(NEAMȚ) Oameni păcăliți și lăsați fără bani în cont – ATENȚIE LA FRAUDELE ONLINE

0

La data de 9 iulie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliţie Rurală Ion Creangă au fost sesizați de către un bărbat, cu privire la faptul că, mama sa, în vârstă de 58 de ani, din Ion Creangă, a fost victima unei înșelăciuni.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, sub pretextul unor investiții în acțiuni Hidroelectrica, persoane necunoscute ar fi înșelat-o, creându-i acesteia un prejudiciu în sumă de aproximativ 50.000 de lei.

În cauză a fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcționării sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

***

Tot la aceeași data, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către o femeie în vârstă de 37 de ani, din Roman, cu privire la faptul că a fost victima unei înșelăciuni.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, sub pretextul unor investiții în acțiuni Hidroelectrica, persoane necunoscute ar fi înșelat-o, creându-i acesteia un prejudiciu în sumă de aproximativ 26.250 de lei.

În cauză a fost întocmit dosar penal,  în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și accesul ilegal la un sistem informatic.  

***

Fiți sceptici față de oferte prea bune pentru a fi adevărate: dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, este posibil să fie o înșelătorie. Gândiți-vă de două ori înainte de a investi sau de a face plăți online în urma unor promisiuni extraordinare.

Nu dezvăluiți niciodată date personale sau financiare online: nu furnizați niciodată informații precum datele cardului bancar, numărul de asigurare socială sau parole prin intermediul mesajelor, apelurilor telefonice sau pe site-uri web necunoscute.

Nu faceți clic pe link-urile suspecte: dacă primiți mesaje sau e-mailuri care par ciudate sau suspecte, evitați să faceți clic pe link-urile sau să descărcați fișierele atașate. Ele pot conține programe malware sau să vă redirecționeze către site-uri false.

Verificați întotdeauna identitatea și autenticitatea surselor: dacă sunteți contactați de către o persoană sau o organizație pe internet, verificați întotdeauna dacă sunt legitime. Căutați informații despre companie sau persoană și sunați la numărul oficial pentru a vă asigura că este în regulă.

Folosiți o parolă sigură: utilizați parole complexe și unice pentru conturile online. Evitați parolele simple sau ușor de ghicit, cum ar fi datele de naștere sau numele de familie. Un manager de parole poate fi util pentru a vă ajuta să gestionați parolele în condiții de siguranță.

Păstrați software-ul actualizat: asigurați-vă că sistemul dvs. de operare, browserul web și software-ul de securitate sunt mereu actualizate la ultimele versiuni pentru a preveni vulnerabilitățile cunoscute.

Fiți atenți la semnale de avertizare: dacă sunteți presați să faceți o plată rapid sau să dezvăluiți date personale sub pretextul unei urgențe, gândiți-vă de două ori. Aceasta poate fi o tactică comună folosită de înșelători.

Împărtășiți experiențele: comunicarea cu prietenii și familia despre potențialele înșelătorii online vă poate ajuta să evitați capcanele. Dacă sunteți nesiguri cu privire la ceva, cereți părerea cuiva de încredere înainte de a lua o decizie.

Consultați autoritățile: dacă ați fost victima unei înșelătorii online, raportați-o autorităților competente și băncii înainte ca situația să devină mai gravă.

Învățați în permanență: cu tehnologia în continuă evoluție, educația continuă este crucială. Fiți deschiși la învățare și informați-vă în legătură cu noile amenințări și strategii de protecție online.

Amintiți-le acest lucru persoanelor în vârstă și încurajați-le să fie precaute și să caute ajutor atunci când au nelămuriri în legătură cu activitățile lor online.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate