Cerșetoria și faptele antisociale continuă să fie o problemă în Piatra-Neamț. Măsurile luate până în prezent

1
  • Locuitorii din Piatra-Neamț se plâng de creșterea numărului de cerșetori și comportamentul agresiv al unor persoane

O sesizare primită de la un cetățean pe adresa redacției aduce în atenție o problemă acută cu care se confruntă comunitatea locală din Piatra-Neamț: creșterea alarmantă a numărului de cerșetori și comportamentul agresiv al unor persoane, cu diverse adicții, care afectează viața de zi cu zi a locuitorilor. Această situație generează un sentiment de nesiguranță în rândul cetățenilor, unii dintre ei considerând că măsurile luate până în prezent sunt insuficiente, iar numărul echipajelor de patrulare este foarte mic comparativ cu problemele din oraș.

În situația semnalată la redacție s-a mai precizat și că astfel de incidente apar în diverse localuri, victime colaterale ale conflictelor dintre aceste persoane cu probleme comportamentale fiind și simplii clienți sau angajați. Bineînțeles, orice situație care reprezintă o tulburare a ordinii publice sau o agresiune trebuie sesizată organelor competente pentru a preveni degenerarea unui conflict, însă fenomenul cerșetoriei și al persoanelor cu diverse tulburări este aproape imposibil de combătut în absența unor mecanisme integrate eficiente care să includă o cooperare între autoritățile locale, forțele de ordine, ONG-uri, instituții de reintegrare și asistență socială.

Din păcate fenomenul sărăciei, al lipsei de educație și al problemelor pe plan personal aduc unii oameni într-un punct în care recurg la cerșetorie, la infracțiuni sau la diverse adicții. Acești oameni nu trebuie marginalizați, ci sprijiniți să se reintegreze acolo unde este posibil.

Pentru moment, Poliția Locală anunță că a intensificat verificările din teren, în urma mai multor sesizări:

Odată cu venirea sezonului estival, în Piatra Neamț au reapărut persoanele fără adăpost venite din localitățile limitrofe. Din acest motiv, având în vedere și sesizările venite din partea mai multor cetățeni, polițiștii locali de ordine publică au organizat o acțiune de identificare a oamenilor fără adăpost care se aciuează în centrale termice dezafectate – cartier Precista, ori consumă băuturi alcoolice în apropierea piețelor din oraș, provocând astfel indignarea cetățenilor.

Pe parcursul a două zile, au fost evacuați și puși să salubrizeze zona, 3 oameni fără adăpost care nu se aflau la prima abatere de acest gen, respectivii fiind identificați de mai multe ori în clădirea dezafectată. De asemenea, alți oameni ai străzii depistați de echipajele Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț, consumând alcool pe domeniul public, au fost îndepărtați sau transportați cu echipaj medical de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul S.J.U. Piatra Neamț.

În cazul persoanelor fără adăpost cunoscute cu afecțiuni psihice sau fizice grave, a fost informată Direcția de Asistență Socială – Primăria Piatra Neamț precum și D.G.A.S.P.C. Neamț, cu privire la dispunerea măsurilor de protecție socială și internarea în centre specializate.

Astfel de acțiuni vor continua atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, până la sfârșitul lunii în curs.

Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț mai precizează ca efectuează acțiuni lunare de identificare, consiliere și informare a persoanelor fără adăpost, cu echipe mixte, formate din asistenți sociali și agenți ai Poliției Locale.

Scopul acestor campanii constă în informarea și consilierea acestei categorii defavorizate cu privire la drepturile și serviciile de asistență socială pe care le pot accesa.

Persoanele fără adăpost, cu domiciliul în municipiul Piatra-Neamț, au fost invitate la biroul Serviciului de Asistență Socială pentru întocmirea dosarelor de ajutor social și pentru cantina socială, iar la începutul lunii iulie vor fi contactate pentru a depune în termen solicitarea în vederea obținerii unei locuințe sociale. Cât despre persoana adăpostită la parterul blocului din vecinătatea unui supermarket din cartierul Dărmănești, aceasta este monitorizată de la începutul anului curent și a fost invitată, în repetate rânduri, să se prezinte la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, însoțit de un asistent social pentru emiterea actului de identitate.

Aceste acțiuni se desfășură la începutul fiecărei luni, în zonele suburbane ale municipiului, pentru depistarea persoanelor care locuiesc fără forme legale, dar și pentru prevenirea riscului de excluziune și marginalizare socială. Facem apel la comunitatea locală să nu mai încurajeze acest stil de viață deoarece susțin, indirect, o conduită contrară normelor de conviețuire.

transmite DAS Piatra-Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Io spune

    ‘Zonele suburbane’, cred ca glumiți, sa vedeți agresivitate la aia 2 din Piata Ștefan cel Mare, în buricu’ orașului, unu din ei pune muzica la maxim, dacă ii zici sa dea mai încet ca trezește copii aflați în cărucioare sare la tine. Unde e politia? Cred ca așteaptă varsta de 45 de ani sa poată ieși la pensie. Noi trebuie sa ne apărăm singuri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate