Proiectul „Stop Bullying! Nu-ţi fie frică!” a ajuns la Şcoala Gimnazială Tupilaţi şi la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani

0

Bullyingul este o problema sistemică pentru care este nevoie de soluții care vizează atât comportamentele de bullying cât și, mai ales, cauzele acestora. Parlamentul a adoptat în 2019 Legea nr. 211/2019 prin care bullyingul este interzis in școală, iar în 2020 Ministerul Educației a stabilit normele metodologice pentru implementarea Strategiei pentru reducerea fenomenului de violență în unitățile de învățământ preuniversitar. Abodarea strategiei, chiar dacă una holistică, are nuanțe mai degrabă retributive, accentul fiind pe pedepsirea agresorului.

Proiectul Stop Bullying!Nu-ţi fie frică! are, însă, o abordare restaurativă, pentru că încearcă să evidenţieze cauzele și procesul prin care se ajunge la bullying. Încercăm să trecem dincolo de dihotomia victimă-agresor, fără a minimaliza gravitatea faptelor și efectele acestora. De aceea metoda nonformală aleasă pentru ateliere este teatrul forum, care permite un grad mai mare de empatie și implicare și poate contribui la ı̂nțelegerea motivelor care construiesc comportamentele abuzive, dar şi felul în care ele pot fi prevenite și combătute mai eficient.


Actorul Rareş Pîrlog, coordonatorul atelierelor, a lucrat în această săptămână cu elevii Şcolii Gimnaziale Tupilaţi şi elevii Liceului Teoretic Vasile Alecsandri, din Săbăoani. Prin exerciţiile de improvizaţie propuse, cei aproximativ 100 de elevi (clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a, a XI-a) au putut explora diferite roluri : victime, agresori şi spectatori, totul în vederea sensibilizării, empatiei şi solidarităţii.


Atelierele de teatru dedicat bullying-ului sunt o modalitate eficientă pentru abordarea unui subiect delicat într-un mod creativ și educativ. Folosind teatrul ca instrument, elevii pot explora emoțiile, pot învăța despre interacțiunile sociale și pot dezvolta abilități esențiale pentru a face față provocărilor legate de bullying.


Proiectul vizează realizarea a 28 de ateliere teatrale pe această temă la care vor lua parte elevi din întregul mediu preuniversitar din judeţul Neamţ, dar şi realizarea unui film scurt metraj pe tema bullying cu actori amatori şi profesionişti. Dacă anul trecut filmul a tratat problematica violenţei şcolare asociate inegalităţii financiare din rândul copiilor, anul acesta ne dorim să aducem în prim plan acţiunile de bullying la care sunt supuşi copiii cu tulburări de comportament (TSA). Am ales acest tip de bullying pentru că este o problemă gravă și complexă care afectează nu doar victimele, ci pune presiune pe întreaga familie. Copiii cu tulburări de comportament sunt mai vulnerabili şi mai predispuşi în faţa bullyingului, din motive lesne de înţeles.


Proiectul „Stop Bullying. Nu-ţi fie frică!” este implementat de Asociația Teatrul Șchiop, şi finanţat de Consiliul Județean Neamț.


Colaboratorii proiectului sunt Teatrul Tineretului Piatra Neamţ şi Ziar Piatra Neamţ.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate