarea întregului perimetru al centrului istoric, fără noi și brutale operațiuni. Din păcate, efortul său și al câtorva mii de pietreni nu a fost nici măcar analizat cu luciditate. Setea de bani a unor politruci și demnitari locali s-a dovedit mult mai puternică! În spațiul dedicat acestui eveniment organizat de Asociația Culturală ERA, vă prezentăm doar câteva fragmente din ceea ce a finalizat George Romila(vezi foto nr. 10, foto nr. 11 și foto nr. 12). Ca atitudine-conduită, consecvență și tematică, George Romila își poate găsi doar camarazi de talia unor pictori religioși-dedicați, precum Zurbaran, Esteban Murillo, Jusepe de Ribera și Luis de Morales, din veacul de aur, spaniol. George Romila nici nu apucă să-și scoată produsele spre vizionare pentru că ele se vând extrem de rapid. O persoană care nu a dorit să-i pomenesc numele a afirmat că atât în cazul operelor soților Bădiță, experți în arta vitraliului cât și în cazul picturilor religioase realizate de George Romila se poate spune, fără supărare(pentru observația de geambaș): ”Calul bun se vinde din grajd! Nu mai apuci să-l duci la târg, că deja s-a vândut”. În județul Vrancea, câțiva renumiți viticultori sunt vânați pentru calitatea strugurilor cu câteva luni înaintea culesului. Toată recolta se vinde încă din primăvară!
O foarte frumoasă surpriză a furnizat-o dl. Cornel Agăleanu(vezi foto nr. 13), un neobosit și rafinat promotor al artelor și talentelor nu numai din județul Neamț ci și din restul României. Prezent cu un plăcut buchet de icoane pe sticlă(vezi foto nr. 14, foto nr. 15 și foto nr. 16), Cornel Agăleanu reușește rara performanță a destinderii întregii atmosfere prin tonul culorilor și tematica aleasă cu precizie chirurgicală: subiecte religioase pictate pe sticlă, specifice mai ales Transilvaniei de la mijlocul secolului al XIX-lea. Un gest curajos, pentru replici moderne, extrem de atent executate. Mozaicul este reprezentat de Gabriel Bulgărea(vezi foto nr. 17, foto nr. 18 și nr. 19).A dezvălui chiar toată pleiada lucrărilor panotate ar însemna să-l îndemnăm pe iubitorul de artă adevărată la o nemeritată comoditate. Prin urmare, celor interesați le revine obligația culturală de a se deplasa la adresa sus-menționată pentru îmbogățirea informațiilor.

Text și foto: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. legio spune

    Oare de ce lipseste din aceasta expozitie iconograful Popei? care dupa scrierile unor critici ar fi printre cei maimari din Romania.

    1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      Nu stiu ce sa va raspund domnule. Dar intrebarea dumneavoastra este legitima si la obiect. Ar fi trebuit intrebati organizatorii. Poate ca exista simpatii si antipatii, poate ca au aparut unele secte in categorisirea artistilor si a lucrarilor acestora… Poate ca exista si discriminari in selectarea unor artisti… Poate ca au aparut criterii ascunse… Cine stie?

  2. popa gheorghe adrian spune

    Un nou articol din seria MULTI VAD PUTINI CUNOSC. HRISTOS A INVIAT! si SARBATORI FERICITE!

    1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      Adevarat a inviat!

  3. Sorin spune

    Am fost acolo. Foarte frumoase lucrarile, trezesc emotii reale. Felicitari, inca o data!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate