Cinci strategii inovatoare pentru reducerea amprentei de carbon în industria alimentară

0

Poză de Dan Meyers pe Unsplash.com

Industria alimentară este un domeniu esențial pentru desfășurarea normală a vieții moderne, dar, în același timp, este una dintre părțile economiei responsabile de emiterea unei cantități semnificative gaze cu efect de seră. Dioxidul de carbon în special are un rol însemnat în creșterea temperaturilor globale și în declanșarea unor modificări climatice periculoase. Toate părțile componente ale industriei alimentare, de la producția de alimente, la transport și ambalare, contribuie la amplificarea amprentei de carbon a industriei și, din acest motiv, este imperativ să se introducă strategii inovatoare pentru atingerea sustenabilității extinse. 

Firmele care activează în domeniul alimentar din țara noastră trebuie să facă eforturi în adoptarea cât mai rapidă a unor principii și practici care să permită reducerea cantităților de gaze cu efect de seră emise în atmosferă. Antreprenorii pot colabora cu succes cu firme de consultanță de mediu care pot oferi sfaturi cu privire la reducerea amprentei de carbon și la adoptarea unui demers prietenos cu mediului înconjurător. Stratos.ro este o astfel de companie, remarcându-se de-a lungul timpului prin influența pozitivă avută în acest sens asupra mediului de afaceri din România.

Iată ce soluții moderne se pot aplica în industria alimentară în vederea reducerii amprentei de carbon!

Poză de Erwan Hesry pe Unsplash.com 

  1. Un element de o reală utilitate este adoptarea modelului regenerativ în agricultură. Această abordare se referă la folosirea unor metode moderne care să îmbunătățească sănătatea solului, să reducă emisiile de carbon și să sprijine biodiversitatea. Printre strategiile inovatoare în acest sens se numără metodele de captare și stocare a carbonului în sol (agricultura fără arătură, rotația culturilor și folosirea mulciului), ce au ca efect creșterea fertilității solului concomitent cu reducerea emisiilor de carbon.
  2. Un alt element benefic, ce poate fi promovat atât de antreprenori, cât și de autorități, este încurajarea consumului de alimente produse cu emisii minime de carbon. De exemplu, plantele sunt mai avantajoase decât carnea în acest sens. În plus, de o utilitate maximă este consumarea unor produse locale și de sezon care nu necesită un transport intensiv, generator de gaze cu efect de seră.
  3. Industria alimentară folosește cantități importante de energie care poate fi produsă din surse regenerabile (energie eoliană, fotovoltaică, solară). Prin acest demers, se reduce dependența de arderea combustibililor fosili ce generează o amprentă de carbon ridicată.
  4. O sursă de gaze cu efect de seră este reprezentată de prezența ambalajelor folosite în industria alimentară. Rezolvarea acestei situații poate fi făcută prin adoptarea unor variante prietenoase cu mediul înconjurător, cum ar fi cele biodegradabile, reutilizabile sau reciclabile, precum și prin reducerea folosirii acestora în general.
  5. Reducerea amprentei de carbon poate fi realizată și prin implementarea unor tehnologii avansate, ca de exemplu agricultura de precizie, urmărirea lanțului de aprovizionare prin tehnologia blockchain sau folosirea inteligenței artificiale în vederea optimizării proceselor. 

În concluzie, reducerea amprentei de carbon provenită din industria alimentară este importantă ca metodă ideală de combatere a schimbărilor climatice și pentru a lăsa generațiilor viitoare o planetă curată și sănătoasă prin folosirea unor tehnologii și strategii inovatoare. 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate