Dacii, romanii și… vandalii de la Cetatea Petrodava

0

La sfârșitul lunii iulie 2023, Asociația Culturală Istoria Interactivă din Piatra-Neamț a organizat un eveniment deosebit, Festivalul Dacic Petrodava, după o pauză de 4 ani, cu sprijinul Primăriei municipiului Piatra-Neamț.

Evenimentul de reconstituire istorică, menit să aducă în memoria publicului actual momente petrecute în urmă cu aproape 2000 de ani în zona noastră, a adunat peste 100 de războinici daci și legionari romani pentru a o feri adevărate lecții de istorie vie, despre antichitatea daco-romană de pe aceste meleaguri. Din program, alături de numeroasele ateliere militare și meșteșugărești (metaloplastie, monetărie, signacula, jocuri romane, scriptoria, fierărie, țesut etc.) nu au lipsit nici demonstrațiile de tehnică militară daco-romană sau reconstituirea unor bătălii între daci și romani. Foarte multe imagini de la acest eveniment cu priză la public sunt disponibile pe pagina Festivalul Dacic Petrodava.

Pentru prima dată în cadrul acestui festival, în ziua de duminică, 30 iulie 2023, publicul a fost invitat să se alăture războinicilor daci și legionarilor romani chiar pe platoul de la Bâtca Doamnei unde este poziționată cetatea dacică Petrodava, care reprezintă cel mai vechi monument istoric din Piatra-Neamț.

„Situată nu departe de municipiul Piatra-Neamţ, la circa 4 kilometri, pe un pinten al dealului Bâtca Doamnei, la o înălţime de 457 de metri, Cetatea Petrodava este menţionată de Ptolomeu în lucrarea Geographia în cadrul descrierii Daciei, alături de alte 43 de cetăţi.”, au arătat organizatorii.

După cum se poate vedea și în imagini, publicul a venit în număr destul de mare pe Bâtca:

Iată cum se prezintă Cetatea dacică Petrodava în momentul în care, în sfârșit, se face un eveniment de punere în valoare a ei: Sursa imaginilor aici – click.

Concluziile le trageți dumneavoastră.

Noi venim doar cu câteva precizări. Municipalitatea a susținut acest Festival, cu bună știință că evenimentele vor avea loc și pe Bâtca Doamnei și cu bună știință că cel puțin din anul 2020 situl arheologic este afectat parțial de distrugeri antropice – oficial o spun cercetătorii aici (mai e cazul să reamintim de toată zarva media cu monolitul?).

De câțiva ani, pe zidurile prețioase ale cetății dacice apar diverse graffiti-uri. Nu îi putem învinovăți prea mult pe cei care comit astfel de vandalizări, deoarece în ciuda faptului că municipalitatea a fost sesizată de Direcția pentru Cultură Neamț că trebuie să ia măsuri în acest sens, nu s-a făcut absolut nimic.

Imagini din 2019 și 2021:

Poate că acesta e și motivul pentru care în imaginile Festivalului Dacic care a avut loc aici, diseminate pe rețelele de socializare și în mass-media, nu a apare tocmai „vedeta” festivalului: Cetatea Petrodava, în toată splendoarea ei. Cam cum ar fi arătat dacii și romanii cu aceste ziduri în spate, în fotografii? Întreaga intenție de valorificare a trecutului și a acestui punct cu potențial turistic ar fi fost dusă în derizoriu.

Noi nu dorim să aducem niciun fel de umbră asupra evenimentului organizat la Piatra-Neamț. Dimpotrivă, considerăm că este un bun element de punere în valoare a turismului, însă pentru aceasta trebuie să existe o logică și o strategie. Adică să începem cu începutul. Zidurile cetății trebuie protejate, curățate și bine semnalizate, poate chiar monitorizate video, iar acest lucru este știut oficial încă de anul trecut, în urma unei corespondențe cu Direcția pentru Cultură Neamț care a făcut tot ce a putut în limita competențelor, însă blocajul este în altă parte.

În anul 2022, am cerut un punct de vedere Ministerului Culturii cu privire la paragina și distrugerea care sunt la cetatea dacică din Piatra-Neamț și iată răspunsul:

Proprietarul monumentului este Primăria Municipiului Piatra-Neamț. Întrucât în ultima vreme au fost consemnate mai multe agresiuni asupra terenului și vestigiilor arheologice din cadrul sitului, am purtat discuții telefonice cu responsabili din cadrul Primăriei, solicitându-le luarea unor măsuri de protecție a monumentului pentru a împiedica astfel de evenimente.

Am întocmit și transmis o adresă către proprietar prin care am stabilit, cu termene de realizare, măsurile concrete care ar trebui luate pentru protejarea obiectivului, în baza prevederilor art. 36 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, actualizată: interzicerea imediată a accesului cu orice mijloace de transport pe sit, asigurarea pazei permanente a zonei, alocarea de fonduri în bugetul pe anul 2023 și realizarea lucrărilor de toaletare, curățare a zidurilor istorice și conservare a monumentului.

Adresa a fost trimisă, spre știință, atât Inspectoratului Județean în Construcții Neamț, cât și IPJ Neamț, instituții partenere cu atribuții în domeniul protejării monumentelor istorice. Proprietarul a fost avertizat care sunt consecințele legale în cazul nerespectării măsurilor dispuse. În continuare DJC Neamț va monitoriza situația monumentului în speranța punerii în aplicare a măsurilor stabilite. În caz contrar, avem în vedere aplicarea sancțiunii contravenționale prevăzută de lege pentru încălcarea art. 36 din Legea nr. 422/2001.”, se arată în punctul de vedere exprimat de Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, serviciu deconcentrat al Ministerului Culturii.

Sperăm ca evenimentul Festivalul Dacic Petrodava să devină o tradiție la Piatra-Neamț și următoarea dată când se va organiza să ne spălăm și noi rușinea prin spălarea Cetății de pe Bâtca Doamnei, măcar în preziua evenimentului. Ne oferim și voluntari, dacă e cazul, sub îndrumarea specialiștilor.

Articol pe aceeași temă, cu imagini mai vechi cu Cetatea aici:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate