Noi amenzi pentru firmele din sectorul agroalimentar
În Monitorul Oficial nr. 934 din 17 noiembrie 2016 a fost publicată Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, conform căreia operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să adopte unele măsuri de prevenire a risipei alimentare, situație în care alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse.
Măsurile de prevenire a risipei alimentare sunt:
– responsabilizare pentru diminuarea risipei pe lanțul agroalimentar;
– vânzare cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum conform legislației în vigoare;
– transferul alimentelor aproape de expirarea datei limite de consum prin donare sau sponsorizare, cu respectarea condițiilor de igienă, precum și a cerințelor privind temperatura de păstrare și etichetare;
– redirecționarea subproduselor nedestinate consumului uman pentru consumul unor categorii de animale conform regulamentelor UE în acest sens;
– direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal, în vederea valorificării lor prin transformarea în compost sau biogaz, cu respectarea prevederilor legislației sanitar-veterinare și pentru protecția mediului;
– dirijarea către o unitate de neutralizare a produselor rămase după parcurgerea etapelor menționate mai sus.
Alimentele aflate aproape de expirare pot fi oferite către asociații și fundații contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție, acestea putându-le comercializa cu maximum 25%+TVA din prețul de achiziție.
Amenzile care se aplică pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a risipei alimentare sunt:
- a) De la 1.000 lei la 3.000 lei pentru microîntreprinderi;
- b) De la 3.000 lei la 6.000 lei pentru întreprinderile mici și mijlocii;
- c) De la 6.000 lei la 10.000 lei pentru întreprinderile mari.
Legea intră în vigoare în termen de 6 luni de la publicare, în acest interval urmând să fie emise normele metodologice de aplicare.