INTEGRAREA TEHNOLOGIEI MODERNE ŞI A JOCURILOR ÎN ACTIVITATEA DIDACTICĂ

0

În perioada 27 martie – 2 aprilie 2013, s-a desfăşurat în Turcia, la Istanbul, programul de formare  „EU-MAGIC Effective Use of Modern Techonology And Games In Classrooms (a pedagogic course for all teachers)”,  organizat de Charles University in Prague, Faculty of Education. Formatori au fost prof. dr. Jarmila Novotna şi Hana Moraovade de la Charles University in Prague  şi Ersin Özseven de la organizaţia gazdă  – Kirsehir Anatolian Teacher Training High.

meda stirbuProgramul de formare EU-MAGIC Effective Use of Modern Techonology And Games In Classrooms a avut următoarele obiective:

• conștientizarea  cadrelor didactice cu privire la utilizarea software-ului educațional și TIC în procesul de predare;

• conștientizarea cadrelor didactice cu privire la posibilitățile de a folosi jocurile în procesul de predare;

• abilitarea cadrelor didactice pentru utilizarea softului educaţional „ActivInspire”;

Conţinutul cursului a fost structurat, în cea mai mare parte, pe activităţi practice – de exersare a aplicaţiilor oferite de softul educaţional  „ActivInspire”, dar a cuprins şi  prezentări teoretice, lucru în grupe şi echipe (tehnici de integrare a jocurilor în activitatea didactică, tehnica adresării de întrebări bune, învăţarea bazată pe sarcină).

La acest program au participat 23 de cadre didactice din 10 ţări ale Europei: Bulgaria (1 participant), Croaţia (1 participant), Grecia (3 participanţi), Islanda (1 participant), Italia (2 participanţi), Lituania (2 participanţi), România (6 participanţi), Polonia (1 participant), Portugalia (5 participanţi), Ungaria (1 participant). Judeţul Neamţ a fost reprezentat de  Ionela-Meda Ştirbu, inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ.

comeniusÎn fiecare zi, activităţile de formare au fost urmate de o sesiune specială prin intermediul căreia participanţii au avut ocazia să-şi prezinte şi promoveze ţara.

După finalizarea activităţilor de formare, organizatorii au propus o serie de vizite la principalele obiective culturale şi turistice din Istanbul şi împrejurimi. Astfel, am avut ocazia să vizităm: Muzeul Hagia Sophia, Basilica Cisternă, Moscheea Albastră, Moscheea Süleymaniye, Insulele Adalar, turul Bosforului.

Emoţionant pentru participanţii din România a fost momentul vizitei la Palatul Topkapi, unde este expusă sabia lui Ştefan cel Mare.

Programul vizitelor a constituit o oportunitate de a descoperi o altă cultură şi de a interacţiona cu participanţi din diferite ţări ale Europei, de a  împărtăşi experienţe profesionale şi culturale.

stefan cel mareActivitatea de formare va avea impact şi asupra elevilor cu deoarece vor beneficia de avantajele utilizării TIC în personalizarea învăţării. Specialiştii apreciază că utilizarea sistemului tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor poate stimula capacitatea de învăţare inovatoare, adaptarea învăţării la ritmul propriu al elevilor, adaptarea la schimbare s.a. Pentru copiii cu CES avantajele constau în faptul ca le permit sa devina din spectatori (calculatorul este folosit pentru stimularea senzoriala), participanţi (interacţionează cu mediul de învăţare). Comisia Europeană (2008) subliniază faptul că „rolul TIC în sprijinirea elevilor cu nevoi educaţionale speciale câştiga o mai mare autonomie.

Utilizarea tehnologiei moderne şi a softurilor educaţionale nu trebuie să devină un scop în sine, ci un mijloc prin care procesul de învăţare devine  personalizat, individualizat şi, poate, mai eficient.

Activitatea de formare a fost realizată cu sprijinul financiar primit în cadrul unui mobilităţi individuale de formare continuă Comenius  – Programului de Învăţare pe Parcursul Întregii Vieţi (Lifelong Learning). Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului; ANPCDEFP şi Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.

Ionela-Meda Ştirbu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate