Noi luptăm cu pandemia, dar să nu uităm de lupta lor! Azi, 4 februarie – Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului

0

„Boala cu o mie de fețe”, cum mai este denumit cancerul, răpește anual câteva milioane de oameni, aceasta fiind considerată până acum principala cauză de deces la nivel mondial.

Profilaxia este cel mai bun tratament, mai bine prevenim decât să tratăm. Nu trebuie să fim neapărat bolnavi ca să ajungem la medic. Prin controalele stării de sănătate putem depista, în limitele oferite de ştiinţă şi tehnologie, stadiile incipiente ale acestei boli nemiloase, cu o mie de feţe, care nu doare şi loveşte oamenii aparent în plină stare de sănătate.

Lansată în urmă cu 21 de ani, Ziua Mondială a Luptei Împotrtiva Cancerului (4 februarie) este o inițiativă globală pentru sensibilizare și intensificarea acțiunilor. Cercetarea și inovarea în domeniul cancerului s-au numărat întotdeauna printre prioritățile UE în domeniul sănătății.

„De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer ? – este o întrebare la care nimeni nu are un răspuns sigur şi de aceea subiectul suscită interes şi nenumărate speculaţii în jurul său. Nu există decât semne vagi ale apariţiei cancerului, iar când este desoperit, este într-un stadiu deja avansat, în care tratamentele nu mai sunt la fel de eficiente ca în stadiile de început. Motivul pentru care mai este numit „boala cu o mie de feţe” este faptul că nu doare, semnele şi simptomele cancerului fiind adesea silenţioase, mimând afecţiuni peste care trecem uşor cu vederea. Durerile apar deja în stadii destul de avansate, atunci când boala a crescut destul şi invadeaza în vecinatate, sau poate chiar la distanţă.
Cu fiecare an, numărul cazurilor noi creşte, iar în anul 2035 este estimat că se va ajunge la 24 milioane de oameni afectaţi de cancer. Dacă facem un exerciţiu de imaginaţie, acest număr depăşeşte cu mult populaţia Romaniei! ” Declară Dr. Mihaela Albu – Medic Specialist Oncologie Medicală într-un comunicat (vezi aici întregul articol).

A CREDE CĂ TE FACI BINE este arma cea mai puternică în războiul împotriva cancerului şi poate fi cea mai înaltă formă a unei credinţe, indiferent de coloratura ei religioasă. Dumnezeu poate fi nu numai în idealuri înalte sau catedrale, ci şi în dorinţa de a te bucura de zâmbetul oamenilor din jurul tău, în fiecare zi.” – transmite Colonel medic dr. Costin Duţu, medic primar Chirurgie generală, într-un articol numit „Cancerul, o luptă”.

Contextul actual, cel al pandemiei de coronavirus, ne-a luat pentru o vreme gândul de la acest crunt inamic, însă nu trebuie sa lăsăm armele jos. Cel mai tragic lucru este că din păcate pacienților oncologici li s-a luat cumva posibilitatea de a avea acces la îngrijirile de care beneficiau până acum în spitale, o parte din ele fiind suport covid.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate