S-a stins din viață Nicolae Fleissig, sculptorul care a „zgâriat eternitatea în granit”

0

Renumitul sculptor Nicolae Fleissig s-a stins din viață. Anunțul încărcat de emoție a fost făcut astăzi, 14 iulie 2024:

Nicolae Fleissig s-a născut în 1948 la Târgu-Mureș. Numele său se leagă și de municipiul Piatra-Neamţ, unde a descifrat tainele sculpturii în atelierul lui Clement Pompiliu.

A absolvit Universitatea de Artă din Bucureşti şi în 1982 s-a mutat în Franţa. Încă din timpul şederii la Piatra-Neamţ, s-a remarcat printr-o activitate artistică impresionantă, fiind iniţiatorul taberei de sculptură monumentală din 1979, la finalizarea căreia oraşul a fost înzestrat cu lucrări valoroase. Nicolae Fleissig a donat muzeului trei lucrări de sculptură în piatră (Maternă, Tors, Portret), una dintre ele fiind expusă permanent.

Maestrul și opera sa la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț:

Artistul a semnat multe expoziţii personale deschise pentru public în Franţa, Spania, Belgia, Luxemburg şi România. A participat la expoziţii de grup şi simpozioane de sculptură în țări precum Israel, Turcia, Egipt, Albania, Grecia, Spania sau România. Lucrările sale pot fi admirate în toate colţurile lumii, fiind și deținătorul Premiului Național „Brâncuși” pentru sculptură.

Tabăra de creație din 1979 a reprezentat pentru municipiul Piatra-Neamț unul dintre cele mai interesante vernisaje ale acelor ani. După o lună și jumătate de lucrări, tabăra a oferit municipiului o galerie de statui amplasate în diferite zone ale urbei semnate de Crișan Bela, Tiberiu Bențe, Grigore Bradea, Maria Deac, Nicolae Fleissig, Mihai Istudor, Vasile Ivan, Dinu Rădulescu, Manuela Siclodi, Dumitru Simionescu, Anton Tănase, Iuliana Turcu și Gheorghe Turcu.

“13 tineri sculptori veniți din toate unghiurile țării, de la București și Satu Mare, de la Galați și Bistrița Năsăud, de la Constanța și, bineînțeles, de la Piatra-Neamț, animați de har artistic și conștiință profesională au dăltuit în durul tuf calcaros al travertinului de Borsec 13 frumuseți pentru mereu mai frumosul nostru oraș. Omagiu și Ctitor, Fereastră spre oraș și Belșug, Maternitate și Victorie, Zorile și Bucuria soarelui, Mamă și fiu sau Zburătorul sunt închipuiri ce au dobândit forma albă și grațioasă a operei de artă menită să bucure parcurile și străzile, urbea în ansamblu și în primul rând oamenii, pe noi toți, propria noastră închipuire.” – Gheorghe Bunghez, Tabăra de creație Piatra-Neamț, 1979.

Drum lin spre veșnicie! Condoleanțe familiei!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate