OLIMPIA NISTOR IACOB

0

Olimpia Nistor Iacob s-a născut în satul Hoiseşti, comuna Mărgineni, judeţul Neamţ, într-o familie, aşa cum singură spune, ”de ţărani cu dragoste de carte şi de gospodărie, înzestraţi cu darul de a cânta.” Rădăcinile sale răzeșești (ramura maternă) adânc înfipte în istoria Moldovei, iar ramura paternă găsindu-se printre întemeietorii satului Hoiseşti – au făcut ca personalitatea viitoarei artiste să se dezvolte în spiritul artei populare, în general, şi a cântului, în mod particular. “Talentul pentru dansul şi cântecul popular s-a exprimat precoce, de pe la vârsta de cinci ani, atunci când la un radio «Delta» ascultam cu nesaţ emisiunile de muzică populară difuzate de Radio Iaşi. Devenisem un fel de curiozitate pentru cunoscuţi şi un motiv de îngrijorare pentru părinţi”, îşi aminteşte acum Olimpia Nistor Iacob.
Perioada şcolii primare şi gimnaziale a fost una de învăţătură şi de obişnuire cu scena. Participările dese la serbările şi concursurile şcolare i-au dezvoltat ştiinţa comunicării cu publicul şi i-au şlefuit simţul artistic nativ. Firesc, au venit şi succesele. Primul, la vârsta de treisprezece ani neîmpliniţi, Premiul III la Concursul judeţean de Muzică Populară desfăşurat la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, însemna prima confirmare a talentului.
Îndrăgind scândura scenei, Olimpia Nistor Iacob desfăşoară o bogată activitate artistică în anii liceului (absolvă în 1979 Liceul Agricol “Ion Ionescu de la Brad” Horia-Roman) şi ai studenţiei. Astfel că, la momentul absolvirii studiilor universitare (Facultatea de Medicină Veterinară Iaşi), nemţeanca avea consolidat statutul de artist – interpret al folcorului românesc. Cursurile Şcolii Populare de Artă, sub îndrumarea vestitei Miora Cortez – David, au ajutat-o să-şi perfecţioneze stilul vocal.
În anul 1982, Olimpia Nistor Iacob câştigă “Floarea de bronz” şi locul III la Festivalul Interjudeţean de Folclor “Florile Ceahlăului”, Piatra-Neamţ. Este locul şi momentul întâlnirii cu maestrul Ionel Budişteanu (ca Președinte al juriului) şi cu interpreţii Ileana Constantinescu, Ion Dolănescu şi Elena Merişoreanu. Artişti de la care, cu siguranţă, tânăra interpreta a “furat” destule.
Invitată la Piatra-Neamţ cu ocazia celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI”, Olimpia Nistor Iacob se destăinuie. “Cel mai valoros premiu ca interpret de muzică populară, în calitate de studentă, l-am obţinut în anul II medicină veterinară (1981): locul II pe ţară la Festivalul Naţional al Artei şi Creaţiei Studenţeşti «Gaudeamus”» ediţia a XIV-a, desfăşurat la Piteşti, cu cântecul «Trifoieş cu fire crude». Tot atunci, Ansamblul artistic «Mugurelul», din care făceam şi eu parte, a obţinut prestigiosul loc I, cu spectacolul complet «Ciclul vieţii şi al morţii».”
Alte premii la care artista ţine mult sunt Locul I şi Diplomă pentru interpretare la Festivalul Studenţesc de Folclor “Flori de Mai”, ediţia I, Iaşi (1982), Premiul de Popularitate la Festivalul Interjudeţean de Muzică Populară, “Floare de pe Bărăgan”, desfăşurat la Amara, Ialomiţa (1985), locul I la Festivalul Interjudeţean de Muzică Populară “Cântecele Iancului” (Câmpeni, Alba, 1985), locul I la Festivalul Interjudeţean de Muzică Populară “Mărţişorul” (Piatra-Neamţ, 1986), locul I la Festivalul Interjudeţean de Muzică Populară “Floare de pe Mureş”, ed. I, (Reghin, Tg. Mureş, 1989).
La terminarea facultăţii, Olimpia Nistor Iacob profesează ca medic veterinar într-o unitate de producţie (AEICIO Movileni-Iaşi), ulterior abordând activitatea de cercetare (SCPCB Dancu-Iaşi), şi învăţământ superior (USAMV Iaşi). În această perioadă de rodnică activitate profesională şi îmbogăţire spirituală, a participat la numeroase manifestări ştiinţifice în ţară şi străinătate. Deşi recunoaşte că a lăsat pe un plan secund cariera artistică, acest fapt poate fi considerat ca un semn al modestiei care o caracterizează, turneele efectuate peste hotare, la invitaţia unor instituţii de prestigiu: Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Societatea Culturală „Ginta Latină”, Societatea Culturală ASTRA Iaşi – acolo unde a reprezentat cu cinste ţara şi folclorul românesc, o recomandă ca o persoană cu valenţe multiple.
În acelaşi timp, fiind adoptată ca ieşeancă, desfăşoară o bogată activitate culturală în colaborare cu radioul ieşean şi instituţiile de cultură din vechea capitală a Moldovei.
Între 2004 şi 2006 editează, împreună cu orchestra “Datina” din Botoşani şi în colaborare cu prof. Ioan Cobâlă şi prof. Constantin Lupu, două albume cu melodii interpretate de-a lungul timpului, titlurile lor fiind “Dorule, cântec amar” şi “Lelişoară, strugur bun”.
În plan profesional, Olimpia Nistor Iacob, după absolvirea Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Institutul Agronomic Iaşi, urmează o carieră universitară, ajungând ca în momentul de faţă să fie conferenţiar universitar doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, Facultatea de Medicină Veterinară, disciplina Parazitologie şi boli parazitare. Din 2000 este Doctor în Ştiinţe medicale, specializarea Boli parazitare, pentru ca în 2003 să obţină Primariatul în Asistenţă Medicală Veterinară. După ani întregi de învăţământ superior şi cercetare, a acumulat un număr impresionant de lucrări ştiinţifice şi cărţi de specialitate, publicate atât ca singur autor, cât şi în colaborare cu alţi specialişti din domeniul medicinei veterinare.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate