Cine este AUR și ce program de guvernare are?

0

Alianța pentru Unirea RomânilorAUR, un partid apărut parcă de nicăieri, a reușit în urma unei campanii online bine coordonată un scor foarte bun la alegerile parlamentare.

Partidul AUR a fost înființat în septembrie 2019 de către George Simion, un activist care a candidat în același an la alegerile europarlamentare sub sloganul „România Mare în Europa”.

AUR este un partid conservator, patriot, naționalist și unionist, care se axează pe familie, patrie, credință și libertate.

Suntem un partid conservator. În plan extern, suntem un partid care vrea o Europa a națiunilor, nu un suprastat federal cu capitală unică, guvern unic și parlament unic. Un imperiu socialist de ordin federal este o utopie pe care doctrina A.U.R. nu o poate împărtăși. Nu credem în Statele Unite ale Europei și ne vom opune programatic acestei tendințe de hegemonie nefastă. Suntem în mod răspicat împotriva colonizării Europei cu populații alogene. În acest sens, doctrina A.U.R. are multe puncte comune cu Declarația de la Paris a intelectualilor conservatori din 2018.

Redăm mai jos obiectivele, principiile și prioritățile care stau la baza Alianței pentru Unirea Românilor

OBIECTIVE

  • Asumarea reunirii cu Republica Moldova ca proiect de țară și prioritate în strategia națională și europeană de securitate, dezvoltarea regională și în consolidarea flancului estic al NATO
  • Libertate personală, religioasă, economică, politică
  • Stat de Drept, justiție independentă și funcțională
  • Egalitate în fața legii
  • Egalitate de șanse
  • Transparență, meritocrație și responsabilitate
  • Un aparat instituțional simplificat, depolitizat, eficient, bazat pe competențe
  • Acces liber și egal la vot pentru toți cetățenii români indiferent unde se află
  • Guvernare eficientă, atât la nivel național cât și european, în baza unei strânse cooperări între sectorul public, privat și inițiativele civice
  • Economie de piață liberă
  • Respect pentru proprietate, care este inviolabilă
  • Presă liberă, nu aservită
  • Cetățenie activă
  • Protejarea, promovarea și exploatarea sustenabilă a resurselor naționale de la patrimoniul natural si cultural la resursele umane
  • Promovarea și garantarea la nivel european a drepturilor și libertăților celor peste 10 milioane de români din afara granițelor în spiritul reciprocității și a unei cât mai strânse cooperări între statele membre și partenere UE.

PRINCIPII

  •  Principiul unionist. Înțelegem să acționăm numai în unitate, căutând armonia și eficiența în slujirea binelui comun, în pofida tuturor slăbiciunilor personale și provocărilor comunitare de care, fără îndoială, nu vom fi scutiți.

Numai uniți, într-o frăție deplină, putem face din nou România Mare – atât în sens geografic, ca stat în granițele din timpul Regelui Ferdinand I, cât și în sens  geopolitic, de forță respectată în Europa și în lume. Unirea face puterea!

  •  Principiul personalist. Persoana este unică, dar își afirmă unicitatea doar în relație cu alte persoane, structura firii umane fiind prin excelență una a comuniunii.

        Comuniunea este împărtășire, opusă masificării (reducerii la un numitor comun, la un număr) și, în egală măsură, individualismului.

        Viața – încă din momentul conceperii –, libertatea și demnitatea oricărei persoane sînt sacrosante.

  • Principiul proprietății private. Proprietatea privată este o condiție esențială a libertății persoanei. A fi stăpîn peste o casă, o bucată de pămînt, o întreprindere te pune în postura de a putea alege și, implicit, de a-ți asuma responsabilități. De aceea, proprietatea este inalienabilă. A încălca sau răpi proprietatea cuiva este o crimă.
  •  Principiul recursului la tradiție. Tradiția este moștenirea spirituală vie și creatoare a unui popor. Altfel spus, tradiția nu este obiect de muzeu sau prilej de idolatrie, ci acumulare de experiențe, îndreptar de viață și instrument de acțiune în prezent.
  •  Principiul raportării la realitatea specifică. Pentru a fi în folosul persoanei și al comunității, orice act politic este condiționat de raportarea lui corectă la realitatea specifică. Realismul este propriu creștinului și omului de dreapta, în contra ingineriei sociale – de factură stîngistă –, care ignoră realitatea și imaginează utopii, inevitabil distructive.
  •  Principiul meritocratic. Meritocrația înseamnă accesul la poziții sociale și de prestigiu pe baza meritelor personale. Inteligența, competența, calitățile morale și efortul depus pentru scopurile comune sînt cele în virtutea cărora membrii mișcării noastre vor căpăta responsabilități în organizație și funcții și demnități în stat.
  •  Principiul spiritului de sacrificiu. Capacitatea de dăruire a unei persoane dă măsura dragostei sale. Cu cît jertfești mai mult pentru altul, pentru un crez, pentru binele comun, cu atît dovedești o iubire mai mare. Fără sacrificii nu se construiește nimic durabil. Iar fără dragoste, nu există spirit de sacrificiu.

PRIORITĂŢI

POZIȚIONAREA ROMÂNIEI CA LIDER AL EUROPEI CENTRALE ȘI DE EST ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

Apartenența la Uniunea Europeană constituie dimensiunea principală a politicii externe a României. Actuala conjunctură politică europeană reprezintă o șansă extraordinară pentru țara noastră de a deveni lider economic, lider de opinie și principal partener al proiectului european în Europa Centrală și de Est. Viitorul țării noastre este strâns legat de viitorul Uniunii Europene. Tocmai de aceea este foarte important ca România să participe activ la reconfigurarea proiectului european, prevăzută de Bruxelles în viitorul apropiat.

Mai mult decât atât, doar prin consolidarea unei poziții de lider în Uniunea Europeană, România poate promova activ principiile suveranității naționale și ale strânsei cooperări între state, principii care trebuie să definească apartenența noastră la Uniunea Europeană.

Susținerea efortului european de sporire a cooperării în domeniul apărării;

  • Asumarea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană și a reunirii cu România ca drumuri convergente și sprijinirea parcursului european al statelor Parteneriatului Estic;
  • Poziționarea României ca lider european în promovarea și conservarea patrimoniului natural, în agricultura bio și dezvoltarea industriilor verzi;
  • Poziționarea României ca lider european în cercetare și inovare, în special în IT, unde România are o șansă reală de a deveni un lider regional în domeniu.

ASUMAREA REUNIRII CU BASARABIA

Alianța pentru Unirea Românilor respectă statutul actual al Republicii Moldova, urmărește relații cât mai strânse între cele două state și sprijină necondiționat integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, posibilă prin unire.  

Unirea cu Republica Moldova este unul dintre principalele obiective pe termen lung pe care și le asumă Alianța pentru Unirea Românilor. Reunificarea nu este doar o datorie față de frații noștri de peste Prut, un act firesc, legitim al poporului român, ci și o cale de dezvoltare economică și afirmare pe plan internațional. În lupta pentru îndeplinirea obiectivului unirii, Alianța pentru Unirea Românilor propune:

  • Sprijinirea inițiativelor civice dezvoltate în acest sens;
  • Eliminarea taxelor consulare, simplificarea și accelerarea procesului de acordare a cetățeniei române locuitorilor din Republica Moldova;
  • Dezvoltarea și integrarea treptată a infrastructurilor de ordin economic, energetic și politic, existente la nivelul celor două state;
  • Stimularea schimburilor culturale, a procesului de înfrățire între localități, școli, universități ș.a.m.d.;
  • Sprijinirea studenților basarabeni din România și facilitarea accesului tinerilor basarabeni la cursurile universitare și postuniversitare din România;
  • Organizarea unui referendum în viitorul apropiat cu privire la reunificare.
  • REFORMAREA SISTEMULUI DE EDUCAȚIE ȘI DEPOLITIZAREA APARATULUI ADMINISTRATIV

Proiectul nostru pentru România se bazează în primul rând pe educație și meritocrație. Nu există vreo mare soluție care să rezolve peste noapte ecuația românească a anului 2020 și nici vreun mesia politic care să ne scape de corupție, sărăcie și spitale infecte.

Orice progres economic substanțial este rezultatul unor măsuri de lungă durată, al unei continuități și coerențe politice. Iar cel mai important factor care duce la dezvoltarea economică pe termen lung rămâne educația. Calitatea, accesibilitatea și modernizarea sistemului de învățământ preuniversitar și universitar constituie o prioritate pentru Alianța pentru Unirea Românilor.

E inacceptabil ca în România mileniului trei renovarea toaletelor din școli să constituie o noutate sau un motiv de mândrie pentru autoritățile locale. E inacceptabil că încă avem copii în zonele rurale care parcurg kilometri întregi pe jos în fiecare zi pentru a beneficia de educație. E inacceptabil să avem studenți care abandonează cursurile universitare pentru că nu-și permit costurile de întreținere și e inacceptabil să nu avem o strategie națională de predare a limbii, istoriei și culturii române în comunitățile care trăiesc în afara granițelor țării.

Mai mult decât atât, e necesară o modernizare a curriculei școlare care să reflecte dezvoltarea și adaptarea societății românești la realitățile secolului nostru. De la istoria românilor, educație civică, politică și economică până la abordarea fenomenului “știrilor false”, viitoarea generație trebuie să fie mai corect informată și mai bine pregătită decât noi.

Asta nu înseamnă că România duce lipsă de oameni decenți, de oameni pregătiți. Impasul nostru principal se reflectă cel mai bine la nivel instituțional, unde cei mai buni, mai pregătiți sau mai potriviți pentru o anumită poziție ajung rareori să o ocupe. De la administrație la serviciul diplomatic, la spitale și universități de stat, meritocrația nu funcționează în majoritatea cazurilor.

Depolitizarea și cultivarea unui sistem transparent și meritocratic în sectorul public e cel mai important pas către o funcționare eficientă, profesionistă a instituției statului în general și către aplicarea cu succes a programului de guvernare în particular.

În baza acestor două principii esențiale, educație și meritocrație, Alianța pentru Unirea Românilor propune adoptarea unei strategii de țară pe termen lung care se bazează pe o reală cooperare între sectorul public, privat și inițiativele civice.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate