Informații esențiale despre cardurile bancare

0

Peste 17 miliarde de carduri au fost emise până acum în întreaga lume, iar această metodă de plată devine folosită la scară largă în aproape toate colțurile lumii. Sunt deja țări în care procentul de plată cash a scăzut sub 1%, cum ar fi cele din nordul Europei.

În țara noastră, interesul pentru carduri bancare a crescut în ultimii ani și tot mai mulți români le folosesc. În acest articol îți vom prezenta un scurt ghid în care vei afla tot ce trebuie să știi despre cardurile bancare.

Ce sunt cardurile bancare?

Reprezintă un instrument prin care poți efectua plăți la comercianți și nu numai. Cardul are formatul unei cartele dreptunghiulare din plastic ori din metal. Pe el sunt afișate datele de identificare ale cardului (nume și prenume), numărul cardului, data emiterii și a expirării, denumirea și sigla băncii, un cod CVV și un spațiu destinat semnăturii titularului.

Ce carduri bancare există?

  • Cardul de debit – Conține fonduri care sunt în totalitate ale proprietarului cardului. Unele bănci oferă și posibilitatea de a avea descoperit de cont pe cardul de debit, în limita a 3 ori 4 salarii ale proprietarului.
  • Cardul de credit – Funcționează la fel ca un card de debit, cu mențiunea că fondurile sunt puse la dispoziție de bancă. Banii trebuie înapoiați în funcție de planul de rambursare. Sunt multe bănci care oferă posibilitatea de a face cumpărături cu 0% dobândă.

La ce poți folosi un card bancar?

Prin intermediul unor carduri bancare poți retrage numerar de la bancomate, poți face transferuri către alte conturi și plăți atât în magazinele care beneficiază de un terminal POS, dar și în magazinele online. Pe internet, cardurile le poți folosi și pentru a plăti abonamentele la unele servicii de entertainment, cum ar fi YouTube Premium, Netflix, Spotify și așa mai departe.

Tot la capitolul divertisment – cardurile bancare reprezintă cea mai populară metodă de depunere și retragere și în rândul jucătorilor de pe platformele de casino Romania. Tranzacțiile sunt efectuate în deplină siguranță, având în vedere că operatorii licențiați de ONJN respectă cele mai avansate norme de securitate din domeniu.

Folosirea cardurilor bancare este populară și când vine vorba despre cumpărăturile online. Drept dovadă, la Black Friday din anul trecut peste 60% din plăți au fost efectuate cu cardul.

Avantajele utilizării unui card bancar

Accesul la bani este 24/24, iar cardul bancar poate fi folosit atât în țară, cât și în străinătate. Practic, nu vei mai avea grija schimbului banilor în moneda locală, având în vedere că plățile la comercianți sunt permise prin intermediul cardurilor aproape peste tot.

Pentru siguranța ta, este bine să ai și o sumă mică schimbată în moneda locală, în cazul în care ajungi la un restaurant în care nu se poate plăti cu cardul. Plățile cu cardul te ajută să ții și o evidență mai bună a cheltuielilor lunare, mai ales dacă folosești o aplicație dedicată.

Care este diferența dintre cardul de debit și cardul de credit?

Ambele carduri arată la fel, însă între ele două există o mare diferență. În cazul fondurilor de pe cardul de debit, acestea aparțin în totalitate proprietarului. El poate face tranzacții strict în limita sumelor disponibile. De multe ori, cardurile de debit sunt folosite pentru a încasa salariul ori pentru a primi diverse sume de la familie, prieteni și așa mai departe.

Cardurile de credit sunt adesea numite și carduri de cumpărături. Asta deoarece principalul lor scop este acesta. Poți efectua cumpărături din banii băncii, iar tu va trebui doar să returnezi o rată lunară. Cele mai multe bănci oferă între 2 și 60 de rate, în funcție de suma pe care o cheltui. Ba chiar în anumite situații poți face cumpărături de până la 24 de rate fără să plătești dobândă.

Sursa foto canva.com

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate