Istoria județului Neamț stă scrisă într-o carte de vizită: Catalogul monumentelor istorice din Neamț

1

Primăvara anului 2015 a debutat cu un proiect îndrăzneț implementat de Asociația Future din Piatra-Neamț cu sprijinul mai multor instituții de cultură și administrație din zonă. Este vorba despre realizarea unui catalog al monumentelor istorice din Neamț. Acțiunea este parte componentă a proiectului ”Există Județul Neamț”. Acest proiect de promovare a județului Neamț a fost creat și dezvoltat până la acest nivel din fonduri proprii, fără a cere ajutorul și fără a fi în parteneriat cu nicio autoritate locală sau județeană.

Prin proiectul ”Există Județul Neamț”, Asociația Future acoperă principalele zone de interes din Neamț: turism, știri, informații utile. Beneficiarii proiectului sunt locuitorii județului Neamț.

Este știut faptul că în județul Neamț dispunem de 537 monumente istorice, consemnate de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. Cu excepția unei liste tip text a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, nu există nicăieri expuse fotografiile acestor monumente decât punctual și incomplet.

Așadar, Asociația Future a propus și a demarat procesul de creare a unui catalog electronic exhaustiv cu fotografii, descrieri și clipuri video pentru fiecare monument care este accesibil și, în funcție de buget,  publicarea variantei tipărite a acestui catalog.

Deoarece volumul de muncă este crescut, iar răspândirea monumentelor în teritoriu este foarte vastă, durata de realizare a catalogului este de minim 6 luni.

Conceperea catalogului monumentelor istorice din județul Neamț presupune activități de documentare, realizare și prelucrare fotografii și imagini video de prezentare și aeriene. Catalogul electronic al monumentelor istorice din județul Neamț va fi promovat prin intermediul unei pagini de internet.

În urma finalizării procesului de tipărire a catalogului monumentelor istorice, Asociația Future va oferi instituțiilor de cultură din Neamț exemplare cu titlu gratuit. Tuturor partenerilor din proiect li se vor oferi variante digitale la calitate maximă ale materialelor foto/video/text realizate.

Dincolo de orice promovare care va fi realizată pentru cele peste 500 de monumente istorice din Neamț, simpla existență a unui asemenea catalog dintr-un județ schimbă radical viziunea și oportunitatea turistică, economică și comercială a zonei. În acest scop, catalogul electronic creat nu va emite pretenții de drepturi de autor și nu va avea marcat niciun material foto sau video pentru a se putea folosi conținutul său de către orice instituție mass-media, orice operator turistic sau oricine este interesat de zona județului Neamț.

Vă putem spune de la bun început că acest proiect nu este ”o joacă”, ci presupune o muncă titanică de documentare pe teren, de accesare a informațiilor de specialitate, de prelucrare a fotografiilor și imaginilor video, de concepere a catalogului propriu-zis în format electronic și tipărit. Dorința tuturor celor implicați în proiect este ca autoritățile locale, persoanele fizice și juridice interesate să își ofere sprijinul în implementarea acestui proiect pentru a avea o carte de vizită de excepție a județului Neamț.

Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Neamț și al Primăriei municipiului Piatra-Neamț

Puteți urmări în continuare un promo al proiectului și câteva fotografii:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Burebista spune

    Felicitari pentru aceasta initiativa! In spatele acestei actiuni este multa munca, pricepere si cu siguranta multa pasiune pentru frumusetile acestui judet!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate