Comuna Tarcău, un exemplu de cum nu se face

8

Comuna Tarcău este o localitate foarte mare, peste 40.000 ha, ceea ce reprezintă peste 6 % din suprafața județului Neamț. Din cele 40.000 hectare, comuna propriu-zisă ocupă doar 200, restul fiind pădure cu un peisaj nemaiîntâlnit în Europa. Drumuri forestiere de de zeci de km, ape, cascade, animale sălbatice și tot ce și-ar dori orice localitate din această lume ca să atragă turiști sau investitori în turism.

Mai au în Tarcău zone istorice, așezări ecumenice, produse naturale, împrejurimi cu foarte multe atracții turistice, monumente și multe multe altele plus un aer deosebit de curat, pe vremea comuniștilor armata română având aici o cabană special făcută pentru recuperarea aviatorilor.

Cu toate acestea, în loc să fie locul unde se dă ora exactă în turismul nemțean, comuna Tarcău este doar locul unde își fac cabane șmecherii, se fură lemn în draci, se poluează apele și cam atât. Nimeni nu este interesat cu adevărat să promoveze această localitate, ba, din contra, se pare că primarul Iulian Găină vrea cât mai multă discreție și liniște, probabil cum a fost de la bun început de când Omar Hayssam defrișa pădurile din zonă.

Fără prezențe la târguri de turism, fără să se trimită un comunicat de presă despre oportunitățile turistice măcar o dată la 5 ani, fără să se facă măcar un panou la intrarea în comună unde să afle trecătorul ce poate vedea, comuna Tarcău este condamnată să rămână în anonimat deși are un potențial turistic fantastic. Gurile rele spun că discreția este cheia succesului în afacerile ilegale cu lemn din zonă, unde firmele care se ocupă de exploatarea lemnului au cifre de afaceri de zeci de milioane de euro pe an în timp ce comuna nu are bani nici să monteze un panou informativ.

Cum reușește primarul Iulian Găină performanța de a ține în întuneric turistic o comună foarte bogată economic și binecuvântată turistic nici nu credem că are rost să îl întrebăm. De fiecare dată vorbește mult și nu spune mai nimic. Probabil dacă nu este doar incompetent, îi este frică de mafia care dictează în zonă sau poate o fi pe statul lor de plată.

Iosub Robert

Drept la replică- Mircea Nistor, viceprimar comuna Tarcău

Mă numesc Mircea Nistor, sunt viceprimarul comunei Tarcău și în calitatea pe care o am sunt și coordonator tuturor proiectelor care s-au derulat pe fonduri naționale și fonduri europene, atât în ceea ce privește partea de turism cât și ceea ce privește partea de infrastructură.
Din păcate articolul dumneavoastră m-a mâhnit citindu-l din cauză că eforturile la Tarcău pentru promovarea turismului se fac susținut începând încă din anul 2011. Dacă ar trebui să vorbesc despre tot ce înseamnă activități de promovare precum și activități conexe în materie de proiecte pe turism mi-ar trebui, cred, peste două ore să vorbesc.
Voi face o sinteză scurtă a principalelor activități din domeniul turistic pentru ca cititorii dumneavoastră, totuși, să își facă o idee corectă. Ea poate să fie într-adevăr nu la nivelul așteptărilor așa cum ați spus și dumneavoastră, dar haideți să analizăm în primul rând că datele statistice despre circulația turistică nu includ decât acele structuri de cazare care sunt clasificate și cu un număr substanțial de locuri, de exemplu, începând cu anul 2017, din structurile statistice sau scos micro pensiunile, deci pensiunile care au locuri de cazare sub numărul de opt și au rămas doar cele mari care îndeplinesc criteriile de includere în analizele statistice. Totuși, aș vrea să vă spun următorul lucru, în 2011, când noi am început această activitate de promovare a turismului la Tarcău, circulația turistică din datele statistice existente atunci era de 500 de intrări/înnoptări pe an la Tarcău. De la 500 înnoptări pe an la Tarcău în anul 2011, am ajuns la sfârșitul anului 2017 la peste 3.500, deci este o creștere de șapte ori, 700% a înnoptărilor. Credeți că acest lucru a fost posibil fără o promovare susținută și fără facilitarea investițiilor în domeniul turistic? Am spus-o la toate întâlnirile cu toți oficialii din Ministerul Turismului, ANAP și ANTREC că nu se poate face turism în România fără infrastructură corespunzătoare în turism. Deci, degeaba oferea Tarcăul cele mai frumoase peisaje și unice și așa mai departe, în afară de offroad care nu necesita acces deosebit, drumul pe Tarcău era impracticabil. Începând din anul 2015 am investit peste două milioane trei sute de mii de RON din fonduri naționale ca să reabilităm acest drum, Tarcău-Ardeluța. Drumul este cu o singură intrare pe Tarcău și cu aceeași ieșire tot prin Tarcău deci, nu are corespondent în partea cealaltă, în județul Bacău. Drumul a creat posibilitatea investitorilor privați care doreau să investească la Tarcău într-adevăr să își dezvolte proiecte și vreau să vă spun că la Tarcău doar cu fonduri europene s-au realizat în perioada 2014- 2017 trei pensiuni din fonduri europene și încă trei din fonduri private care și le-au dezvoltată aici locuitori din Tarcău care au muncit ani de zile în străinătate și au venit și au făcut lucruri excepționale aici. Cu toți, absolut cu toți am căzut de acord cu vom dezvolta în continuare turismul la Tarcău și vreau să vă spun că începând de anul ăsta vom pune bazele unei asociația a tuturor prestatorilor de servicii turistice și conexe la Tarcău din inițiativa Primăriei Tarcău.
De asemenea, în ceea ce privește promovarea, vă spun că în ultimii ani de zile am participat la peste 16 evenimente – târguri de turism desfășurate în toate regiunile țării, este adevărat așa cum ați spus și dumneavoastră discuția anterioară, 8 au fost prin proiecte prin fonduri de la Ministerul Turismului, prin fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, dar următoarele 8 toate au fost susținute din bugetul local al comunei Tarcău iar toate materiale de promovare vi le putem pune la dispoziție să le vedeți că așa sunt. Da, mai este mult de făcut, este într-adevăr, nu există o vizibilitate suficientă.
Există un site, siteul este administrat permanent. Nu poți obliga pe nimeni dacă nu știe să dea o căutare să se uite acolo, dar există aici, la primăria Tarcău, personalul care stă oricând la dispoziție. Sunt numere de telefon, sunt adrese de e-mail, adică tot ce este modern în momentul de față este făcut. Există, de asemenea, la toate pensiunile din zonă pliante de prezentare și materiale publicitare pe care noi le lăsăm gratuit tuturor operatorilor care fac servicii de cazare și masă în Tarcău și care le pun la dispoziția turiștilor. Partea proastă aceasta este.
Nu avem în momentul de față suficiente statistici, adică acele date care se includ în statistice să ne arate care este adevărata dimensiunea a turismului rural. Eu am dovada aceste dimensiuni. Noi, pe DC 135 Tarcău-Ardeluța avem un punct de monitorizare a traficului. Nu vreau să vă spun ce înregistrează acele camere începând de vineri după amiază până duminică seară când se întorc turiști aici. Într-adevăr, nu avem suficiente locuri de cazare nu avem suficientă infrastructură pentru un turist de masă, așa cum vă doriți dumneavoastră, ca să ne comparăm cu Brașov, Prahova și altele, în schimb eforturile sunt susținute și vom continua tot ceea ce ține de bugetul local, de Consiliul local, de administrația locală, să dezvoltăm aceste resurse turistice la Tarcău.
Încă din anul 2010 comuna Tarcău depus toate diligențele necesare pentru aprobarea unei pârtii de schi la Tarcău. Prin Hotărâre de Guvern, în anul 2017, în master planul pentru turism România 2018 – 2022 Tarcău a fost inclus ca obiectiv finanțabil din prin acest proiect. Pârtia va fi undeva pe un versant nordic, la ieșirea din localitatea Brateș.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
  1. Locatari ANL spune

    Din pacate acesul catre cele 2 blocuri ANL de pe raza comunei se face fie pe un drum forestier greu accesibil pentru vehiculele mici , sau pe Drumul neasfaltat din Crivaia (doar pe timp de vara deoarece iarna nu se poate urca pe rampa foarte inclinata din apropiera blocurilor).

  2. Vasilicã Ciprian Olaru spune

    Eu sunt din Tarcãu ‘ mai precis, din Crivaia . Mã întreb ! cum este posibil … ca în anul 2018 sã nu avem încã ; o retea de apã curentã , un sistem de evacuare ale apelor fecale, s-au un drum asfaltat ??
    Crivaia este singurul sat din comuna Tarcãu, care nu este asfaltat !! De ce ? Plãtim Taxe si impozite ‘ la fel ca toti , si cu destulã punctualitate .
    Sunt plecat de 17 ani din Crivaia ** si am o mare dragoste si nostalgie pentru satul meu „” Dar mã întristeazã faptul ! cã încã suntem marginalizati din partea autoritãtilor locale , si cã îsi aduc aminte de noi !! doar cînd au nevoie de voturi …

  3. Maria Petrisor spune

    Nu are sens sa comentam aberatiile domnului Iosub Robert din acest articol. Toata lumea a vazut emisiunile realizate la Tarcau de TVR (Exclusiv in Romania) si PROTV (Romania te iubesc). Dovezile le gasiti mai jos si sunt cat se poate de recente.

    http://tvr1.tvr.ro/exclusiv-in-romania-ne-poarta-pe-drumul-baltagului-la-tvr-1_20850.html

    http://ziarulceahlaul.ro/tarcau-centrul-de-informare-si-promovare-turistica-un-proiect-de-succes/

    http://www.tarcauturism.ro/evenimente/

    A scrie un articol fara cea mai mica documentare, fie si macar una pe internet, despre ce au scris altii, este totala lipsa de etica profesionala si dovedeste rea credinta jurnalistica. QED.

  4. Dana spune

    Intr-adevar… noaptea se aud drujbele in padure, mai ales in weekend. Apar drumuri de ,,taf-uri” care desfigureaza padurile, iar apoi sunt abandonate, lasand in urma torenti devastatori. Reclamtiile sunt ignorate, iar cei care le fac risca foarte mult. Drumul este foarte bun, cu canalizare la nivel european, dar risca sa fie distrus de gigantele camioane supraincarcate cu lemne.

  5. Cristian spune
  6. Onelian dalmatio spune

    Cu furtul de lemn la greu asai in toate localitățile ce dețin păduri, taie ilegal mafia lemnului ei se îmbogățesc iar noi nu mai avem oxigen dar lor nu le pasă de cât de propriul buzunar să li se umfle….Umflasar.

  7. gabriel spune

    Domnule Robert, va rog sa verificati inainte de a scrie un articol. Si daca tin bine minte chiar se promoveaza zona pentru ca in urma cu ceva ani am vazut stand montat in martitimo constanta. In ceea ce priveste lemnul nu stiu, iar daca nu am informatia nu pot da cu presupusul. Cat despre comuna e bogata si frumoasa.

  8. Petrea Oaie spune

    Din câte știu, promovarea turistică, la târguri de turism naționale sau chiar internaționale, este un punct forte al conducerii primăriei Tarcău! Nu știu câte primarii se pot lăuda cu promovare internațională a folclorului din zonă, iar „gurile rele” ar putea avea bunăvoința sa se uite doar la cele câteva reportaje făcute pe Tarcău chiar de către televiziunea națională!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate