Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni – DREPT LA REPLICĂ

0

Ca urmare a articolelor referitoare la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni „Un bolnav instituționalizat în Neamț a murit în chinuri groaznice” și „Imagini de groază de la un centru al DGASPC Neamț” care conțin multe neadevăruri, facem următoarele precizări:

  1. Asistata B.A., în vârstă de 32 de ani, a fost instituționalizată în Centrul Războieni în mai 2005, fiind diagnosticată cu afecțiuni psihice severe și autism infantil. Instituționalizarea s-a impus întrucât nu mai putea fi îngrijită în familie. Pe toată durata instituționalizării asistata a fost monitorizată și tratată de medicii centrului și de medici specialiști din ambulator sau din spitale de specialitate, primind tratament atât pentru afecțiunile cronice de care suferea, dar și pentru o serie de boli acute. În data de 13 iunie starea pacientei s-a agravat brusc, iar în urma consultului medicului CRRN Războieni s-a decis apelarea serviciului de urgență 112. B.A. a fost transportată la Spitalul Județean Neamț, unde a fost internată în secția ATI. În urma investigațiilor de specialitate s-a decis transferul acesteia la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași pentru tratament specific. Din păcate, pe data de 24 iunie, spitalul a anunțat centrului decesul asistatei, ca urmare a complicațiilor grave survenite în starea acesteia. Rezultatele autopsiei atestă că decesul nu a fost violent, cauzele fiind afecțiunile de care suferea. Precizăm că pe durata instituționalizării tânăra nu a creat nici un fel de probleme, fiind îndrăgită și plăcută de ceilalți asistați și de personalul instituției.
  2. Fotografia prezentată de dumneavoastră în articolul „Imagini de groază de la un centru al DGASPC Neamț” îl reprezintă pe asistatul S.I, în vârstă de 44 de ani. Acesta a fost instituționalizat în anul 1998, la solicitarea familiei, fiind diagnosticat cu afecțiuni psihice severe, tulburări de comportament și tendințe de automutilare. Pe durata instituționalizării a prezentat mai multe episoade de automutilare, de fiecare dată fiind tratat de medicii specialiști din centru. Nu a fost niciodată victima unui abuz din partea salariaților sau a celorlalți asistați. Este vizitat constant de familie și de mai multe ori a fost învoit acasă, dar de fiecare dată a fost adus înapoi după doar o zi, fiind un pericol pentru el însuși. Fotografia furnizată dumneavoastră credem că a fost făcută vinerea trecută, după un episod de automutilare.

Mai precizăm că în cadrul CRRN Războieni sunt camere de supraveghere pentru a putea fi monitorizați pacienții, dar și angajații. Este de reținut că în centru sunt instituționalizați 170 de asistați, toți cu afecțiuni psihice severe, iar unii sunt bolnavi psihic periculoși ce necesită o supraveghere de specialitate. De asemenea, trebuie spus că lunar sau chiar mai des Centrul Războieni este verificat de organisme abilitate la nivel național și județean, care monitorizează strict condițiile în care sunt îngrijiți pacienții precum și respectarea cu strictețe a standardelor de calitate.

Precizăm de asemenea că accesul în centru este permis, cu condiția ca vizita să fie anunțată, iar vizitatorii să fie însoțiți, acest lucru fiind obligatoriu pentru siguranța celor care intră în instituție.

Vă asigurăm că vă stăm la dispoziție pentru a vă furniza toate informațiile necesare documentării jurnalistice.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate