(NEAMȚ) Oameni cu care ne mândrim: astăzi, despre familia Mihăilă. Legume gustoase și sănătoase ca la bunici, crescute după o rețetă sacră: dragoste pentru natură, multă muncă și determinare

0

Nimic nu este mai bun, mai util, mai dulce, nimic nu-l face pe om mai liber şi mai demn decât agricultura.(CICERO)

De-a lungul timpului publicația noastră și-a manifestat permanenta susținere și apreciere pentru producătorii locali, acei oameni care muncesc din greu pentru a obține produse de calitate, gustoase și sănătoase – pentru că deși România stă practic pe o adevărată mină de aur, puțini sunt cei dispuși să mai muncească și să onoreze pământul așa cum se cuvine.

Întâmplarea a făcut ca la începutul lunii mai să descoperim o familie de oameni deosebiți în mâinile cărora tot ceea ce a fost lăsat pe acest pământ să rodească, prinde viață. Mi-am dorit (n.red: autoarea acestui articol) câteva răsaduri în grădina unei căsuțe bătrânești pe care o cumpărasem cu un an în urmă, fără a avea mari așteptări având în vedere lipsa de experiență cu agricultura și astfel, după o căutare și numeroase recomandări am ajuns în satul Dănești, comuna Girov unde totul arăta ireal, ca și cum ar fi fost pictat.

Din vorbă în vorbă am aflat că tot ceea ce am văzut aici este un stil de viață adoptat de întreaga familie, o familie care a muncit din greu pe meleaguri străine și care a decis să aducă înapoi acasă toată experiența acumulată pentru a reînvia gustul autentic al produselor românești cu care am crescut și pe care rareori îl mai găsim în zilele de astăzi – pentru ei, pentru copiii lor și ulterior pentru cei care au ajuns să le calce pragul. Pentru că se poate trăi și mânca sănătos.

Am constatat printre altele faptul că nu am fost singurii impresionați de munca lor însă pentru că nu este povestea noastră și nu avem dreptul moral de a ne-o însuși, o vom reda integral în cele ce urmează:

Agricultura ca stil de viață – De vorbă cu Liviu Mihăilă

Merele zemoase pe care ți le aducea bunica direct din grădină. Pâinea înmuiată vara, în salata de roșii. Parcă v-am făcut poftă, așa-i? Nu știm de voi, dar noi cu siguranță asociem fructele și legumele proaspete cu viața bună la țară, cu bunicii, cu mâinile lor muncite. Cu o viață mai fresh și mai tihnită, dacă nu romanticizăm prea mult asta. Așa că atunci când l-am cunoscut pe Liviu Mihăilă, am știut că va fi parte din povestea noastră pe termen lung. 

Liviu a locuit împreună cu familia lui vreme de 15 ani la Roma. Un oraș minunat, după cum deja presupuneam cu toții, cu o cultură fantastică și mult potențial. Acolo a lucrat în domeniul agricol, unde a învățat tot ce știe despre construcția și întreținerea serelor și solariilor, dar și tot ce ține de producția / îngrijirea răsadurilor. Deși lucrurile mergeau bine acolo, a decis să se întoarcă Acasă

În pragul vârstei de 30 de ani am ales să fiu unul dintre tinerii care face ceva pentru viitorul familiei sale. Am vrut să le asigur un trai fără grija zilei de mâine și să produc legume sănătoase și gustoase pentru copii, așa cum obișnuiam să mănânc și eu la bunici. În mediu protejat, plantele cresc armonios. Dar pentru a avea soiuri și hibrizi productivi, ne-am hotărât să facem totul singuri, inclusiv răsadurile. 

Liviu consideră că a plecat din start cu câteva avantaje: familia avea mult teren în jurul casei, iar părinții i-au oferit din 2013 sprijinul lor moral și fizic. Pentru Liviu, cultivarea legumelor nu este o afacere în primă instanță – ci mai degrabă un stil de viață sănătos pe care își dorește să îl transmită mai departe. Și, firește, e multă pasiune la mijloc. 

Am început să vindem în momentul în care prietenii și cunoștiințele veneau la noi și au văzut ce facem pentru gospodăria noastră – au vrut să guste și…așa a început totul. Au început să ne recomande mai departe, pentru gustul și calitatea pe care au simțit-o în produsele noastre. 

Ne place tare mult cum reușim în zilele de azi să îmbinăm modernul cu tradiționalul. Agricultura ne aduce mai aproape de valorile simple, modeste și de altădată ale părinților noștri. Dar pe de altă parte, modul în care ajunge produsul la oameni e rupt din zilele noastre moderne și încărcate de „networking”, Facebook și alte cele. 

Am început prin a ne promova legumele pe rețelele de socializare și pe aplicații de vânzări online, întocmai din dorința de a nu le risipi și de a ajunge pe mesele cât mai multor oameni din Piatra-Neamț și împrejurimi. 

Agricultura pe care o practicăm este una biologică. Asta înseamnă că nu intervenim chimic și agresiv în dezvoltarea plantelor. Iar îngrășământul folosit de noi este unul organic, deci, gunoi. (Sursa articol: aerlocal.ro – aici, click).

Oricât mi-aș dori să pot descrie cu acuratețe ceea ce am văzut la familia Mihăilă, sunt conștientă că nu aș putea găsi cuvintele potrivite care să se apropie măcar de realitatea acestui mic paradis, prin urmare am considerat că imaginile sunt cele mai potrivite:

Nu aș putea încheia acest articol fără a vă arăta cum se prezintă câteva dintre răsadurile luate de la ei, mândre și bucuroase în grădinuța mea de ploaia curată din această dimineață care le-a potolit setea.

Pentru cei care își doresc legume naturale sau o varietate de flori absolut senzaționale, adresa este Sat Dănești, Comuna Girov – Telefon: 0787 590 950iar pagina de Facebook poate fi accesată AICI – CLICK.

O mână de oameni muncesc zi lumină pentru a produce ceva cât mai natural pentru consumatori. Sprijiniți și voi producția acestui județ, alegeți să cumpărați de la producătorii locali!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate