Certificatele energetice: tot ce trebuie să știi înainte de a încerca să le obții

0

Pentru închirierea și vânzarea imobilelor, indiferent că este vorba despre apartamente sau alt tip de proprietăți,  sunt necesare o serie de documente. Printre acestea  se numără și certificatele de performanță energetică.

Persoanele care au nevoie de astfel de documente e bine să știe ce sunt ele, care sunt actele necesare pentru obținerea acestora, dar și care sunt tipurile de clădiri pentru care astfel de documente sunt absolut necesare – de fapt, obligatorii prin normele impuse de lege.

Toate aceste informații se regăsesc în cele ce urmează.

Ce sunt certificatele energetice

Certificatele energetice, așa cum mulți le numesc, deși denumirea corectă este de  Certificate de Performanță Energetică, reprezintă documentele tehnice cu caracter informativ, care au rolul de a atesta performanța energetică a unei clădiri, pe baza unei metodologii riguroase.

Obținerea unui astfel de act nu are un caracter recent, fiind de astfel o obligativitate ce decurge din una dintre Directivele Uniunii Europene la care și România a trebuit să se alinieze.

La noi în țară, au început să fie eliberate din anul 2007, când România a aderat la UE.

Din 19 iulie 2013 ele au devenit obligatorii în cazul vânzării sau închirierii imobilielor, de regulă, indiferent de natura acestora.

Așadar, un certificat de performanță energetică are o natură obligatorie și se poate emite numai de către un auditor energetic atestat.

Valabilitatea sa este de 10 ani.

Care sunt informațiile necesare pentru obținerea certificatelor energetice?

Bine de știut, astfel de certificate pot fi obținute doar de la auditori energetici atestați.

Toți proprietarii de imobile cărora le sunt necesare certificate energetice trebuie să le ofere auditorilor energetici atestați la serviciile cărora apelează o serie de informații și acte ale construcției.

Pe lista cu informațiile necesare pentru întocmirea certificatelor de performanță energetică intră și detalii despre ferestre (duble sau simple), starea balcoanelor (închise sau deschise), dar și informații despre natura materialelor de închidere folosite pentru pereții exteriori, împreună cu detalii despre grosimea acestora etc.

Foarte important de știut, un auditor energetic atestat conform legii, de catre Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), pe lângă faptul că va utiliza toate informațiile puse la dispoziție de catre proprietarul imobilului, va face o scurtă vizită la imobil  pentru a realiza măsurătorile necesare, ca de-abia ulterior, pe baza acestora, să efectueze o serie de calcule și să întocmească documentul.

Pentru ce tipuri de clădiri sunt necesare certificatele energetice?

Proprietarii de imobile trebuie să știe care sunt tipurile de clădiri pentru care certificatele energetice sunt necesare.

De exemplu, astfel de documente sunt obligatorii pentru apartamente (fie că sunt pentru vânzare sau închiriere), pentru locuințe unifamiliale (case sau vile), pentru hoteluri, pensiuni, dar și moteluri. În acelasi timp, certificatele sunt necesare și pentru școli, grădinițe și licee, dar și pentru sucursale de bănci, spații comerciale, săli polivalente etc.

În ceea ce privește clădirile care sunt vizitate în mod frecvent de public, important de știut este faptul că prin Ordonanța nr. 13/2016 a Guvernului României pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, certificatele energetice trebuie neapărat afișate într-un loc vizibil.

Certificatele energetice sunt valabile timp de 10 ani, cu excepția situațiilor în care se operează diferite tipuri de schimbări la imobile, iar aceste modificări modifică eficiența energetică.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate