Românii, optimiști și nu prea în privința nivelului de trai

0

Conform unui sondajului de opinie realizat de INSCOP Research în ianuarie 2024, peste jumătate dintre români cred că economia va avea o evoluție negativă sau va stagna, respectiv că nivelul lor de trai va fi mai prost anul acesta comparativ cu anul trecut.

Cât privește protestele transportatorilor și agricultorilor, peste 90% dintre participanții la sondaj au auzit despre acestea și sunt de părere că ambele categorii au dreptate să protesteze. De asemenea, românii nu apreciază capturarea protestelor de către reprezentanți ai unor partide politice, două treimi din populație având o părere proastă despre participarea reprezentanților unor partide politice la proteste, deoarece sunt de părere că aceștia nu sunt interesați de găsirea de soluții, ci își urmăresc interesul electoral

24,8% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 69,7% sunt pesimiști în legătură cu viitorul țării. 5,5% reprezintă procentul non-răspunsurilor. Cei mai optimiști în legătură cu direcția țării sunt votanții PSD, PNL și ai Alianței Dreapta Unită, respectiv persoanele cu venituri foarte mari, în timp ce votanții AUR, gulerele gri și persoanele cu venituri mici reprezintă categoriile de populație în rândul cărora se înregistrează procentele cele mai ridicate ale respondenților pesimiști, arată INSCOP.

Eurostat

37,4% dintre respondenți cred că nivelul lor de trai anul acesta va fi mai bun decât cel de anul trecut, 56% sunt de părere că nivelul lor de trai va fi mai prost anul acesta față de anul trecut și 6,7% nu știu sau nu răspund. Tinerii și persoanele cu venituri foarte ridicate sunt categoriile cele mai optimiste în ceea ce privește evoluția nivelului lor de trai, comparativ cu anul trecut, în timp ce votanții AUR și persoanele cu venituri foarte scăzute sunt cei mai pesimiști.

În paralel, EUROSTAT arată că România se clasează în topul țărilor europene în care cetățenii se declară mulțumiți de condițiile de trai (la nivelul anului 2022), cu un punctaj de 7.7 pe o scară de la 0 la 10. Evaluarea a fost cea mai mare în Austria (7,9), Finlanda, Polonia și România (fiecare la 7,7), Belgia și Țările de Jos (ambele la 7,6) și cea mai scăzută în Bulgaria (5,6), Germania (6,5) și Grecia (6,7). E posibil, însă, ca în ultimii doi ani lucrurile să se fi schimbat în mentalul colectiv, iar nivelul de optimism să nu mai fie atât de ridicat.

Rezultatele sondajului INSCOP (2024), mai jos:

29.01.2024-Raport-INSCOP-News.ro-Partea-1-directie-economie-proteste

Sondajul EUROSTAT(2022) aici.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate