Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ – Bilanţ 2014

0

bilantAstăzi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ a desfăşurat activitatea de Bilanţ pentru anul 2014, la care au participat Adjunctul Inspectorului General al Jandarmeriei Române, Colonel dr. ing. Ion Peligrad, Prefectul Ioan Vlad Angheluţă, Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Constantin Iacoban, Inspectorul Şef al Inspectoratului de Poliţie Neamţ, Comisar şef de Poliţie Paul Tablan, Inspectorul Şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” Neamţ, Colonel Ioan Niţică, şi alţi şefi sau comandanţi ai instituţiilor colaboratoare.
Realizările anului 2014 au fost prezentate sintetic, cu accent pe contribuţia la asigurarea ordinii şi siguranţei publice, dar şi pe greutăţile determinate de austeritatea bugetară prelungită. Dincolo de cifre, pe care le veţi găsi la finalul acestui material, adevărata evaluare este făcută de cei care beneficiază direct de activitatea Jandarmeriei, cetăţenii, iar majoritatea acestora şi-au exprimat încrederea în instituţia noastră, ceea ce ne plasează în primele trei locuri dintr-un total de 21 de instituţii (conform sondajului Inscop Research, în luna ianuarie 2014). Onorante au fost şi cuvintele rostite de invitaţi, pe care le redăm integral.

Prefectul Ioan Vlad Angheluţă:
„Activitatea Inspectoratului de Jandarmi îmi este cunoscută de la începutul mandatului meu de Prefect, aţi fost o prezenţă constantă atunci când a fost nevoie de menţinerea siguranţei cetăţenilor la toate adunările publice, v-am simţit prezenţa în cadrul celor două tururi de alegeri organizate la nivelul Jud. Neamţ, chiar trei, dacă socotim şi alegerile parţiale din Comuna Mărgineni, în zona instituţiilor de învăţământ şi mai ale în patrulele mixte alături de poliţişti…Rămâne în continuare o problemă spaţiile în care dumneavoastră vă desfăşuraţi activitatea, cu paşi mici încercăm să vă ajutăm, s-a reuşit la Roman, încercăm şi în celelalte localităţi să găsim soluţii.
În noul an vă doresc să aveţi putere de muncă şi să asigurăm în continuare un climat de siguranţă pentru cetăţenii din Jud. Neamţ.”

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Constantin Iacoban:
„Ştiu ce înseamnă instituţia dumneavoastră, întotdeauna când este nevoie de ordine şi disciplină, dumneavoastră trebuie să vă faceţi datoria în orice condiţii, mai ales în actualul context european şi mondial.”

Inspectorul Şef al I.P.J. Neamţ, Comisar şef de Poliţie Paul Tablan:
„Ţin să vă mulţumesc pentru sprijinul acordat în anul precedent pentru menţinerea ordinii publice, în special pentru combaterea faptelor din stradă – şi în anul 2014 am avut colegi jandarmi, care, fiind alături de familie au intervenit în momentul în care au fost martorii săvârşirii unei infracţiuni. Îl amintesc aici pe Plutonierul Hodorogea Gabriel din cadrul Subunităţii Roman, când a intervenit şi l-a prins pe autorul unei infracţiuni. Sperăm că şi în anul acesta cooperarea va fi cel puţin la nivelul anului trecut pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii.”

Inspectorul Şef al I.S.U. „Petrodava” Neamţ, Colonel Ioan Niţică:
„Chiar dacă în anul 2014 nu ne-am mai confruntat cu situaţiile deosebite din anii precedenţi, în acţiunile specifice de salvare, cooperarea noastră a rămas la un nivel ridicat şi vreau să vă mulţumesc pentru lucrul aceasta.”

Material bilanţ:

Întreaga activitate desfăşurată de I.J.J. Neamţ în anul 2014 a urmărit realizarea obiectivelor stabilite în domeniul ordinii publice, protecţiei instituţionale, managementului resurselor umane, realizării unui suport logistic eficient, precum şi în ceea ce priveşte cooperarea interinstituţională.
Prezenţa activă a jandarmilor în viaţa comunităţilor locale, prin acţiunile desfăşurate cotidian, constituie principalul reper al statutului Jandarmeriei de forţă sigură, credibilă, stabilă şi eficientă a statului român. Profesionalismul şi principialitatea dovedite de jandarmi pe timpul misiunilor zilnice de combatere a faptelor antisociale ori asigurarea sau restabilirea ordinii publice, în misiunile de pază şi protecţie instituţională constituie elementele care ne-au adus un binemeritat prestigiu în cadrul forţelor de ordine şi siguranţă publică.

1.1.Ordinea şi siguranţa publică

A. Asigurarea şi restabilirea ordinii publice
Pe timpul executării misiunilor de asigurare / restabilire a ordinii publice nu au fost înregistrate evenimente negative de genul tulburării grave a ordinii publice ori a unor confruntări violente între participanţii la manifestările publice şi forţele de ordine.
Prioritare au fost: creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului, crearea unui climat de ordine şi siguranţă publică în întreaga zonă de responsabilitate.
I.J.J. Neamţ a executat un număr de 301 misiuni de asigurare a ordinii publice:
asigurarea ordinii publice la manifestările de protest: 14 misiuni la care s-a folosit un număr de 93 jandarmi faţă de 32 misiuni cu un număr de 239 jandarmi în anul precedent.
Exemple: acţiunile de protest organizate de anumite persoane nemulţumite de proiectul minier Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist, pe raza localităţilor Piatra Neamţ, Roman, Păstrăveni, Ştefan cel Mare şi nemulţumiri legate de neplata drepturilor salariale la Azochim Săvineşti.
asigurarea ordinii publice la manifestările cultural artistice, religioase, promoţionale, caracterizate prin prezenţa unui public numeros: 148 misiuni cu 758 jandarmi faţă de 159 misiuni cu 783 jandarmi în anul precedent.
Exemple: „Parada Măştilor” în oraşul Târgu Neamţ, „Zilele municipiului Piatra Neamţ”, „Zilele municipiului Roman”, „Zilele Cetăţii” organizate în oraşul Târgu Neamţ, „Ziua Marinei” organizată în oraşul Bicaz, zilele diferitelor comune, precum şi manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea „Bobotezei” şi „Sfântul Ioan Botezătorul”, sărbătorile de „Paşti”, „Înălţarea Domnului”, „Izvorul Tămăduirii”, „Rusaliile”, hramul Mănăstirilor Bistriţa, Văratic, Sihla, Pângăraţi, Secu şi Sihăstria.
asigurarea ordinii publice la manifestările sportive desfăşurate pe/în interiorul arenelor sportive din judeţul Neamţ, unde s-au desfăşurat mai multe competiţii de nivel european şi naţional: 97 misiuni la care s-a folosit un număr de 624 jandarmi faţă de 82 misiuni cu un număr de 680 jandarmi în anul precedent.
Exemple: competiţii internaţionale desfăşurate în zona de competenţă a I.J.J. Neamţ: (Cupa României la volei masculin, campionatul Naţional de Box, precum şi Jocurile sportive la volei masculin – juniori – cu participarea selecţionatelor din Danemarca, Norvegia şi România. Misiunile s-au executat fără înregistrarea de evenimente negative.
asigurarea ordinii publice pe timpul vizitelor oficiale: o misiune
asigurarea ordinii publice pe timpul alegerilor: 35 misiuni cu 270 jandarmi;
Acţiunile de intervenţie au avut ca scop rezolvarea cu operativitate a urgenţelor cetăţenilor urmărindu-se reducerea timpului de reacţie, modul de preluare a evenimentului până la prezentarea echipajelor de intervenţie la locul producerii acestuia, modul de realizare a cooperării între instituţiile specializate în intervenţie, condiţiile şi împrejurările în care se desfăşoară intervenţia, precum şi resursele avute la dispoziţie în momentul sesizării.
I.J.J. Neamţ a executat un număr de 827 acţiuni de intervenţie, astfel:
intervenţii la solicitare „112”: au fost executate 140 intervenţii;
intervenţii la alte solicitări telefonice: au fost executate 687 intervenţii.
B. Participarea la menţinerea ordinii publice
Au fost executate un număr de 2.900 misiuni – în zona de competenţă efectivele de jandarmi au acţionat în zonele de interes operativ comunicate de poliţie, atât independent cât şi în sistem integrat la care s-au folosit 11.544 jandarmi Detaliat misiunile de menţinere a ordinii publice executate în perioada analizată se prezintă astfel:
636 misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunile montane Bicaz-Izvorul Muntelui, Durău, Vânători şi pe traseele turistice adiacente acestora, similar anului precedent;
1.076 patrule jandarmi independente în mediul urban;
1.128 patrule mixte în mediul urban;
17 patrule jandarmi independente executate în mediul rural;
17 patrule mixte în mediul rural;
23 acţiuni în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar,;
2 acţiuni executată în pieţe, târguri, oboare şi alte zone de interes operativ pentru depistarea si tragerea la răspundere a persoanelor care au comis fapte antisociale;

1.2. Protecţia instituţională, supravegherea şi ordinea publică
în zona obiectivelor din competenţă

I.J.J. Neamţ a executat misiuni de protecţie instituţională la un număr de 19 obiective de interes strategic sau de importanţă deosebită pentru activitatea statului din care 15 stabilite prin Hotărâre a Guvernului, 2 obiective stabilite prin Ordin al ministrului afacerilor interne şi 2 obiective proprii ale Jandarmeriei Române stabilite prin Ordin al Inspectorului General.
Pe lângă asigurarea pazei, protecţiei şi supravegherii accesului la instanţele de judecată de pe raza localităţilor Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamţ şi Bicaz, de către personalul subunităţilor care au în competenţă aceste obiective, efective stabilite din cadrul structurilor de ordine publică au fost planificate pentru menţinerea ordinii şi siguranţei pe timpul şedinţelor de judecată atât în interior, cât şi în exteriorul obiectivelor, în zona de responsabilitate stabilită prin planul de pază.
Pe parcursul anului 2014 s-a urmărit în permanenţă eficientizarea misiunii de pază şi protecţie prin adoptarea unor măsuri specifice în concordanţă cu situaţia operativă şi cu analizele de risc, prin implementarea sistemelor tehnice de securitate şi prin crearea unor aplicaţii şi baze de date centralizatoare care să vină în sprijinul celor care organizează şi care execută misiunile.

2. Cooperarea interinstituţională
I.J.J. Neamţ colaborează cu autorităţile publice locale care au responsabilităţi în domeniul ordinii publice, cu organismele guvernamentale şi neguvernamentale, agenţii economici şi se sprijină pe concursul larg al cetăţenilor.
Au fost executate un număr de 364 acţiuni, parteneri ne-au fost: I.P.J. Neamţ, executorii judecătoreşti, Parchetul – D.I.I.C.O.T, organele administraţiei publice locale, organele silvice, I.T.M. Neamţ, I.S.U. Neamţ, Apa Serv, Garda de Mediu, organele piscicole,etc.
Relaţiile de cooperare şi colaborare cu celelalte structuri din cadrul sistemului de ordine şi siguranţă publică, cu instituţiile administraţiei publice locale, cu societatea civilă şi cu mass-media sunt bune, existând o percepţie pozitivă asupra activităţii Inspectoratului.
Toate activităţile de cooperare cu structurile M.A.I. din judeţul Neamţ şi în special cu I.S.U. Neamţ şi I.P.J. Neamţ s-au desfăşurat, din punctul nostru de vedere, în condiţii bune, fără sincope şi disfuncţionalităţi de natură să împieteze asupra eficienţei dispozitivelor adoptate, situaţia operativă fiind gestionată corespunzător.
În perioada de referinţă au fost constatate 223 infracţiuni din care 128 independent şi 95 în comun cu poliţia. Pe linia constatării contravenţiilor, în perioada analizată, elementele de dispozitiv au constatat şi aplicat 2010 sancţiuni contravenţionale, din care 886 amenzi contravenţionale şi 1.120 avertismente. Valoarea amenzilor aplicate este de 185.700 lei. Se remarcă la acest capitol intervenţia Plt. Hodorogea Gabriel la jumătatea lunii noiembrie, când fiind cu familia, a fost martorul unei infracţiuni de tâlhărie, l-a urmărit şi prins pe autor.

Principalele direcţii pentru anul 2015:
Apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei prin participarea la menţinerea ordinii şi liniştii publice, asigurarea si restabilirea acesteia când a fost grav tulburată;
Omogenizarea procedurilor de intervenţie la nivelul subunităţilor.
Eficientizarea sistemului integrat de acţiune cu celelalte structuri ale M.A.I cu responsabilităţi în domeniul ordinii şi siguranţei publice;
Reducerea timpului de intervenţie la evenimente.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate