INSPECŢIA DE PREVENIRE. Conferinţa de presă ISU Neamt-Aprilie 2011

0

IV. ANALIZA STATISTICĂ A INTERVENŢIILOR PIROTEHNICE

În luna martie 2011 echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ a executat 7 misiuni din care: 4 misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, 1 misiune de distrugere a muniţiei asanate şi 2 misiuni pentru distrugerea a două pile de la o punte pietonală dezafectată, situată în albia râului Moldova, care prezenta pericol şi risc deosebit.

Raportat la aceeaşi perioadă din anul 2010, numărul acţiunilor de protecţie civilă a crescut cu 40,0%, de la 5 în 2010, la 7 în 2011.

V. PRINCIPALELE MISIUNI DESFĂŞURATE

ÎN LUNA MARTIE 2011

 

I.     INCENDII:

  1. În data de 03.03.2011 ora 20.44, Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 1 autospecială de intervenţii şi salvare de la înălţime, 1 ambulanţă  SMURD, 3 ofiţeri şi 15 subofiţeri a intervenit pe strada Mihai Viteazu, nr. 5, bl. E23, et. 8, ap. 36 din municipiul Piatra Neamţ pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa lui Gavril P. soldat şi cu decesul acestuia.

În urma incendiului au ars:

–       o cameră pe o suprafaţă de aproximativ 15 m2;

–       mobilier;

–       haine;

–       aparatură electrocasnică (calorifer electric, fripteuză);

–       deşeuri (hârtie, carton, textile).

La intervenţie a participat primul adjunct al inspectorului şef şi ofiţerul de relaţii publice.

La intervenţie au mai participat şi 5 agenţi de poliţie.

Incendiul a izbucnit datorită unui scurtcircuit la un calorifer electric.

În urma intervenţiei pompierilor militari au fost evacuate şi salvate un număr de 25 persoane adulte şi 5 copii.

Valoarea bunurilor distruse a fost de 30.000 lei, iar cea a bunurilor salvate de 400.000 lei.

 

  1. În data de 22.03.2011 ora 01.38, Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ cu 1 autospecială de lucru cu apă şi spumă şi 6 subofiţeri a intervenit în satul Pădureni, comuna Cândeşti pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa lui Maria C.

În urma incendiului au ars:

–       circa 70 m2 acoperiş comun al unei anexe cu 2 camere de locuit;

–       2 adăposturi de animale alipite în partea stângă a anexei (adăpost porci) şi în partea dreaptă (adăpost bovine);

–       circa 54 m2 planşeu comun al anexei şi adăposturilor de animale;

–       circa 2 m3 scândură;

–       1 bovină.

La incendiu au mai participat 1 agent de poliţie din cadrul Poliţiei comunei Cândeşti, SVSU Cândeşti cu şeful serviciului şi SVSU Roznov cu 1 APCT şi un voluntar.

Incendiul a izbucnit datorită siguranţelor fuzibile supradimensionate. Valoarea bunurilor distruse a fost de 15.000 lei, iar cea a bunurilor salvate 35.000 lei.

 

  1. În data de 29.03.2011 ora 18.38, Detaşamentul de Pompieri Roman cu 1 autospecială de lucru cu apă şi spumă de capacitate medie, 1 ofiţer şi 5 subofiţeri a intervenit în municipiul Roman, pe strada Roman Muşat, bl. 15, et. 3, ap. 9, pentru stingerea unui incendiu la locuinţa lui Sorin B.

În urma incendiului au ars:

–       elemente de mobilier;

–       partea electrică a alimentării modemului pentru internet.

S-au degradat:

– geamurile de la camera incendiată, datorită temperaturii ridicate;

– elemente de decor;

– unele elemente de mobilier;

– 1 laptop.

Incendiul a izbucnit datorită unui aparat electric lăsat sub tensiune. Valoarea bunurilor distruse a fost de 12.000 lei, iar cea a bunurilor salvate de 50.000 lei.

 

  1. În data de 08.03.2011 ora 17.48, Detaşamentul de Pompieri Tîrgu Neamţ – Garda II de intervenţie Poiana Teiului – cu 1 autospecială de lucru cu apă şi spumă, 1 maistru militar şi 4 subofiţeri a intervenit în satul Sabasa, comuna Borca pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa lui Fănel C.

În urma incendiului au ars:

–       mobilierul din locuinţă (P+E);

–       articole de îmbrăcăminte şi uz gospodăresc;

–       documente personale şi suma de 30.000 lei.

La intervenţie au mai participat SVSU Borca cu 1 APCTR cu 5 voluntari, 3 poliţişti de la postul de poliţie al comunei Borca şi 10 cetăţeni.

Incendiul a izbucnit datorită unu scurtcircuit la un cablu electric cu izolaţie deteriorată.

Valoarea bunurilor distruse a fost de 70.000 lei, iar cea a bunurilor salvate de 150.000 lei.

 

 

II. MISIUNI PIROTEHNICE

 

1.         În ziua de 24.03.2011 echipa pirotehnică a Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ a executat 1 misiune de distrugere a muniţiei rămasă neexplodată din cel de-al doilea război mondial într-un poligon amenajat temporar în satul Cârlig, comuna Dulceşti.

S-au distrus:

– 1 bombă de aviaţie de 35 kg;

– 1 proiectil perforant cal. 105 mm;

– 1 proiectil exploziv cal. 75 mm;

– 1 proiectil exploziv cal. 122 mm;

– 1 lovitură de aruncător cal. 50 mm;

– 2 lovituri de aruncător cal. 82 mm;

– 1 grenadă de mână defensivă;

– 1 grenadă de mână ofensivă;

– 2 stabilizatoare pentru lovitură de aruncător cal. 82 mm.

La această misiune a mai participat o ambulanţă SMURD şi un echipaj de la Serviciul Poliţiei Rutiere.

În urma misiunii de distrugere nu au rezultat pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale sau accidente ecologice. Misiunea a prezentat pericol şi risc deosebit.

 

2.         În data de 30.03.2011 ora 11:06, echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a participat la o misiune de asanare pirotehnică în com. Petricani, satul Boiştea, unde Vlăduţ I. de 25 ani a descoperit 2 bombe de aruncător cal. 60 mm şi 1 pârghie declanşare pentru grenadă de mână, din cel de-al doilea Război Mondial, în curtea părinţilor, în timp ce efectua lucrări de săpături pentru amenajarea unui cămin de apă.

În urma verificării zonei cu detectorul de metale tip Garret – GTI 2500  pe o suprafaţă de 200 m2 nu s-au mai descoperit alte elemente de muniţie.

Muniţia prezenta pericol la manipulare şi transport.

VI.          SITUAŢII DE URGENŢĂ APĂRUTE CA URMARE A DECLANŞĂRII RISCURILOR NATURALE, TEHNOLOGICE SAU BIOLOGICE

  1. A. SITUAŢII DE URGENŢĂ APĂRUTE CA URMARE A DECLANŞĂRII RISCURILOR NATURALE – 2

În ziua de 23.03.2011, ca urmare a excesului de apă din sol, s-au produs alunecări de teren în comuna Alexandru cel Bun, sat Vădurele care au afectat   DC 132 pe diferite porţiuni însumând 0,042 km;

Valoarea estimativă a pagubelor: 13.400 lei

Măsuri luate:

–  comitetul local pentru situaţii de urgenţă al comunei Alexandru cel Bun a  intervenit cu 3 voluntari şi un utilaj pentru marcarea zonelor afectate şi montarea de indicatoare rutiere;

–  s-au întocmit rapoarte operative;

–  prefectul judeţului a numit o comisie care s-a deplasat în teren în data de 30.03.2011 pentru inventariere şi evaluarea pagubelor.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate