Paradoxuri românești: Un popor eminamente creștin a ajuns să își urască aproapele ca pe el însuși

7

poporÎn ultimii ani s-a conturat un fenomen îngrijorător la români, și asta se observă îndeosebi în preajma sau în timpul campaniilor electorale, de agresivitate extremă, în special la nivelul comunicării interumane. Cauzele ar putea fi multe… Cum zicea și Marin Preda, „Timpul nu mai are răbdare”, și când nu mai e răbdare apar lipsuri: financiare, morale, dar cea mai gravă lipsă este lipsa iubirii din societatea românească. Putem găsi cauze ale agresivității în sărăcie, în spiritul competitiv, în egoism exacerbat, dar toate acestea converg din cauza cea mai importantă: absența iubirii.

O societate care iubește și care are indivizi asemenea ei oferă. Este deschisă, este productivă, este competitivă și performantă, pentru că iubirea înseamnă eminamente pozitivism, sprijin necondiționat și acceptare. Or, România de astăzi, pe fondul respingerii ideologiei comuniste de egalitate între oameni, a început să intre într-o zodie a competiției bazate pe fault, lipsă de fair-play, piedici puse adversarului și pe o semănare de ură incredibil de distructivă. Dacă o zi are 24 de ore, românul condiționat de ură preferă să petreacă 25 de ore găsind pretexte și construind strategii de subminare a celui care o duce mai bine decât el, în loc să aleagă calea constructivă de dezvoltare a propriei persoane, propriei afaceri, propriei comunități.

Pe rețelele de socializare se poate observa acest fenomen foarte bine, în special când vine vorba de schimbări pozitive într-un anumit domeniu sau într-o anumită comunitate. Armate de postaci, orbiți de ură, devin virulente și lansează mesaje de critici negative în încercarea de a anula efectul pozitiv al acelei schimbări. Uităm constant că e important să ne cunoaștem trecutul, dar nu ne ajută cu nimic să trăim în continuare acolo.

Depunem un mai mare efort distructiv în încercarea de a dezgropa morții, decât dacă am pune și noi umărul la acea schimbare, cu iubire, nu cu ură.  Și iubirea nu e condiționată de religie, de poziționare geografică, de fus orar, de etnie sau de tipul de pastă de dinți pe care îl folosim. Avem cu toții capacitatea de a iubi sau de a urî. Dar în timp ce iubirea înseamnă dezvoltare continuă și explozie de lumină, ura nu va semăna decât demolare, nu doar adversarului, ci și a celui care o alimentează. Și aici proverbul „Ai grijă cui pui gând rău și cui sapi groapa. Să nu cazi singur în ea!” e cum nu se poate mai binevenit.

Nu rămâne decât să așteptăm cu inimile strânse calea pe care românii și România o vor alege: calea iubirii sau calea urii. În ultimii 27 de ani am simțit mai mult spinii celei din urmă.  Aici e cheia unui viitor cu adevărat bun. Oamenii urăsc, pentru că se urăsc pe ei înșiși. În momentul în care vom ieși din mocirla umilinței istoriei românești, vom învăța să ne iubim pe noi înșine și să alegem pentru noi, nu împotriva noastră.

Poate a venit vremea să respectăm doar o singură poruncă: porunca iubirii, și asta să fie salvarea noastră, ca popor.

(M. I.)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
7 Comentarii
  1. Mircea Vasile spune

    Un popor crestin divizat,fara volori morale adevarate.Alienarea sa a ajuns maxima in timpul modelelor gen..Basescu…nu cred ca se mai poate recupera ceva…Auzi ..ce ?El candideaza la Senat.Nu vad pe nimeni revoltat si va fi la fel daca va fi votat…

  2. Dorin spune

    Alt învrăjbit ,
    Aveți dreptate cu toții dar nu mai prin vorba si atitudine Facebook nu rezolvam nimic .
    Interiorul nostru este măcinat de neputința de a schimba ceva rapid , astăzi acum in clipa acesta !
    Timpul rezolva singur dar are nevoie de noi sa fim mai buni , mai atenți cu semenii noștri , mai harnici , mai iubitori de pământurile noastre !
    Din dorința de trai mai bun ,mai bun si mai bun am plecat cu toții in toată lumea , pe fiecare continent găsim semeni de si noștri care au lăsat CASA , țara, Goală pe mâna părinților bătrâni si copiilor care sunt Exploatați de un sistem bine pus la punct de străini si semeni de ai noștri mai slabi cu iubirea de țara .
    Mai sunt multe de spus dar va las pe voi sa le Spune-ți si va doresc , Iubire , respect si răbdare cu acest Popor care nu are numai rău in el are si o adevarata Comoara !
    Nu o are nimeni !
    Suflet de Roman !

  3. xx spune

    Acesta este Basismul,acest nenorocit de marinar chior a reusit cu multele lui cozi de topor sa invrajbeasca populatia acestei tari(popor nu ne putem numi0 cum nnu a mai fost in istorie.Ne va trebui cel putin 20 de ani sa debasificam tara

    1. DAN spune

      Uite,vezi,tu esti unul plin de ura…

    2. Ioana spune

      ai dat deja exemplu ca esti neschimbat de plictisitor ca si oamenii descrisi in acest text!

  4. FLORIN spune

    Nu este adevarat.

    Caracteristica principala a acestui popor este credinta falsa.

    Iar acest lucru se vede in istoria si prezentul acestui popor:

    Oameni de nimic,necivilizati,inapoiati, ignoranti si lasi.

    Un popor de hoti si prosti.

    Biserica a fost intotdeauna un paravan pentru acest popor de nimic.

    Biserica in sine este o clica de mafioti care a profitat de cind e ea de aceasta populatie retrograda si conservatoare in prostie.

    Prezentul este o oglinda a trecutului.

    Acet popor se aseamana cel mai mult cu tiganii.

    Din cauza asta si sunt atit de multi in Romania…Aceste scursuri umane au gasit aici poporul care li se aseamana cel mai mult.

    Nu v-ati intrebat de ce in aceasta tara sunt cei mai multi tigani din lume?

    Acest popor este o eroare a evolutiei.

    Ca orice specimene care nu se pot adapta,vor dispare.

    Locul lor va fi luat de tigani.

    Stati linistiti,si atunci aceasta tara va arata la fel.

    1. Mihai spune

      Florin, nu cred ca ai inteles ca articolul este adresat persoanelor care „gandesc” ca tine.
      Incerci sa spui multe dar nu spui decat prostii. (Turcia are numarul cel mai mare estimat de tigani iar SUA au numarul cel mai mare oficial.)
      Esti si ipocrit cand folosesti cuvinte ca „necivilizati”, ” ignorant” si „prost”, mai ales cand nici nu-ti dai silinta sa scrii corect gramatical.
      Nu ajuti cu nimic constructiv, „latri” dar pe urma „tot aia e” pentru tine. Nu faci nimic. Daca as face o lista cu „oameni de nimic” as incepe cu tine.
      Spre deosebire de autorul articolului cred ca iubirea si ura nu se pot separa, nu poti sa spui ca iubesti daca nu urasti ceea ce face rau lucrului sau persoanelor pe care le iubesti. Singura problema din punctul meu de vedere e ca ambele nu sunt aplicate spre ceva constructiv in momentul de fata, debea atunci se vor vedea schimbari reale in bine.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate