ECOURI ALE CONCURSULUI DIN CADRUL FESTIVALULUI “FLORILE CEAHLĂULUI”

0

 

Concursul din cadrul Festivalului „Florile Ceahlăului” s-a încheiat. La final am solicitat membrilor juriului câteva opinii.
Viorica Barbu Iuraşcu, lector universitar doctor la Universitatea „Spiru Haret”, preşedinte al juriului: „numărul foarte mare de concurenţi, nivelul acestora de pregătire, rigurozitatea juraţilor, precum şi dăruirea şi profesionalismul organizatorilor, au fost elementele care au caracterizat evenimentul cultural de înaltă ţinută artistică care a fost ediţia a XXV-a a Festivalului «Florile Ceahlăului».
Misiunea noastră, a celor care au făcut posibilă departajarea pe criterii valorice a participanţilor, nu a fost deloc uşoară, întrucât între cei ce s-au regăsit pe primele locuri ale clasamentului, diferenţele de punctaj au fost de nivelul sutimilor de punct. Acest fapt demonstrează talentul concurenţilor şi omogenitatea de evaluare a juriului în perspectiva revitalizării creaţiei muzicale tradiţionale româneşti.
trofeuProfit de această ocazie ca, în calitate de preşedinte al juriului, să mulţumesc tuturor concurenţilor, colegilor de jurizare şi, nu in ultimul rând, organizatorilor.”
Mircea Cîmpeanu, reprezentant al Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii tradiţionale Cluj: „festivalul îl apreciez ca unul de ţinută, fapt pentru care merită să stea în rândul celor naţionale. Afluenţa concurenţilor, bogăţia repertoriilor prezentate care acoperă aproximativ tot teritoriul ţării, ne conduc la concluzia că la Piatra-Neamţ avem de-a face cu un festival ales.
Organizatorii s-au descurcat foarte bine în a gestiona toate activităţile legate de desfăşurarea concursului. Ca membru de juriu, am remarcat deosebita grijă pentru aducerea la cunoştinţă a detaliilor şi a bunului mers al întregului festival.
Am remarcat şi atenţia deosebită pe care o dau întregii manifestări forurile tutelare ale judeţului Neamţ, prin însăşi prezenţa preşedintelui Consiliului judeţean, domnul Culiţă Tărâţă, semn că aici tradiţia este respectată şi bine păstrată.”
Delia Stoian Irimie, lector universitar dr. la Facultatea de Muzică Piatra-Neamţ, filială a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca: „ca fostă concurentă la numeroase concursuri de gen pot să vă spun că la această a douăzeci şi cincea ediţie, «Florile Ceahlăului» a ajuns la nivelul unor concursuri mari din ţară, aşa cum sunt «Maria Lătăreţu» de la Târgu Jiu, ori, de la Craiova, «Maria Tănase». Succesul concursului este dat atât de numărul mare al concurenţilor, cât şi, mai ales, de calităţile lor vocale şi instrumentale. De exemplu, pe laureata de anul acesta, Ioana Unguraş, am remarcat-o încă din faza preselecţiei, vocea sa impresionându-mă, aşa cum am apreciat foarte mult şi costumul său autentic. Îi prevăd un viitor plin de succese artistice.”
Maria Şalaru, profesor Şcoala Populară din Bacău: „Valoarea notelor acordate de membrii acestuia au fost foarte apropiate, neexistând controverse sau păreri adverse. Aşa s-a ajuns la o unanimitate pentru marele premiu, care s-a acordat concurentei Ioana Maria Unguraş şi care s-a prezentat într-un costum autentic, repertoriu valoros şi interpretare impecabilă.
De asemenea, la secţiunea instrumente, Premiul I a fost binemeritat de către Ioan Alexandru Groza, căruia îi prevăd un viitor strălucit. Doina interpretată de el la taragot mi-a readus din ancestral toată trăirea ţăranului român, obijduit şi împovărat de griji, care-şi scotea fluierul de la brâu şi-şi vărsa năduful prin cântec. Şi Alexandra Strungariu s-a prezentat foarte bine la preselecţie, însă în concursul propriu-zis a ratat la doină, astfel că, dacă era candidată la premiul I, ea a căzut pe locul III.
Din judeţul Neamţ am apreciat vocile Mirunei Elena Avasiloaie şi Andreei Barbu, cărora le-am oferit câte un premiu special din partea Asociaţiei Culturale «Floricica din Bacău», a cărei preşedinte sunt.
Consider că, în final, câştigători au fost toţi participanţii la această ediţie.”
Doru Viorel Ciubîcă, preşedinte Centrul „Cultura din Ardeal”: „din punctul meu de vedere, nivelul de pregătire al concurenţilor care s-au prezentat la Festivalul-concurs «Florile Ceahlăului» a fost undeva între mediu şi ridicat. Nu au fost voci care să exceleze, şi aici mă refer în special la categoria 16 – 25 de ani, şi nici nu au fost voci slabe. Dacă ar fi să dau un sfat concurenţilor şi celor care îi pregătesc, mai multă atenţie la alegerea repertoriului, la costumul popular, mai ales la soliştii instrumentişti.
Este îmbucurător faptul că au fost prezenţi în număr foarte mare concurenţii, de aici reieşind faptul că festivalul a crescut de la o ediţie la alta şi că deja are un prestigiu la nivel naţional. Având în vedere faptul că ştiu cât de greu se pot organiza în aceste vremuri asemenea manifestări culturale, ţin neapărat să felicit organizatorii şi nu în ultimul rând orchestra condusă de dl. Ovidiu Şvarţ, care a acompaniat concurenţii, şi care deşi a avut la dispoziţie un timp foarte scurt pentru repetiţii, a reuşit să facă faţă diversităţilor de repertoriu.”

Ioana Maria Unguraş, câştigătoarea Trofeului „Florile Ceahlăului”, este la primul mare succes. A mai participat la concursuri de muzică vocală tradiţională, câştigând aprecieri ale juriilor – Premiul I la “Viva la Musica”, Premiul III la Olimpiada Naţională de Interpretare Vocală, Premiu Special la concursul “Valeria Peter Predescu”, “Totuşi, cel mai important premiu pe care l-am obţinut vreodată la un concurs este Trofeul Festivalului «Florile Ceahlaului». Este primul meu trofeu şi pentru mine are o însemnatate aparte. Sunt deosebit de fericită că am putut impresiona stimatul juriu prin portul popular şi interpretarea muzicii populare sălăjene în condţiile în care concurenţa în cadrul concursului a fost foarte mare, la preselecţie prezentându-se talente din toate colţurile ţării. Participarea la acest festival a însemnat pentru mine o testare a potenţialului artistic, o modalitate de afirmare pe plan muzical şi, în acelasi timp, posibilitatea de a lega prietenii cu tinere talente care duc mai departe muzica, portul şi tradiţia populară românească. Pe această cale vreau să mulţumesc foarte mult membrilor juriului, organizatorilor festivalului şi publicului călduros din Piatra-Neamţ, din partea cărora am primit apreciere, sprijin şi aplauze.”

Valentin Andrei

ECOURI ALE CONCURSULUI
DIN CADRUL FESTIVALULUI “FLORILE CEAHLĂULUI”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate