Situația adăposturilor de protecție civilă și principalul risc de accident letal în Neamț

2

În luna martie a acestui an, ISU Neamț a făcut verificări la cele 72 de adăposturi de protecție civilă din județ. Dintre acestea, doar unul este autorizat din punct de vedere al protecției civile, iar 57 dintre aceste adăposturi nu fac obiectul autorizării. Din păcate, s-au constatat 270 de deficiențe.

Citiți și: ISU Neamț a verificat Adăposturile de Protecție Civilă din județ: Sute de deficiențe constatate

Principalele probleme constatate pe timpul acestor verificări sunt legate de faptul că nu funcționează instalațiile de filtrare a aerului și ventilație, iar unele adăposturi nu au deloc instalații de ventilație sau filtre. De asemenea, structura unor adăposturi a fost modificată în așa fel încât se face imposibilă operativitatea în termenul legal de 24 de ore. O parte dintre adăposturi nu sunt marcate cu însemnul specific al protecției civile, au ieșiri de salvare blocate și, de asemenea, nu sunt etanșe la nivelul ușilor metalice din cauza uzurii garniturilor.

Citiți și: Adăposturi de protecție civilă din Neamț, în caz de conflict armat. Informații utile

Până la un risc de accident nuclear, județul Neamț este mai expus unui risc de accident chimic. În acest sens, la nivel județean se efectuează periodic exerciții cu forțe în teren pe un asemenea scenariu posibil.

Citiți și:

„Pe zona județului Neamț, sursa principală de risc din punct de vedere chimic este acel tanc de amoniac de la Ga Pro Co Chemicals Săvinești și o dată la 3 ani există un exercițiu de testare a planului de urgență extremă. În prezent acest tanc este gol. În cazul în care ar fi plin, există mai multe scenarii. Pe aceste scenarii avem o rază de mortalitate de ordinul kilometrilor și zona letală ajunge inclusiv până în Piatra-Neamț. Pe zona de accident nuclear/radiologic, din câte știu eu, nu s-au făcut astfel de exerciții de la înființarea ISU până acum.”, ne-a declarat într-un interviu oferit publicației noastre colonelul Mihai Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț.

Mai multe informații despre protecția civilă în Neamț în materialul video:

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Bogda spune

    Nu s-au făcut verificări.Eu locuiesc în bloc cu adăpost, nu a venit la verificări nimeni.
    SUNT VERIFICARI PE HARTIE.
    SA VINA LA FATA LOCULUI.
    DA ,ORGANELE AU FACUT TREABA FOARTE BUNA MERITA PENSIE SPECIALA SI SALAR PE MĂSURĂ.

  2. spirtu haret spune

    deci cate persoane incap in total in adaposturile din piatra neamt ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate