O lecție de la Slobozia de Roznov pentru Piatra-Neamț via Aqua Parc

1

Despre lucrarile de construcții aferente investiției denumite oficial „Amenajare albie râu Cracău la Slobozia, județul Neamț” s-a scris până acum în toate felurile, mai puțin în registrul „Lucrările rămân, conducătorii trec”, cel abordat prin prisma conexiunilor nemțene la prezentarea refacerii lacului de agrement de la Bacău. Este un bun moment și pentru a elimina o confuzie: Slobozia nu este sat sau vreo anexă cu statut special; este pur și simplu un cartier al orașului Roznov.

Oficial, terminarea lucrărilor este consemnată în procesul-verbal de recepție nr. 16.031 din 23 august 2019. În fața beneficiarului, Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău, au stat două rânduri de executanți. Cronologic, întâi a fost asocierea între DIMAR și BELLA CONSULTING CONSTRUCTION, care a început lucrarea în baza unui contract semnat pe 29 decembrie 2006. În august 2018, după inundațiile din iunie-iulie, a intrat pe amplasament în calitate antreprenor asocierea a două firme îndelung „cântate”: AQUA PARC din Roznov și INDUSTRIAL CONSTRUCT ARDEAL de la Herina, Bistrița-Năsăud.

Procesul-verbal menționat consfințește execuția în bună regulă a lucrărilor, iar în dreptul celor care au terminat-o reține o perioadă de garanție de 48 de luni. Din valoarea totală de 63.537.799,77 lei (60.020.190,43 lei lucrări de construcții-montaj), partea ce revine asocierii conduse de AQUA PARC se ridică la 51,6 milioane lei, din care 50,8 milioane lei construcții-montaj.

Puțină istorie critică

Râul Cracău are un bazin hidrografic de 438 kmp, lungimea acestuia fiind de 64 km. Râul are un debit mediu multianual de 3,3 mc/s în zona Slobozia, însă la viituri – ce-i drept cu o probabilitate de 1%, dar după aceasta se lucrează – poate ajunge la 550 mc/s! De-a lungul timpului, pe Cracău s-au produs viituri cumplite. Memoria recentă le reține pe cele din 2005 și 2010, dar marile dezastre s-au înregistrat în 1975 și 1991. Pagubele considerabile și siguranța populației justifică investiția recent recepționată.

Primele propuneri de amenjare a râului, pe etape, datează din 1991. Atunci s-au întâmpinat greutăți uriașe pornind de la proprietatea terenurilor, Legea fondului funciar fiind în curs de aplicare.

Apropiindu-ne de timpul prezent, trebuie menționat că lucrările au două direcții principale, albia existentă (3,5 km), cu un curs meandrat și albia nouă (deviată) în lingime de 5 km. În urma inundațiilor din iunie-iulie 2018, au fost afectate lucrările din albia deviată, fiind necesară continuarea și finalizarea acestora, în regim de urgență, pentru a scoate de sub efectul inundațiilor cartierul Slobozia, cu aproximativ 1.100 de gospodării și 3.800 de locuitori. De asemenea, întrucât viiturile au intrat pe canalul deviat nefinalizat, au fost puse în pericol cele două conducte magistrale de gaze Costișa-Săvinești, care asigură alimentarea municipiului Piatra-Neamț și a localităților limitrofe. S-au impus execuția a două poduri peste albia deviată, finalizarea acesteia pentru a prelua până la 500 mc/s și lucrări de apărări de mal pe albia existentă în aval de nodul hidrotehnic. De fapt, acest element (nodul) este piesa de rezistență a amenajării.

O realitate salvatoare pentru Slobozia

Cât privește lucrările, finalizate încă din decembrie 2018, acestea pot reprezenta o etapă a excursiilor de studii (dacă se mai fac) pentru viitorii specialiști în ape, îmbunătățiri funciare, hidrotehnică, siguranță în construcții, precum și în treburi ale administrației specializate. Indiferent de încrengăturile și controversele trecute, prezente și viitoare, amenajarea finalizată sub direcția AQUA PARC, o lucrare uriașă și de invidiat sub raport ingineresc, rămâne acolo. Ca o paranteză, fiindcă nu s-a vorbit deloc pe această linie, este și prietenoasă cu mediul, în acord cu impunerile Uniunii Europene.

Planul de situație cu amplasarea lucrărilor de mai sus este ușor de înțeles de orice om de bună credință. Fotografiile următoare, făcute în șantier și necunoscute public, nu au nevoie de explicații.

De adăugat, pentru cine are răbdare și nu este lovit de rea credință, alte câteva repre tehnice au consistență:

  • În albia nou creată, pe malul drept este realizat un parapet de beton suplimentar cu o gardă de 30 cm.
  • Protecțiile de mal sunt cu pereu de piatră de 40 cm grosime, cu masiv de piatră la bază, așezate pe un strat de geotextil.
  • Pe traseul albiei deviate avem 21 de praguri și 4 subtraversări.

Un alt nod hidrotehnic poate salva Piatra-Neamț

Cheia și lăcata amenajării de la Slobozia este în fond o casetă betonată, piesă simplă și deșteaptă de sistem, trecută cu vederea de denigratorii lucrării. E construită în amonte de Slobozia. Nod hidrotehnic îi spun specialiștii și funcționează ca limitator de debit. Cum se trece peste debitul de 50 mc/s al râului Cracău, debit suportat de secțiunea de bază a nodului, totul este deviat pe canalul cel nou și salvează Slobozia, în caz de nenorocire. Simplu, inginerește și cinstit.

La Piatra-Neamț, pe linia de oameni responsabili, nimeni nu trage învățăminte din proiectul de succes de la Slobozia de Roznov. AQUA PARC e țintă preferată și combinată. Cel mai probabil din cauză de răfuieli politice.

Amenințarea mare și istorică ar fi când vine peste noi pârâul Cuejdi. În amonte de oraș se poate construi repede un baraj frumos și solid care sa permită curgerea unui debit rezonabil, iar diferența să fie reținută, în caz de risc, într-un lac tampon. E tot un nod hidrotehnic, numai că autoritățile locale alese nu pricep.

Pricepe în schimb, dacă e să vorbim despre cum vin inundațiile cu apă la ușa casei, actualul director de la ABA Siret, Mihail Popescu.

„Am crescut pe Bulevardul Dacia, țin minte cum au venit apele din Cuejdi peste noi în anii ‘70. Nu am uitat panica de atunci. În 1991, lucram la Botoșani, dar sufeream cu gândul la părinți. E o datorie morală să fiu atent și să intervin astfel încât să rămân mândru pietrean și să ies pe stradă fără să îmi fie rușine. Cu apa nu te joci”, a declarat fostul fondator al structurii de achiziții publice din CJ Neamț, Mihail Popescu.   

În loc de final rămâne provocarea pentru o vizita de șantier de succes. Unii pricep. Unii nu contează. (R.E.D.)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. vali spune

    Pentru inundatiile din Valeni , acesti ingeri tristi sunt direct raspunzatori.Apele romane nu au facut nimic in ultimii 10 ani pt acei oameni care au pierdut totul datorita indiferentei acestora ! Si nici acum nu fac nimic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate