George Simion a prezentat Planul pentru Gospodăriile Țărănești: „Trebuie să asigurăm suveranitatea alimentară”

0

Președintele AUR, George Simion, a prezentat astăzi, în cadrul unui eveniment organizat în județul Buzău, Planul Simion pentru Gospodăriile Țărănești. În cadrul discursului său, liderul AUR a subliniat importanța revitalizării mediului rural și a agriculturii românești.

Planul Simion pentru Gospodăriile Țărănești a fost prezentat în comuna Mihăilești, județul Buzău, la Ferma Ivașcu. La eveniment au fost prezenți fermieri și producători din județul Buzău și din împrejurimi. Alături de George Simion au mai luat cuvântul președintele Cooperativei Agricole Unirea Gospodarilor, Dan Ivașcu, profesorul universitar Avram Fițiu și prim-vicepreședintele AUR, ing. Marius Lulea.

„Ne dorim în următorii 10 ani ca un milion de români să se întoarcă în mediul rural. Să se întoarcă înapoi din diaspora în țară, unde și-au lăsat casele părintești. Să se întoarcă din mediul urban unde sunt încorsetați, unde nu mai au soluții, către mediul rural”, a declarat acesta. 

El a accentuat nevoia de a revitaliza gospodăriile țărănești și de a le integra în cooperative și asociații agricole, susținând că acestea ar trebui să aibă un statut special în legislația românească și să joace un rol strategic național pentru a asigura suveranitatea alimentară a țării.

„Ne dorim, chiar cu riscul să fim catalogați nostalgici, ceaușiști, ca gospodăriile țărănești și gospodarii români să se unească sub forma cooperativelor și asociațiilor agricole și ne dorim ca aceste cooperative să aibă un statut special în legislația românească, iar gospodăriile țărănești să aibă un rol strategic național pentru a asigura suveranitatea națională alimentară”, a spus liderul AUR.

George Simion a criticat „Legea Porcului”, care a interzis reproducția la nivel de gospodărie țărănească și la nivel de cooperativă.

AUR, prin programul său de guvernare, va anula forma actuală a legii porcului și orice formă de legislație similară corespunzătoare în alte domenii„, a afirmat el, comparând situația din România cu cea din Ungaria, unde limitele sunt mult mai mari.

„E regretabil că am ajuns să limităm la 5 numărul de animale din gospodărie, atâta timp cât în țări vecine precum Ungaria, aceste limite sunt undeva la 100”.

Pentru a încuraja românii să se întoarcă la țară, măsurile din Planul Simion vor asigura un câștig mediu lunar de 2.000 de euro pentru cei care aleg să revină în mediul rural.

„Este realizabil acest lucru? În România de astăzi a lui Iohannis, nu. Pentru că în România de astăzi a lui Iohannis ni se spune că nu se poate. În programul pe care îl prezentăm noi avem nevoie de investiții ca produsele din gospodăria țărănească să ajungă în ateliere. În ateliere de prelucrat legume și fructe, în ateliere de prelucrat lapte, în ateliere de sacrificat păsări și animale, în ateliere de colectare și marcare ouă, în ateliere gastronomice”, a explicat liderul AUR, menționând că investițiile necesare se ridică la 300-400 de milioane de euro, ele fiind deja bugetate în Planul Național Strategic.

George Simion a abordat în cadrul discursului său și subiectul legat de reconfigurarea sistemului de subvenții agricole. Acesta a criticat modul în care subvențiile actuale sunt gestionate, arătând că AUR va acorda subvenții pe produs pentru a asigura corectitudine și eficiență.

„Viitoarea guvernare AUR va umbla la felul în care sunt acordate subvențiile agricole, pentru că în acest moment subvențiile agricole deservesc în mare parte niște șmecheri care nu fac agricultură și care pur și simplu aduc hârtii și nu produc nimic. O să regândim sistemul de subvenții pe produs, pe carnea pe care o produc, pe litrii de lapte pe care îi produc. Așa este cinstit, pentru că așa ne-au cerut oamenii”, a arătat președintele AUR.

Dan Ivașcu, președintele Cooperativei Agricole Unirea Gospodarilor, a declarat că demersurile sale și ale membrilor cooperativei au fost făcute către toate partidele politice din România, însă acestea „au venit, au văzut, au apreciat, au plecat și nu s-au mai întors”.

„Singurul politician care a venit și s-a întors și preia inițiativa noastră în planul politic este George Simion. Proiectul s-a născut în 2019, după ce am experimentat pe firma proprie. Sistemul se numește „Din gospodăria ta, în farfuria clientului” – e cel mai scurt lanț. Astăzi, în timp ce stăm de vorbă, dispar 400 de gospodării țărănești. În fiecare zi dispar 400 pentru că nu știm să luăm măsuri pentru salvarea patrimoniului. Importăm 70% din ce mâncăm. Cu un astfel de sistem dacă îl implementăm ducem importul sub 5%. Poporul român se poate hrăni cu mâncare sănătoasă, produsă în țară”, a subliniat acesta.

Profesorul Avram Fițiu a precizat că obiectivul de bază al Planului Simion este de a veni cu soluții pentru a stopa depopularea satului românesc și fenomenul de îmbătrânire.

„Este nevoie de o schimbare de paradigmă: gospodăria să își primească locul pe care îl merită. Gospodăria trebuie prin lege declarată obiectiv național, astfel încât în 2030 să mâncăm mâncare românească, să nu mai importăm. Avem două direcții: o renaștere din punct de vedere economic al satului românesc și renaștere din punct de vedere socio-cultural. Pentru prima trebuie să poți da acel răspuns pentru care au părăsit România – să aduci acasă fără două mii de euro net pe lună nu se întoarce nimeni din diaspora. Trebuie să ai mecanisme pentru acest obiectiv. (…) De la fermă la farfurie sau de la fermă la consumator este o strategie să ajungi la consumator fără intermediar. Este strategie europeană care vine ca o mănușă pentru satul românesc. (…) Nu se mai poate continua ca țăranul român să producă materie brută. Trebuie să procesăm tot ce iese dintr-o gospodărie țărănească”.

La rândul său, prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a punctat faptul că, în ultimii 34 de ani, din România au plecat peste 5 milioane de români, marea majoritate din satele românești.

„Au plecat pentru că acasă nu și-au mai putut asigura un trai, să își crească copiii. Cu părere de rău, astăzi, satul românesc a fost abandonat. Acești români ar trebui să lucreze aici. În loc să construim astăzi fabrici în fiecare localitate am ajuns să importăm. Românii nu mai sunt în stare să își facă nici propria pâine, o găsesc congelată la supermarket. Planul Simion despre asta este vorba, despre a produce aici pentru consumul intern. Să producem cereale și să le transformăm în pâine. Importăm carne de porc de un milion de euro. Acum se pare că nici oi nu mai avem voie să creștem. Ar fi trebuit în fiecare sat din România să fie sprijinit țăranul, să avem și ferme mici, ca fiecare român să poată trăi bine. În loc să exportăm cereale să le ducem în zootehnie, apoi fabrică, în așa fel încât să producem mezelurile necesare. Planul Simion asta înseamnă: să finanțăm câte o fabrică în fiecare comună din România. Guvernul s-a împrumutat în cinci ani cu 80 mld euro. Nu construiam doar o fabrică, am fi construit 10 fabrici în fiecare sat din România. Românii cu ce au rămas? Cu datoria. E absurd să exporți români și să imporți roșii. Trebuie să oprim toată această paradigmă, să îi convigem pe români că există o speranță”, a declarat Marius Lulea.

Discursurile susținute în cadrul evenimentului pot fi urmărite pe:

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor                                                   

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate