Convocarea trimestrială de pregătire a şefilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă

0

În cursul zilei de 28 iunie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a organizat convocarea trimestrială de pregătire a şefilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

În cadrul convocării de joi, participanţilor le-au fost expuse o serie de analize referitoare la încadrarea şi dotarea acestor servicii, la activităţile preventive desfăşurate în conformitate cu obligaţiile care derivă din legislaţia de specialitate, precum şi rezultatele concursurilor pentru elevi şi a serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă.

Tot în cadrul convocării a fost dezbătut stadiul întocmirii şi neajunsurile constatate la elaborarea Planurilor de analiză şi acoperire a riscurilor la nivelul fiecărei localităţi, documente care stau la baza întocmirii Planului de analiză şi acoperire a riscurilor pe teritoriul judeţului Neamţ. Acest plan este un document complex care cuprinde informaţii (hărţi, scheme, planuri, analize, măsuri etc) necesare pentru managementul situaţiilor de urgenţă, prin care sunt identificate riscurile potenţiale de pe raza administrativ teritorială a judeţului Neamţ, precum şi acţiunile şi resursele pentru gestionarea acestor situaţii.

Un alt punct important al convocării l-a reprezentat tema referitoare la tehnica securităţii pe timpul intervenţiei. Este ştiut faptul că salvatorii pun un accent deosebit pe aspectele ce ţin de protecţia individuală pe timpul intervenţiei pentru a nu risca să se transforme în victimă.

Ultima parte a convocării fost rezervată expunerilor şi dezbaterilor pe tema Campaniei de Informare „Vreau să fiu voluntar”, campanie coordonată la nivel naţional de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Au fost prezentate criteriile care trebuie îndeplinite pentru a putea activa ca voluntar în cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, precum şi drepturile şi îndatoririle voluntarilor.

La partea practică, participanţilor li s-a prezentat, demonstrativ, fenomenul de BACKDRAFT, un fenomen care poate să apară în cazul incendiilor care se manifestă în spaţii închise. Prezentarea fenomenului, realizată de către sublocotenentul ing. Matei Gheorghiţă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ, este inclusă şi în cadrul pregătirii de specialitate pe care o realizează pompierii militari. Tot în acest context, au fost prezentate dispozitivele de stingere de tip BONPET.

Note:

Fenomenul de BACKDRAFT

Backdraft-ul este un fenomen care poate să apară în spaţii închise, când incendiul este lipsit de oxigen, consecinţa fiind încetarea combustiei. În ciuda acestui fapt, gazele inflamabile şi fumul rămân la temperaturi ridicate. În situaţia în care oxigenul este reintrodus în compartimentul de incendiu printr-o uşă deschisă sau orice altă deschidere, arderea poate reporni rezultând un efect exploziv odată cu expansiunea volumului gazelor fierbinţi. Semnele caracteristice ale unui backdraft includ fumul în nuanţe galben şi maro, fum care iese prin deschiderile existente şi prin neetanşeităţile uşilor şi ferestrelor (acestea schimbându-şi culoarea în maro sau negru). Aceste culori închise sunt cauzate de o combustie incompletă.

Backdraft-ul reprezintă o situaţie foarte periculoasă, care poate fi eliminată prin ventilarea în punctul cel mai înalt pentru a permite produselor de combustie să fie evacuate, fără o aprindere explozivă. Este foarte important ca semnele de avertizare a exploziilor de tip Backdraft să fie cunoscute de către pompierii militari, având în vedere rapiditatea cu care se pot produce aceste explozii şi mai ales riscul deosebit care există în aceste condiţii pentru viaţa salvatorilor.

Când sunt constatate semne de producere a unei potenţiale explozii, generate de fenomenul Backdraft, zona trebuie evacuată imediat deoarece timpul de producere a deflagraţiei este foarte scurt.

 

 

Dispozitivele de stingere de tip BONPET

 

Stingătoarele de tip BONPET sunt fiole din sticlă al căror conţinut acţionează asupra incendiului prin inhibarea chimică a procesului de ardere. Stingătorul automat nu depinde de surse externe de energie electrică sau de presiune, având un sistem automat de activare în funcţie de temperatură. Acţiunea agentului de stingere este independentă de cantitatea de oxigen şi nu este toxică pentru oameni, fiind un produs ecologic, biodegradabil şi necoroziv.

În momentul în care temperatura din interiorul fiolei atinge 80 – 90ºC, lichidul din flacon se transformă într-un amestec gazos, va sparge pereţii din sticlă ai flaconului şi va acţiona ca inhibator asupra flăcărilor.

ISU Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate