Ultima oră: Plângere penală nemaivăzută împotriva Primului Fiu al Târgului Pietrei!

0

În cinstea lucrărilor Adunării generale de alegeri la PNL Piatra-Neamț, mă pregăteam cu vie și nețărmurită emoție să aduc un vibrant omagiu celor mai destoinici reprezentanți ai Ținutului Muntelui Sfânt al Dacilor, tărâm de legendă aflat la întâlnirea istoriei cu viitorul, după cum grăiau încă din secolul trecut, de la 1994 elementele de branding identitar al județului, creat și oferit în dar de Rothmans of Pall Mall International, niște amărâți de anvergură planetară care nu anticipaseră luminoasa descălecare pe bani mulți a serenisimei Floriana Jucan via CJ Neamț. Asocierea acestor oameni de seamă la strălucita guvernare care a depășit planul la cheltuieli cu bunuri și servicii cu 33,6 miliarde lei (154% față de anul tristă amintire 2018), succes recent raportat, face să salte inimile-n noi de mândrie și recunoștință, să alungăm gânduri de factură obscurantistă precum creșterea pensiilor (doar +14 miliarde) sau creșterea alocațiilor copiilor (+6 miliarde).

Detalii despre eroica depășire de plan

În acest climat, dând glas cu însuflețire profundului atașament față de aruncarea grabnică a unor legi anacronice la lada de gunoi a istoriei, se cuvin reliefate și aplaudate încă o dată, la scenă deschisă, disciplina de partid și clarviziunea primului fiu al Târgului Pietrei. Alesul între aleși Andrei Carabelea, tânăr destoinic pe-ai cărui umeri flutură falnice flamurile portocaliului timpuriu, tocmai a bifat într-un mod magistral o constribuție inestimabilă, de o desosebită însemnătate teoretică și practică, la instaurarea și desăvârșirea publicității mincinoase. Este o dovadă peremptorie a cât de retrograde sunt educația, școala și pregătirea profesională solidă, respectul față de legi și Constituție în aceste vremuri de împliniri mărețe, inspirat numite de pe acum Epoca Guwerneriană.

Fețe luminoase ale reclamei mincinoase

Când să fur pe față (desigur, în acord sinergic cu noile standarde de progres și civilizație) niște versuri pline de patos, ca o umilă contribuție la glorificarea Victoriei de sâmbătă, 26 iunie, dată ce coincide fericit cu Ziua Drapelului Național, o veste înfiorătoare mi-a tulburat pacea creatoare: niște netrebnici pregătesc o nouă și mârșavă plângere penală împotriva Luminăției Sale Carabelea Întâiul, Padișahul tuturor pietrenilor.

Acestea fiind zise, (des)cântarea-i gata. Să nu-nceapă să le placă.

Trecem așadar la partea gravă, în egală măsură și spectaculoasă. Oricât ai te-ai strădui să-l ocolești pe Cara-belea (i.e. Belea neagră), dă el buzna cu neasemuite isprăvi în completarea portretului de individ nepotrivit cu funcția și pietrenii. Individualizarea accentuată nu scutește de răspundere PNL (partidul care și-a bătut joc de oraș), nici pe Sebastian Burduja (garantul lustruitor), nici pe unchiul Pinalti (creatorul).

Fotodocument (2012): Tinerelul Cara-belea, apărătorul lui Petrov-Băsescu

Plângerea penală aflată în pregătire spre a fi depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț împotriva lui (la pachet cu arhitectul-șef Andrei Ciubotaru, altă figură asociată oranjutanilor) este una pilduitoare.    

Ca introducere rezonabilă în subiect și atmosferă se potrivește textul din 10 martie, intitulat Beleua neagră, o amenințare portoclie pentru Piatra-Neamț. Cititorii descopereau un document interesant ieșit oficial de primărie. Se cheamă Acord pentru deschiderea exercițiului comercial (alimentație publică). Poartă data de 28.12. 2018, era valabil până la 31.12.2019 și-i piesă cheie a unei cercetări efectuate de anchetatori profesioniști. Semnătura „pentru primar” este atribuită viceprimarului Bogdan „Bobo” Gavrilescu, printre altele ctitor netulburat al groaznicelor focare de infecție cunoscute bunilor pietreni drept puncte de colectare selectivă a deșurilor menajere.

Acordul cuprinde în clar fosta Terasă Tonique de pe Bulevardul Republicii nr. 13, obiect central al unui scandal de pomină. Pe scurt, o firmă a subînchiriat de la chiriaș, acordul obținut de chiriaș constituind – potrivit subchiriașului – argumentul decisiv al deținerii legale a terenului și al desfășurării la fel de legale a activității. Subchiriașul a cheltuit ulterior o sumă considerabilă cu modernizarea terasei, după care a luat pauză și se uită la investiție. Primăria zice că terenul e ocupat ilegal, dar nu îndrăznește să purceadă la demolare căci ar trebui să explice cum a funcționat anterior terasa din buricul târgului (timp de ani și ani de zile!) și unde-s bănuții cuveniți bugetului local. Lunga istorie duce la epoca unchiului Pinalti, ceea ce e profund neconvenabil.

Așa era protejată de intemperii Terasa Tonique (stânga) în martie, 2014

Litigiile aflate pe rolul instanțelor de judecată între subchiriaș, chiriaș și proprietar reprezintă un capitol distinct al aventurii. (Identitatea protagoniștilor este irelevantă în acest moment.) Dar socotelile cu primăria sunt ieșite din comun. În joc e o dispută privind regimul terenului. Cara-belea și hi-hi-responsabilii de „supt” el nu au habar ce domeniu public și privat al orașului administrează. Am demonstrat-o pe 12 aprilie (O dovadă dură că Beleaua neagră își bate joc de Piatra-Neamț!), cu trimitere la o dezvăluire din 2014 (Domeniul public din Piatra Neamț, o necunoscută pentru Guvern: Baza Hipică nu apare în Hotărârea de Guvern de referință din 2001) și pe 24 aprilie (Beleaua neagră de Piatra-Neamț și demolarea domeniului public).

Teancurile de corespondență între subchiriaș și primărie, audiențele oficiale și neoficiale, împreună cu certificatele de urbanism (reclamate că atestă în mod nereal situația juridică a terenului) asigură avocaților un generos front de lucru. Prima plângere împotriva Belelei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, a fost depusă pe 12 iunie și are numărul 2269/P/2021. Reclamă faptul că, prin adresa nr. 9625/28.04.2021, Carabelea și Ciubotaru „confirmă falsul intelectual comis anterior de semnatarii Certificatului de urbanism (nr. 833/14.10.2020 – n.a.), nu efectuează cercetări amănunțite cu privire la situația juridică a terenului sau, dacă le-a efectuat, insistă în confirmarea actului emis care cuprinde un fals intelectual în scopul de acoperi activitatea infracțională a emitenților actului”.

La originea noii plângeri, tot pentru abuz în serviciu, stă avizul nr. 15 din 23.07.2020 al Comisiei de amenajarea teritoriului și urbansim a CL Piatra-Neamț, menționat ca argument în pomenitul certificat de urbanism. Subchiriașul cere pe 9 martie o copie a documentului. Pe 24 martie primește copia, dar fără niciun act atașat care să explice avizul respectiv. Răspunsul este apreciat ca incomplet și, în data de 12 aprilie, se solicită în clar (și) procesul verbal de ședință. Este vorba de informații de interes public, accesul la acestea neputând fi îngrădit nimănui pe teritoriul României, în condițiile stipulate de Legea nr. 544/2001. În continuare veți descoperi că Piatra-Neamț nu se mai află în România.

Ultimul paragraf din adresa nr. 11288/12.04.2021, semnat de Beleaua neagră și Andrei Ciubotaru este năucitor: „Referitor la solicitarea privind copia după Procesul Verbal de ședință a Comisiei de amenajarea teritoriului și urbanism, protecția mediului a Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamț considerăm că nu justificați un interes personal pentru a vi se comunica acest document, dovada deținerii unui drept real asupra imobilului din b-dul Republicii nr. 13”. După asemenea „capodopere”, tradiția spune că în vederea respectării legii cu forța se ajunge în instanța de judecată. De această dată, există intenția unei plângeri penale cum n-am mai văzut până astăzi. Indiscutabil, plângerea nu garantează stabilirea vinovăției, însă cazul prezentat ilustrează cum nu se poate mai bine maniera de lucru instaurată în primărie, una definitorie pentru Epoca Cara-belea.

Hai liberare!

Viorel COSMA   

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate