Ecoturism și dezvoltare locală – La Tazlău se întâmplă ceva!

0

Puterea unei comunități emană din felul în care oamenii care o formează reușesc să construiască legături și să-și transforme comunitatea împreună. Acest lucru s-a simțit intens la Tazlău, unde, în ziua de marți, 27 iunie, s-a finalizat seria de activități din cadrul proiectului „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău”, implementat de către ASOCIAȚIA „ECO TRAVEL” – în calitate de Lider de parteneriat împreună cu ASOCIAȚIA „CENTRUL DE RESURSE RE-START” – în calitate de Partener.

În baza scopului general, au fost atinse o serie de obiective strategice propuse, printre care elaborarea unui document în scopul identificării potențialului turistic, istoric, cultural, uman și socio-economic, dublat de identificarea oportunităților de dezvoltare turistică a comunei Tazlău pentru perioada 2023-2027. De asemenea, a fost lansată platforma inovativă online, https://patrimonio.ro/  în scopul promovării și dezvoltării turismului prin valorificarea sustenabilă a elementelor de patrimoniu local.

Implicare participativă. Utimul obiectiv a vizat  creșterea responsabilității civice privind dezvoltarea durabilă, acesta fiind atins prin realizarea de activități specifice cu un grup de 70 de elevi, înscriși la Școala Gimnazială „I.I. Mironescu” din Tazlău, pe parcursul lunilor martie – iunie. Au fost desfășurate 7 activități de dezvoltare a responasbilității civice privind dezvoltarea durabilă (acțiuni de plantare și de ecologizare, identificarea unor  trasee optime în vederea înființării unor poteci tematice în zona pădurii de tisă și a pădurii cu mesteceni,  parcurgerea unui traseu turistic și de identitate, excursie în aer liber organizată în scopul identificării obiectivelor turistice locale, vizită de documentare și observare a unor obiective de patrimoniu cultural care ar putea fi incluse în cadrul unui traseu propus turiștilor). Ultima din această serie de activități, desfășurată în ziua de 27 iunie,  a fost și cea mai solicitantă pentru toți, dar, în același timp, și cea mai fructuoasă. Împreună cu elevii, a fost identificat cel mai potrivit traseu de drumeție în munții Tazlăului, numit sugestiv: „Pe urmele Sfinților din Măgura Tazlăului”, principalul obiectiv de pe traseu fiind Stânca Sf. Cuvios Chiriac de la Tazlău, prăznuit la 9 septembrie, traseul dorindu-se a fi unul de tip pelerinaj-religios.

Activități cu IMPACT. Această comunitate din județul Neamț își dorește să se reinventeze prin intermediul proiectului „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău”, care a adus o nouă viață și oportunități pentru tinerii localnici.Printre acești tineri se numără și Daniel Murariu, un pasionat de fotografie care a găsit în Tazlău o sursă inepuizabilă de inspirație. Însoțit de aparatul foto și de camera video, Daniel a fost prezent constant la activitățile desfășurate în cadrul proiectului, capturând în imagini toate colțurile pitorești ale comunității sale.Implicarea lui Daniel în proiectul de dezvoltare locală a fost una activă și participativă. Acesta a luat parte nu doar la evenimentele organizate în cadrul proiectului, ci și la două ediții ale Taberei „Viața la Țară„, unde a avut ocazia să exploreze și să fotografieze peisajele idilice ale Tazlăului.

Pentru Daniel, fotografia nu este doar o pasiune, ci și o modalitate de a păstra amintiri și de a promova frumusețea locurilor natale. El consideră că realizarea unei opere fotografice de calitate nu este deloc ușoară, dar simte o chemare în această direcție și își dorește să surprindă în imagini toată splendoarea Tazlăului.

„În urma acestui proiect, am înțeles că trebuie să mă implic activ în schimbarea comunității din care fac parte și sunt foarte bucuros că am reușit să descopăr mai mult din frumusețile Tazlăului”, mărturisește Daniel Murariu, elev proaspăt absolvent de clasa a VIII-a, la școala din localitate.

Proiectul „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău” a avut un impact semnificativ asupra comunității, atrăgând atenția asupra potențialului turistic al zonei. Prin implicarea participativă a tinerilor precum Daniel, s-au creat oportunități pentru dezvoltarea turismului local și pentru promovarea valorilor autentice ale comunității.

Tazlăul are șansa de a deveni tot mai atractiv pentru turiști, care vin să se bucure de peisajele pitorești, de tradițiile locale și de ospitalitatea oamenilor. În plus, prin intermediul fotografiilor lui Daniel și ale altor pasionați de arta vizuală, frumusețea acestui colț de natură este adusă în atenția întregii lumi.

Implicarea participativă a tinerilor în dezvoltarea turismului local este esențială pentru promovarea și conservarea frumuseților naturale și culturale ale unei comunități.

Lideri de nădejde. În toate excursiile și drumețiile organizate în cadrul proiectului, copiii au beneficiat de însoțitori autentici, hotărâți și calmi, dar care au știut când și cum să impună reguli și să gestioneze situații dificile. Doamnele Adriana Boboc (bibliotecar comunal) și Liliana Hîrlea (bibliotecar./resp.CDI la Școala Gimnazială „I I.Mironescu”) sunt coordonatoare cu experiență în activitățile cu grupurile de tineri și au demonstrat mereu profesionalism și dedicare în munca lor. De asemenea, profesorul Romeo Rață este un alt membru important al echipei de proiect, fiind un adevărat pasionat de istorie și geografie locală. Cu cunoștințe vaste și o abordare interactivă, el reușește să transmită copiilor informații valoroase despre locurile vizitate și să stârnească interesul lor pentru învățare.

Cu un simț al umorului bine dezvoltat, aceștia reușesc să creeze o atmosferă plină de bună dispoziție și să mențină entuziasmul copiilor pe parcursul întregilor excursii, drumeții sau vizite la obiectivele vizate.

Drumul lor nu se oprește aici, deoarece sunt implicați mai mereu și în alte activități cu tinerii din comunitate. Încurajează participarea acestora la tabere, ateliere și proiecte educaționale, oferindu-le astfel oportunități diverse de dezvoltare și învățare. Își propun să ofere copiilor nu doar un timp plăcut și distractiv, ci și o experiență educativă memorabilă. Își doresc totodată ca tinerii să descopere frumusețea și diversitatea lumii în care trăiesc, să înțeleagă importanța conservării patrimoniului cultural și natural și să dezvolte abilități precum colaborarea în echipă, comunicarea eficientă și rezolvarea problemelor.

În concluzie, turismul și educația merg mână în mână în procesul de formare a copiilor. Cu lideri autentici și pasionați, precum doamnele Adriana Boboc și Liliana Hîrlea și profesorul-îndrumător Romeo Rață, copiii au șansa de a experimenta excursii memorabile, învățând și dezvoltându-se în același timp. Scopul lor, prin implicarea în diverse activități cu tinerii comunității, este să contribuie la formarea unei generații educate și deschise către lume.

Iar povestea culturală a Tazlăului a subliniat importanța unor proiecte precum „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău”, și pentru simplul fapt că aduc laolaltă generațiile din sat. Într-un final, într-o comunitate închegată, toți suntem tineri și dornici să participăm împreună la activități faine și educative.         

Prin implicarea copiilor, a membrilor comunității și a partenerilor cooptați în proiect (Școala Gimnazială „I.I. Mironescu”, Direcția Silvică Neamț – prin Ocolul Silvic Tazlău, Primăria Comunei Tazlău, Biblioteca comunală „I.I. Mironescu, Mănăstirea Tazlău și Asociația Club Sportiv Amprente Moldave) s-a reușit crearea unei conexiuni solide între trecutul cultural și patrimoniul local, iar aceasta este cheia pentru dezvoltarea durabilă a turismului în zonă.

*imagini și text puse la dispoziție de Asociația Eco Travel

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate