Tradarea si minciuna ridicate la nivelul de virtute in Neamt

1

Tradarea din punct de vedere lingvistic inseamna inselarea în mod voit și perfid a încrederii cuiva, săvârșind acte care îi sunt potrivnice, pactizând cu dușmanul , neloialitate față de cineva sau de ceva , abatere de la o linie de conduită, inconsecvență față de o acțiune, de o idee etc.incap
Minciuna din punct de vedere lingvistic inseamna denaturare intenționată a adevărului având de obicei ca scop înșelarea cuiva .
Aceste doua actiuni merg de regula mana in mana fiind conditionata una de cealalta .Interesant este faptul ca desi majoritatea blamam minciuna sau tradarea , in realitate le cultivam inca din frageda pruncie, iar in acceptarea minciunii ca parte integranta a existentei noastre oamenii au impartit acest fenomen in doua parti : ascunderea adevarului- pozitiva si ascunderea adevarului- negativa .
Din punct de vedere psihologic, minciuna este o conditie necesara socializarii si dezvoltarii adaptabilitatii psihice . Din punct de vedere psihologic minciuna buna este cea pe care o cultivam copiilor atunci cand le spunem ca au fost adusi de barza sau ca au primit cadouri de la mosul care vine pe horn, iar minciuna rea este atunci cand este menita sa ascunda o fapta antisociala .
Din punct de vedere social minciuna acceptata este cea care duce la pastrarea unitatii sociale si este menita sa protejeze semenii de suferinta morala, iar minciuna neacceptata este cea care duce la dezbinare sociala .
Din punct de vedere crestin minciuna este de asemenea impartita in buna si rea . Ca estenta crestina minciuna este un pacat dar cea de-a nouă poruncă este “Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău”, nu “Să nu minţi”.
Si legal marturia mincinoasa se pedepseste dar nu in cazul in care aceasta este facuta de rudele de gradul intai , legiuitorul considerand acceptabila minciuna venita din partea rudelor in apararea vinovatului .
Real vorbind, tradarea si minciuna sunt apanajele psiho-sociale ale dezvoltarii umane atata timp cat ele pastreaza un echilibru acceptabil din punctul de vedere al normalitatii colective .
Din pacate putem observa in regiunea noastra , in Neamt , o dezechilibrare a notiunilor de tradare si minciuna la nivel macro si mai ales la nivelul liderilor de opinie si ai celor care ne conduc social si economic .
Daca analizam comportamentul nemtenilor vom observa ca majoritatea s-au obisnuit cu minciunile primite din partea autoritatilor sau a politicienilor si cand descopera ca au fost mintiti accepta ca fiind normal acest lucru emitand o judecata de genul „toti sunt la fel” .
Din punct de vedere al tradarii consideram ca judetul  Neamt este un areal social distinct fata de restul tarii deoarece la o simpla privire putem observa ca majoritatea celor care conduc , politic , social sau economic judetul si orasele componente sunt oameni instabili in doctrine , inconsecventi in actiuni si nealiati la conduite . Majoritatea celor care ne conduc nu numai ca sunt ei niste persoane inconsecvente care azi sunt sociali , maine sunt democrati , poimaine liberali si la nevoie si nationalisti, dar se inconjoara doar de oameni asemenea lor care in general au tradat oponentul simtind miros de schimbare sociala sau pentru alte favoruri si in nici un caz pentru idealuri dogmatice .
Si de ce spunem de Neamt ? Deoarece in restul judetelor cei care conduc gloata cunosc regula de aur a succesului , regula care spune ca acesta se obtine in echipa si echipa este formata fara tradatori . Statistic vorbind , cel care minte si tradeaza in plan politic , social sau economic prezinta un risc de peste 80% de a repeta abaterea de la linia noii conduite si de aici putem privi retrospectiv cum toti liderii nemteni de dupa 89 au fost tradati sistematic si preponderent de cei care le-au fost alaturi venind din partea opozantilor de la acea vreme .
In Neamt lucrurile decurg in alte directii sociale decat in restul tarii deoarece liderii zonali s-au obisnuit sa isi ia alaturi doar tradatori si subalterni care doar  le lauda actiunile indepartand pe cei care sunt stabili in dogmatica proprie sau sunt neutri dar profesionisti . Ba chiar si acolo unde vreun lider nemtean miroase la cineva ca  ar avea o urma de profesionalism si de consecventa face tot posibilul sa o strice conditionand racolarea in echipa de trecerea intr-un nou spectru dogmatic sau social fortand astfel tradarea care devine astfel o conditie necesara si suficienta pentru a accede pe scara social-economica zonala .
Iata cum echilibrul moral a fost alterat in timp ajungandu-se pe meleagurile nemtene ca tradarea , minciuna , ligusitoria si alte fapte reprobabile sa constituie rampa de lansare spre varful societatii si din aceasta deregrare a echilibrului in scara de valori morale are de suferit toata lumea incepand de la liderii care sunt tradati de cei din propria echipa si pana la omul de rand care se chinuie sa supravietuiasca intr-o societate condusa de interese meschine si tradatori mincinosi .

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. marius spune

    D-lor,mi-am „tras”o tastatura cu wi-fi,din cauza de durere cervicoasa,provocata de statul permanent pe scaunel(ne ergonomic) in fata monitorului de pe care urmaresc zilnic publicatia d-vs online.
    In afara de asta,doresc sa devin peripatetic. De ce ?,pentru ca subiectul de azi,merita o discutie mai ampla,care nu poate fi facuta din fund.
    Vorbim mai intai de minciuna.
    Deci aceasta poate fi buna,sau rea in functie de scopul pe care-l urmareste.
    Extrapoland,putem zice,fara sa gresim,ca si mincinosul,poate fi „bun” sau „rau”. Aici insa cred ca s-ar impune o clarificare : Cum il incadram pe mincinos,in bun sau rau,care sunt criteriile care ne ajuta sa-l deosebim?.
    As spune ca sunt extrem de subiective,pornind de la tentatia omului de a crede si a accepta ca bun,ceea ce-i convine,in functie preponderent de educatie.
    oare mincinosul bun ,in acceptiunea mea,ma va servi numai cu minciuni bune?,iar celalalt,pe care-l categorisesc drept rau,ma va minti urat,rau ?
    Sa presupunem ca sunt ateu. Atunci voi spune tuturor ca D-zeu e o inchipuire,o minciuna,una rea care-i indobitoceste.
    Sunt mincinos,sau spun adevarul ?
    Credinciosii,vor tipa ca din gura de sarpe si vor spune ca sunt un mincinos rau,care foloseste o minciuna la fel de rea,menita sa le schimbe credinta.
    Prietenii mei,atei,moderati(inteligenti),vor spune ca e o minciuna,ca ceva atot puternic exista(forta,aia,stiu ei)dar ca oamenii trebuiesc dezbarati de obiceiul de a merge la biserica si a se ruga. Si atunci minciuna mea e buna,pentru ca starneste indoiala in sufletul celui care o crede.
    E clar ca minciuna serveste un scop,iarasi zic,bun sau rau
    Din pct-ul meu de vedere cand categorisesti o minciuna,trebuie sa-ti faci vizibil,sa declari scopul. Atunci si numai atunci,x,y,z,vor putea sa deceleze minciuna de adevar.
    Niccolò Machiavelli,folosea sintagma : scopul scuza mijloacele.
    Deci o minciuna,buna rea,e doar un mijloc de-ati atinge scopul.
    tradarea,iarasi in functie de tabara care castiga sau pierde,poate fi buna sau rea,la fel ca minciuna.
    Generalul Pacepa a plecat la americani,luand cu el si o multime de informatii secrete din romania. Afost declarat tradator. Atunci !
    Dupa 1989,am aflat cu toti”cu bucurie”ca generalul era un om respectabil,care ne-a ajutat foarte mult sa scapam de „genocidu’si infama lui sotie”. Si…?,a fost reabilitat.
    Cand PDL-istii,plecau in corpore la Usl,au fost laudati,gestul lor fiind considerat onorabil.
    Atunci de ce-am huli niste USL-isti,care fac la fel?,n-or fi si ei tot „onorabili”?
    Atat,ca de atata peripatetism,am facut urme adanci pe covor
    Sfidez pe cel care ma va numi patetic

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate