Medicii si asistentii nemteni nu vor fi trimisi acasa chiar daca se reduce numarul paturilor din spitale

0

La cererea cititorilor nostri am mers sa obtinem informatii legate de zvonurile din sanatatea nemteana, direct de la domnul Valerica Fratila, Directorul CAS Neamt. Situatia se pare ca nu este chiar roz, dar nici foarte intunecata. Va expunem direct, fara interpretari , informatiile oferite de domnul V. Fratila.

Se reduce  sau nu numarul paturilor din Piatra Neamt?

Noi am primit de la Casa de Asigurari de Sanatate radiograma spitalelor din judetul Neamt. Numarul lor s-a redus la 5 din cele 7 spitale pe care le-am avut. Referitor la numarul de paturi, este o formula de calcul. La Spitalul Judetean se vor reduce 64 de paturi si, proportional, si la celelalte spitale. Astfel, Spitalul Judetean va ramane cu  819 paturi. Dupa parerea mea este insuficient pentru buna functionare a spitalului, din mai multe puncte de vedere. S-au desfiintat cele doua spitale, Bicaz si Roznov. Sigur, e o povara mare pentru Spitalul Judetean, pentru ca trebuie sa preia in jur de 120.000 de suflete care vor avea nevoie de asistenta medicala. Daca stam si ne gandim ca Spitalul Judetean este un spital de urgenta, cu multe sectii, sigur ca poate prelua pacientii, insa cu numarul acesta de paturi este foarte greu.

Reducerea numarului de paturi va avea ca si consecinta reducerea numarului de personal?

Nu, personalul ramane acelasi, mai ales ca deja s-au preluat 152 de persoane de la celelalte doua spitale de la Bicaz si Roznov.

Deci nu au existat cazuri de cadre medicale care sa fie date afara. Real, pentru ca toata lumea se plange ca s-au desfiintat cele doua spitale, cazurile grave tot la Piatra Neamt ajung?

Dupa parerea noastra, trebuia facuta o analiza mai profunda, inainte ca aceste spitale sa fie date Consiliilor Locale. Inainte de aceasta, trebuiau infiintate centre de permanenta, trebuia infiintat, asa cum ar trebui sa fie la spitalele desfiintate din Roznov si la Bicaz, un ambulatoriu in care sa ai cateva cabinete,  sa poti sa angajezi personal, sa faci internari intre 1-3 zile, iar cazurile mai deosebite sa ajunga in Piatra Neamt.

Timpul de interventie al salvarii de la Piatra Neamt tocmai pana la Damuc, de exemplu, mai este compatibil cu situatia actuala?

Noi la ora actuala avem pe Valea Muntelui doua centre unde exista statie de salvare, la Borca si la Bicaz, deci nu este niciun fel de problema. Insa, centrele de permanenta care, dupa noi ar fi trebui sa fie in jur de 7-8 pe judet, odata si odata tot se vor face, iar atunci, fiecare centru de permaneta va avea atasata si cate o salvare care va putea interveni.

Ce se intampla, pana la urma, la Spitalul din Bicaz?

Spitalul este in subordinea Consiliului Local. Din discutiile pe care le-am avut cu primarul nu am aflat nimic concret. Pe mine personal m-ar avantaja foarte mult sa se faca un spital privat, care sa aduca specialisti, aparatura.

Este un mare deficit financiar in domeniul sanatatii. Ce trebuie sa faca omul de rand pentru a contribui la imbunatatirea acestui sistem?

La ora actuala, 10.300.000 de persoane sunt asistati social care nu platesc la stat un leu. Este enorm! Sunt vreo 3 milioane si ceva de pensionari dintre care platesc la sanatate 5.5% doar cei care au venituri de peste 470 de lei. Ar trebui sa plateasca toata lumea.

Cum ii poti constrange sa plateasca?

Exista legea 95/2006, care spune ca este obligativitatea fiecaruia sa plateasca.

Dar daca, de exemplu, unii nu platesc, ei primesc, totusi, aceleasi servicii medicale.

Exact, este o nedreptate, caci cel care nu are niciun fel de contributie la stat, trebuie sa plateasca 37 de lei pe luna. Nu este mult, gandindu-ne ca o reteta costa cateva zeci de lei. O internare in spital costa mai mult, in functie de complexitatea actului medical. Mai mult, noi suntem un judet defavorizat. Foarte multe societati nu isi au sediul in judetul Neamt si, din acest motiv, contributia se plateste in judetul unde se afla sediul respectiv. Din acest motiv Bucurestiul si Ilfovul au un excedent in ceea ce priveste contributia la sanatate. Omul trebuie sa fie constient si sa vina lunar sa achite contributia de 37 de lei pentru sanatate, fiindca depinde de aceasta contributie. In curand se vor elibera si acele carduri de sanatate, iar daca o persoana nu va avea acest card, atunci nu va beneficia de asistenta medicala si va suferi. Dupa parerea mea, statul trebuie sa dispuna si de o latura mai sociala, caci, noi nu putem lasa bolnavul de izbeliste, chiar daca nu are asigurare. Sunt oameni care nu au niciun venit, ce sa le faci? Ar trebui ca statul sa faca pe fiecare judet sau regiune o sectie sociala sau un spital social in care sa vina bani de la guvern pentru astfel de cazuri.

Din partea conducerii spitalului a venit vreo propunere de finantare extrabugetara?

Eu de cand am venit la CAS Neamt, de doi ani de zile, le-am spus tuturor managerilor ca ei trebuie sa mai aiba si niste fonduri atrase. Ei au mai incercat, insa sumele nu sunt nemaipomenite.

Ar avea real posibilitatea sa faca asa ceva?

Cu certitudine, sunt foarte multe lucuri pe care ei le pot face pentru a mai aduce bani.

De cativa ani de zile se spune ca se vor introduce niste rezerve private.

S-a incercat la Bisericani. La Spitalul de pneumo-ftiziologie s-au introdus cateva rezerve, pentru care se percep costuri suplimentare. Arata foarte bine, acum se incearca acest lucru si la Piatra Neamt.

Noi am observat la Spitalul din Piatra Neamt un exemplu pozitiv. La sectia de Pediatrie s-a investit mult, au venit cu bani de acasa, au cautat resurse, au mai facut doua camere din sponsorizari. Omul sfinteste locul. In alte sectii nu se intampla asa ceva. CNAS face vreo diferenta intre cei care sfintesc locul si cei care nu?

Diferente ar trebui sa se faca. Acolo unde se fac performante ar trebui ca oamenii sa fie stimulati. Conform legii, din contributiile la sanatate, doar 70 de procente sunt destinate fondului pentru utilitati, medicamente etc.. Ei ar trebui stimulati, insa nu-i de unde. Acum, dupa trecerea in subordinea CL, la nivelul de CL s-a putea lua o hotarare ca pentru cei care au merite deosebite sa primeasca sporuri. Insa nu se poate acum pentru ca spitalele sunt asa cum sunt. Acum arata si spitalul mai bine, au inceput sa se faca si niste sectii. Am observat ca dupa preluarea spitalelor de catre CL si personalul vorbeste mai frumos, se observa o imbunatatire a calitatii serviciului medical oferit.

In strainatate e foarte simplu. Daca nu iti faci analizele periodic, platesti dublu, ai niste asigurari foarte clare, serviciile se platesc.  Noi am avut un articol scris mai demult, legat de defectiunea tomografului. Am inteles ca sectia de Cardiologie din spitalul vechi nu beneficiaza de o sursa de curent permanenta. In momentul in care se intrerupe energia electrica, se aprinde lumanarea si la propriu si la figurat.

In scurt timp sectia de Cardiologie se va muta in spitalul nou, la etajul V, unde totul este modernizat, monitorizat etc. Speram sa putem muta in curand si blocul operator deasupra sectiei de dializa, iar cele 5 sali de operatie sa fie de ultima ora. Noi primim o sponsorizare de 500.000 de euro, fara TVA, si incercam sa ridicam si nivelul spitalului.

Personalul medical ce ar trebui sa faca pentru ca situatia din spitale sa fie mai buna?

Trebuie sa fie si ei mai umani, pentru ca oricum pacientul nu vine de placere la spital. El vine pentru ca are un necaz. Munca pe care o fac cadrele medicale este platita, iar medicii care au depus acest juramant al lui Hippocrate trebuie sa fie mai umani, sa accepte riscurile meseriei pe care au ales-o, chiar daca salariile sau conditiile de munca nu sunt intotdeauna multumitoare.

Multumim domnului Valerica Fratila, Directorul CAS Neamt, pentru interviul acordat.
Parerea noastra este ca daca nimeni nu va fi dat afara, este foarte posibil ca rangul spitalului din Piatra Neamt sa  fie diminuat iar de aici implicit toate salariile cadrelor medicale sa fie scazute. De fapt, ca sa fim sinceri, credem ca aceasta este varianta de compromis ca sa nu se renunte la personal, iar sanatatea nemteana sa se  incadreze in noile coordonate bugetare.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate