Ulei uzat? Hai cu el la colectat!

2

Organizația ecologică Naturas et Civitas din Cluj-Napoca lansează prin intermediul firmelor Viridivos și Diana Service proiectul adresat elevilor „Ulei uzat? Hai cu el la colectat”.
Primul eveniment din cadrul inițiativei va consta în deschiderea unicului punct de colectare de la populație din Piatra Neamț în cadrul Cantinei Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”, Bdul Traian Nr.165, miercuri 15 Octombrie, la ora 10:00. Pe parcursul unei săptămâni se vor realiza prezentări la clasă pentru a conștientiza elevii în legătură cu nevoia de colectare selectivă a uleiului de gătit folosit.

Proiectul dorește, în primul rând, să informeze tinerii cu vârste între 7 și 18 ani asupra efectelor nocive produse de către uleiul uzat asupra mediului:

  • poluarea apei deoarece o singură picătură de ulei contaminează 1000 de litri de apă. Deversat din neglijență sau intenționat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafața apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietățile aflate în apă.
  • aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deșeurilor sub forma unei substanț e greu degradabile care împiedică dezvoltarea plantelor.
  • odată ajuns în sistemul de canalizare ș i/sau în gunoi, constituie un element nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereții sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor În al doilea rând, scopul proiectului este prezentarea soluțiilor, precum utilizarea acestuia pentru producerea biodieselului și a săpunului. Biodieselul este un combustibil ecologic alternativ, care este introdus în motorină, iar o dată cu creșterea procentului acestuia în compoziție scade gradul de poluare. Biodieselul utilizat integral sub formă de combustibil produce următoarele rezultate:

– reduce 100% emisiile de SO2 ș i CO2
– scade cu pâna la 50% emisiile de CO iar de până la 10% cele de NO2

În acest domeniu MOL România a mai iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat însă implementarea a avut loc doar în câteva orașe din România și anume: București, Arad, Bistrița, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Oradea, Ploiești, Regin, Sfântu Gheorghe, Sighișoara, Suceava, Târgu Mureș …

Persoană contact Ofelia Zaha, administrator Naturas et Civitas
Tel: 0748 465 162 Email: [email protected], website: www.natciv.ro

Poster Proiect

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Floarea de colt spune

    Atunci hai sa fim toti impotriva la toate si sa nu mai reciclam nimic deoarece va castiga vreo firma. Hai sa lasam pet-uri pe strada sa aruncam uleiul in rau pentru ca dupa cum spune GIGI e mai bine sa fii contra dar sa nu faci nimic decat sa faci ceva chiar daca poate nu e 100% corect. Mi se pare absurd te rog Gigi daca esti impotriva unei idei sa vii macar cu o solutie. De critica distructiva ne-am saturat toti.

  2. gigi spune

    Din cate stiu uleiul uzat poate fi comercializat. Organizatorii astia pseudoecologisti aka MOL Romania ofera ceva la schimb sau doar un pliant si o strangere de mana? E de rasul curcilor cine a ajuns sa ne vorbeasca despre ecologie. Unii care vand produse petroliere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate