Cine a fost ținta și cine a fost victima reală a sondajelor false prezentate de PNL și Carabelea

2

În campania electorală PNL Neamț a încercat la Piatra Neamț o manipulare grosolană printr-un sondaj menit să inducă oamenilor ideea potrivit căreia Andrei Carabelea este deja primar în intenția de vot a pietrenilor și acesta va face echipă cu George Lazăr care de asemenea era în mod mincinos dat ca favorit în intenția de vot pentru consiliul județean.

PNL Piatra Neamț
Potrivit ultimului sondaj efectuat de un institut sociologic de prestigiu în perioada 13-17 mai 2024, tandemul format din George Lazăr, președinte al Consiliului Județean Neamț, și primarul Andrei Carabelea, câștigă în mod clar alegerile la Piatra-Neamț. Conform sondajului, actualul primar, Andrei Carabelea, are o intenție de vot de 48,9%, cu peste 26 de puncte procentuale în fața următorului candidat. De asemenea, George Lazăr, candidatul PNL pentru funcția de președinte al CJ Neamț, beneficiază de susținerea a 44,9% dintre respondenți, cu 18 procente peste următorul contracandidat de la PSD.
Trendul ascendent al cifrelor PNL la Piatra-Neamț indică faptul că tot mai mulți locuitori conștientizează că tandemul George Lazăr – Andrei Carabelea este soluția unică pentru dezvoltarea durabilă a orașului. PNL își asumă angajamentul de a implementa toate proiectele propuse pentru binele locuitorilor, contribuind astfel la creșterea calității vieții pentru toți nemțenii.

Ziar Piatra Neamț
Recent, a fost finalizat un sondaj important pentru înțelegerea preferințelor electorale ale cetățenilor din Piatra-Neamț, înaintea alegerilor locale. Aproximativ 1.000 de persoane au participat la acest sondaj realizat de publicația noastră și desfășurat online, ce a avut loc după stabilizarea scenei politice locale și înregistrarea oficială a tuturor candidaturilor.
Rezultatele sondajului indică o luptă strânsă pentru primărie, cu PSD în frunte, reprezentat de Adrian-Vasile Niță, care a obținut 30% din preferințele de vot. Andrei Carabelea, de la PNL, urmează cu 24%. Celelalte partide și ceilalți candidați independenți se plasează semnificativ mai jos în preferințele electoratului, ceea ce sugerează că lupta principală va fi, cel mai probabil, între primii doi.
Iată lista completă a candidaților pentru funcția de primar al municipiului Piatra-Neamț și procentele obținute în sondajul nostru:
PSD – Adrian-Vasile Niță: 30%
PNL – Andrei Carabelea: 24%
PUSL – Vasile Panaite: 13%
Alianța Dreapta Unită – Alina Tatomir: 9%
AUR – Marius Vasile Apopei: 6%
Partidul S.O.S. – Marius-Loredan Popa: 4%
Independent – Diana Acatrinei: 4%
Independent – Florentina Luca-Moise: 3%
Independent – Alin-Ștefan Lehăduș: 3%
Partidul Progresist – Constantin Băltog: 3%
Alianța Politică România Socialistă – Vasile Babătă: 1%

În urma alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Piatra Neamț, au fost exprimate următoarele voturi obținute de fiecare candidat:

  1. Adrian-Vasile Niță: 11,377 voturi
  2. Andrei Carabelea: 10,634 voturi
  3. Vasile Panaite: 3,479 voturi
  4. Marius Vasile Apopei: 2,642 voturi
  5. Alina-Mihaela Tatomir: 2,157 voturi
  6. Diana Acatrinei: 1,276 voturi
  7. Florentina Luca-Moise: 1,164 voturi
  8. Marius-Loredan Popa: 1,347 voturi
  9. Alin-Ștefan Lehăduș: 777 voturi
  10. Constantin Băltog: 354 voturi
  11. Vasile Babătă: 295 voturi
  • Adrian-Vasile Niță: +2.05% (în marja de eroare)
  • Andrei Carabelea: +5.95% (puțin peste marja de eroare superioară de ±5%)
  • Vasile Panaite: -3.20% (în marja de eroare)
  • Marius Vasile Apopei: +1.44% (în marja de eroare)
  • Alina Tatomir: -2.92% (în marja de eroare)
  • Diana Acatrinei: -0.41% (în marja de eroare)
  • Florentina Luca-Moise: +0.28% (în marja de eroare)
  • Marius-Loredan Popa: -0.21% (în marja de eroare)
  • Alin-Ștefan Lehăduș: -0.81% (în marja de eroare)
  • Constantin Băltog: -2.00% (în marja de eroare)
  • Vasile Babătă: -0.17% (în marja de eroare)

Exceptând diferența pentru Andrei Carabelea, care este puțin peste marja superioară de eroare de ±5%, toate celelalte diferențe se încadrează în marja de eroare standard pentru un sondaj de opinie.

Andrei Carabelea

  • Sondaj PNL : 48.9%
  • Realitate: 29.95%
  • Diferență: -18.95%

Adrian-Vasile Niță

  • Sondaj PNL: 22.9%
  • Realitate: 32.05%
  • Diferență: +9.15%

Așadar, diferențele sunt:

  • Andrei Carabelea: Sondajul a supraestimat cu 18.95%
  • Adrian-Vasile Niță: Sondajul a subestimat cu 9.15%

Deci PNL Piatra-Neamț și o mare parte din presa locală v-au prezentat un sondaj în care diferența de intenție de vot dintre Andrei Carabelea și Adrian Niță era de +26% în favoarea lui Carabelea iar ziarpiatraneamt.ro v-a prezentat un sondaj care contrazicea tot și dădea altă diferență de +6% în favoarea lui Niță iar diferența reală în urma numărării voturilor a fost de +2.10% în favoarea lui Niță.

Acum rămân o serie de întrebări la care PNL Neamț și, mai ales, Andrei Carabelea ar trebui să răspundă pentru că el a fost de fapt victima care a înghițit nemestecat mărul otrăvit cu sondajul care îl dădea favorit și, ca o victimă perfectă, s-a mai și bucurat de intoxicarea primită, adăugând și el ceva procente în dorința de a manipula electoratul fără să se gândească o secundă că de fapt el ar putea fi ținta.
Acum după alegeri, Carabelea și apropiații lui ar trebui să aprindă lumina și să se întrebe cum este posibil ca o publicație locală să facă un sondaj de opinie care nu se ridică la standardele și regulile profesioniste ale unui sondaj și să fie mult mai precis decât un sondaj de opinie făcut de un „institut sociologic de prestigiu”? Din orice poziție ai privi această problemă, e clar că noi, cei de la ziarpiatraneamt.ro, nu avem cum să fim mai buni decât o firmă specializată pe sondaje, unde lucrează profesioniști în sondaje. Prin urmare, avem trei variante:

  • Sondajele PNL nu s-au executat corect și liberalii au cheltuit banii degeaba
  • Sondajele PNL au fost făcute bine, dar PNL a publicat date exagerate pentru a minți electoratul.
  • Carabelea (sau PNL Piatra Neamț) a fost sabotat, fiindu-i livrate sondaje false.

Cel mai corect ar fi să răspundă Andrei Carabelea la aceste întrebări, dar sunt puține șanse să aibă curajul, așa că vă spunem opinia noastră.
Carabelea a fost sabotat de ai lui, oferindu-i-se rezultate false. Nu așa de false precum cele care au fost date public de PNL, dar i s-a spus că este în fața lui Adrian Niță cu aproximativ 10 procente.
Totuși, ceea ce nu știe Carabelea și mulți care au fost alături de el dar nu înțeleg nivelul la care se joacă astfel de lucruri, este că acest gen de sabotaj nu se face pentru candidat, deci nu Andrei Carabelea a fost ținta, el a fost doar victima. Acest tip de sabotaj, prin umflarea ireală a unui sondaj se face tangent pentru echipa candidatului, care, știind că stă bine în sondaje, se relaxează și nu mai accelerează. Dar, în special, se face pentru lanțul de corupție ce gravitează în jurul liderilor politici. Este vorba despre acei oameni care au funcții primite politic și cei care sunt mufați la banii publici și au diverse afaceri cu instituția condusă de politicianul sabotat. Adică toți care au tot interesul să investească bani și resurse ca politicianul care conduce instituția și datorită căruia sunt pe funcții sau cu care ei fac afaceri, să fie reales.
În cazul în care respectivul politician stă prost în sondaje, tot lanțul de corupție care gravitează în jurul lui se activează și investește sume colosale de bani și resurse pentru a-l salva. Dacă acesta stă bine în sondaje, lanțul de corupție din jurul lui se relaxează și nu mai investește nimic – acest lucru reflectându-se negativ în dinamica electorală pro candidatul sabotat. A nu se înțelege că îl acuzăm pe Andrei Carabelea că este un corupt care a fost susținut de corupție. El a fost doar un primar comod unui lanț de abonați la funcții sau la banul public din Piatra Neamț. Vă explicăm doar la ce sunt folosite sabotările cu sondaje falsificate în pozitiv iar acest tip de jocuri ale manipulării sunt de multe ori peste nivelul de anticipare și înțelegere a politicienilor locali și chiar și a multor consultanți cu pretenții.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Ioanid spune

    Nu se mai putea continua, primăria a dinamitat pur și simplu confortul pietrenilor care ani de zile se chinuie sa se deplaseze din groapa in groapa, prin praf, sărind borduri înalte, să ținem cont și de comerțul afectat de interminabile șantiere care nu permiteau accesul facil în ocațiile magazinelor, trotuare care se schimbau săptămână de săptămână, bani risipiți pe sute de semafoare care fac mai mult rău traficului, carabelicii hocu pocus, parcările desființate sau transformate în mlaștină cum a fost cea de pe Traian, cum se putea gândi Carabelea că l va mai vota cineva, am fost mereu un antipsd ist însă aici în oraș și a întrecut limita bunului simț, sunt multe imagini hilare din geografia carabeleiana …o femeie pășește în gol de pe o bordura înaltă și ajunge la urgente, lui fiu miu ii iese telescopul prin capota( de se mira și service îl auto) după ce ia un șanț apărut peste noapte…etc

  2. Cumătru politic spune

    Sondajele astea umflate, aruncate pe piață înainte de alegeri, mai au rolul de a descuraja celelalte opțiuni și prezența la urne, alegătorul altui candidat în afară de cel favorit în sondaj putând gândi că nu are sens să mai voteze, din moment ce candidatul său nu are nicio șansă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate