Inaugurarea cu sprijinul CJ Neamț a Monumentului Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt la Căușeni – un eveniment de importanță națională în Moldova

0

Sursă foto – Episcopia Basarabiei de Sud

În orașul Căușeni a fost inaugurat, joi, 19 iunie, monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. La eveniment a participat și premierul Dorin Recean alături de alți membri ai guvernului, iar amploarea evenimentului a fost impresionantă, greu de imaginat pentru noi, cei din Neamț. A fost ca o sărbătoare națională în Moldova, inaugurarea acestui monument, lucru evident și din clipul video prezent în acest articol.

Pe data de 20 iunie 2024, orașul Căușeni a fost scena unui eveniment istoric neînsemnat pentru nemțeni dar deosebit pentru cetățenii din Moldova – inaugurarea monumentului Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, amplasat în piața publică Alexei Mateevici. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul domnului președinte Alexandru Catan și a coincis cu sărbătoarea Zilei Naționale a Portului Popular, simbolizând astfel omagiul adus acestui erou național și identității românești.

Reprezentanța Consiliului Județean Neamț a fost condusă de președintele Ion Asaftei, însoțit de alți oficiali județeni. Prezența acestora a subliniat legăturile culturale și istorice strânse dintre Neamț și Republica Moldova, fiind un exemplu de cooperare transfrontalieră în vederea conservării și promovării patrimoniului nostru comun.

Potrivit comunicatului dat de Guvernul Moldovei, „proiectul a fost posibil și cu susținerea Consiliului Județean Neamț, care a venit cu o contribuție proprie”

Din păcate, în județul Neamț, acoperirea mediatică a acestui eveniment a fost extrem de deficitară. Deși a fost un moment de importanță națională pentru Republica Moldova, Consiliul Județean Neamț nu a reușit să reflecte în mod corespunzător această realizare. Este de neînțeles pentru ce mai plătesc contribuabilii echipa de comunicare a consiliului, dacă un asemenea eveniment major nu este redat cum se cuvine în media locală și nici măcar pe site-ul consiliului județean.

Evenimentul a beneficiat de o organizare de mare amploare, cum nu am văzut noi la Neamț la niciun eveniment similar, cuprinzând o paradă impresionantă, fanfară, gardă militară, momente artistice și o manifestare evidentă de mândrie națională și patriotism. Atmosfera a fost una festivă și plină de emoție, reflectând respectul și aprecierea față de moștenirea lăsată de Ștefan cel Mare.

Pe de altă parte, presa din Republica Moldova a oferit o acoperire extinsă și detaliată a evenimentului, reflectând entuziasmul și importanța sa. Informații despre inaugurare au apărut în mai toate publicațiile importante din Moldova, chiar și în cele de limbă rusă, lucru mai puțin obișnuit pentru evenimentele cu caracter românesc, subliniind astfel importanța acestui moment: Ziarul de Gardă, ESP.md, Știri.md, Jurnal.md, Ziarul Național, Trinitas TV, Paranteze.md, Noi.md, Studio L, News Moldova, Top10Politica, Click.md, Yam.md, Episcopia Basarabiei de Sud, ESP.md – Inaugurarea monumentului, Moldpres.md, Oficial.md, Provincial.md, MECC. sunt doar câteva exemple.

Trecând peste rușinea care se cheamă sugestiv „comunicare” la Consiliul Județean Neamț, este de notat că județul Neamț, prin contribuția financiară alocată prin consiliul județean, a contribuit la o mare bucurie și sărbătoare pentru românii de peste Prut. Urmărim îndeaproape evoluția socială și politică din Moldova și putem face diferența între evenimentele cu caracter politic sau formal care predomină și la ei, ca și la noi și evenimentele cu adevărat importante. Acesta a fost un eveniment important care a implicat emoție, sentimente de patriotism și sentimentul de apartenență la o istorie comună cu România și mândria de a fi român.

Fără nicio discuție, cei 120.000 de euro dați de județul Neamț nu au fost bani dați inutil, ci dimpotrivă, poate sunt chiar printre puținele alocări financiare de acest gen care au o finalitate ce justifică investiția.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate