Falimentul comunei Pângărați bate la ușă

0

Comuna Pângărați se află într-o situație critică, la un pas de faliment. Datoriile uriașe către FISC, care depășesc 15 miliarde de lei vechi, reprezintă un semnal de alarmă pentru toți locuitorii. Chiar dacă statul a acceptat o eșalonare a plăților, primarul Mancaș a solicitat o nouă re-eșalonare, recunoscând astfel incapacitatea sa de a gestiona bugetul comunei. Această re-eșalonare impune punerea gaj a proprietăților comunei, iar după ce a vândut lemnul din pădurile comunale și terenuri, ne întrebăm ce urmează să mai fie vândut.

Lipsit de experiență, primarul Mancaș conduce comuna încet și sigur spre dezastru, asistat în permanență de contabila Brocea, implicată în probleme care miros a penal, și directoarea școlii, fosta consilieră personală și viitor consilier local. Dosarele penale aflate în lucru vor scoate la lumină abuzurile și modul în care banii publici sunt risipiți mai ales în zona de învățământ din comună.

Primăria Pângărați este campioană la capitolul consultanță și studii, cheltuind peste 816.000 de lei (peste 8,1 miliarde de lei vechi) pentru hârtii, fără a implementa vreun proiect european. Servicii de consultanță în management proiecte POC, elaborarea strategiilor, proiectarea drumurilor și străzilor, întocmirea documentațiilor pentru diverse proiecte, toate aceste cheltuieli însumează sume considerabile, dar fără rezultate concrete. Oare câte lucrări se puteau face cu acești bani?

Alte ”realizări” ale primarului includ scoaterea la licitație și vânzarea lemnului din patrimoniul comunei la prețuri mult sub valoarea pieței, doar pentru a cumpăra lemn de foc la prețuri mult mai mari. În 2021, lemnele de foc au fost cumpărate de la Romsilva pentru 28.000 lei, dar în 2022 suma a crescut la 105.000 lei, iar în 2023 la 75.000 lei. Achizițiile dubioase de stații de călători și coșuri de gunoi stradal au adăugat sume considerabile la cheltuielile nejustificate ale comunei.

Raportul Curții de Conturi dezvăluie nereguli grave, inclusiv un dosar penal deschis în urma controlului. Bani aprobați de primar au fost virați direct din conturile primăriei în conturile unor persoane, lucrări plătite și neexecutate, achiziții de bunuri care nu au fost înregistrate în patrimoniul primăriei și angajări fără respectarea condițiilor legale.

Auditorii au descoperit prejudicii uriașe aduse bugetului local, inclusiv greșeli de calcul a salariilor în favoarea angajaților și alte cheltuieli nejustificate care însumează sume semnificative.

„S-a constatai plata nelegală a unor drepturi de natură salarială, constând în:

-Avansuri pentru concedii de odihnă achitate unor angajați, în condițiile în care concediile pentru care s-au solicitat avansurile nu au fost practic efectuate. Valoarea avansurilor acordate în perioada 2020-2021 şi nerecuperate este de 31.804 lei (…)

-Sume acordate fără bază legală unor angajați din cadrul entității sub formă de ajutoare de înmormântare şi sub formă de ajutoare de urgență/financiare (…) în perioada 2020-2022 a fost de 33.201 lei. La această sumă au fost calculate majorări de întârziere în sumă de 8.785 lei. (…)

-Plăți nelegale în sumă de 52.980 lei, achitate sub formă de transferuri bancare din contul curent in lei, deschis de către Comuna Păngărați la Banca Română de Dezvoltare, în conturile personale ale unor angajați din cadrul entității.”

se arată în documentul emis de Curtea de Conturi

Daunele în contabilitate însumează peste 11 milioane de lei, iar auditorii au constatat că salariații au întocmit situațiile financiare cu date eronate sau necorelate. Nejustificarea sumelor pentru refacerea calamităților naturale, neînregistrarea și neurmărirea creanțelor aferente serviciului public de alimentare cu apă, și alte abateri contabile au dus la prejudicii suplimentare.

Aceste abateri și gestionarea defectuoasă a fondurilor publice reflectă risipa banului public și lipsa de responsabilitate a administrației locale din Pângărați. Comuna se îndreaptă spre faliment, iar locuitorii sunt cei care vor suferi consecințele.

Locuitorii comunei Pângărați trebuie să fie mai responsabili atunci când își aleg conducătorii. O administrare publică ineficientă și coruptă nu doar că blochează dezvoltarea comunei, dar generează și probleme financiare majore care afectează direct viața de zi cu zi a fiecărui cetățean. Este esențial ca alegătorii să se informeze corect și să voteze în cunoștință de cauză pentru a evita astfel de situații dramatice și pentru a asigura un viitor mai bun comunității lor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate