Primarul Nicolae Sălăgean, la raport. Cele mai importante proiecte realizate în orașul Bicaz (VIDEO)

1

Bicaz, un oraș mic de pe Valea Muntelui, reușește să se laude cu o serie de realizări în sprijinul cetățenilor. Pentru a fi la curent cu ultimele investiții din oraș, am stat de vorbă cu primarul social-democrat Nicolae Sălăgean.

Prima temă a discuției a fost sănătatea. În urmă cu câțiva ani, s-a făcut o mare nedreptate comunităților de pe Valea Muntelui, odată cu închiderea spitalului din Bicaz. Mii de oameni au rămas fără servicii medicale, chiar și fără centru de permanență, însă nedreptatea a fost corectată prin redeschiderea spitalului. În prezent, unitatea sanitară din Bicaz a reușit să își schimbe cu totul fața și să arate ca un spital demn de secolul în care trăim, chiar dacă, din păcate, numărul de paturi rămâne în continuare mic. Însă și pentru aceasta sunt soluții, numai să se vrea la Minister.

În aceste zile se va finaliza preluarea prin donație de la Asociația Volunteer for Life a unității de recuperare medicală de către orașul Bicaz. Ulterior, obiectivul va fi predat spre administrare spitalului. Baza de tratament este ultramodernă, dotată cu mobilier și aparatura necesare și e pregătită pentru a primi pacienți și medici interesați să lucreze în domeniu.

S-a făcut și recepția proiectului de reabilitare a spitalului din Bicaz, iar condițiile sunt foarte bune pentru pacienții care au nevoie de servicii medicale. Pe lângă unitatea de recuperare medicală și spitalul modernizat, orașul Bicaz are o importantă secție de îngrijiri paliative deservită de unul dintre cei mai buni medici specializați în domeniu din România, dr. Lucian Ciobotaru. Alături de dr. Ciobotaru, o menționăm și pe dr. Letiția Damoc, directorul spitalului, un medic urgentist renumit la nivel național, care s-a alăturat de la bun început eforturilor de redeschidere a spitalului și de transformare a lui în ceea ce este astăzi.

„Din păcate, secția de paliație este foarte căutată, nu numai de pacienți din zona Văii Muntelui, ci și din alte zone, nu numai a județului. Avem solicitări și din alte județe. Din păcate, numărul de paturi alocat este foarte redus. Avem 7 paturi doar, iar numărul celor care solicită îngrijiri medicale în acest sistem este mult, mult prea mare. Sigur, medicul Ciobotaru, un specialist de excepție, încearcă să facă față acestor provocări pentru că medicul, așa cum este cunoscut, depunând și jurământul lui Hippocrate, atunci când un pacient se prezintă la ușa cabinetului nu poate să îl respingă pe motiv că nu are paturi libere. Aici este necesar sprijinul DSP Neamț, al Ministerului Sănătății. Alături de conducerea spitalului, am făcut solicitare la conducerea Ministerului Sănătății pentru a se suplimenta numărul de paturi atât pentru această activitate de îngrijiri paliative, cât și pentru celelate secții, deoarece numărul de paturi a rămas același pe care l-am obținut când s-a reluat activitatea. Din păcate, din numărul de paturi: 50 de paturi pentru internări continue și 10 pentru internări de zi, finanțate de CAS Neamț sunt doar 44. Este păcat. Noi continuăm.”, a declarat Nicolae Sălăgean.

Tot în domeniul sănătății, după inaugurarea bazei de recuperare medicală, primăria intenționează să amenajeze și o clinică stomatologică ce va avea și laborator pentru radiologie, atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu sprijinul Asociației Volunteer for Life. De asemenea, se are în vedere și amenajarea unui ambulatoriu integrat care să deservească unitatea sanitară și un nou sediu pentru centrul de primiri urgențe.

În ceea ce privește educația, primarul Nicolae Sălăgean a precizat că în curând se va face recepția la lucrările de reabilitare efectuate la Liceul Carol I din Bicaz. Deși unitatea de învățământ a fost sub șantier, spre deosebire de alte abordări administrative „de la case mai mari”, la Bicaz nu s-au întrerupt cursurile, adică elevii nu au fost relocați din clădire. Soluția abordată de administrația locală a fost stabilirea unui program cu constructorul pentru a nu afecta procesul instructiv-educativ. În timpul zilei s-a învățat, iar după-amiaza, în weekend, în vacanțe s-a lucrat la reabilitare. Iată că la Bicaz se poate!

Un alt proiect important pentru comunitate a fost extinderea rețelei de gaz în localitate, în zona Capșa, unde sunt circa 90% solicitări de branșare. De asemenea, s-au făcut și extinderi de alimentare cu energie electrică, mai ales într-o zonă unde se vor pune la dispoziția tinerilor loturi de teren în mod gratuit pentru o locuință.

Spre finalul interviului video puteți afla și detalii foarte interesante despre cum a ajuns primarul Nicolae Sălăgean din Ardeal la Bicaz și de ce a ales să rămână aici, în Moldova, unde, înainte de intra în politică a condus cu succes mii de oameni la fabrica de ciment.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Velisar Iancu spune

    Omul sfinţeşte locul! Am avut ocaziile şi privilegiul de a colabora şi relaţiona cu dl director general şi, ulterior, cu dl primar. Jos pălăria! Preţuire şi respect!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate