Cele 10 greșeli care l-au dus pe Carabelea la pierderea alegerilor

4

Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra-Neamț, a pierdut alegerile după primul mandat, în care s-au făcut investiții utile în oraș, cum ar fi schimbarea magistralei de apă sau reabilitarea podurilor și a unor trasee pietonale. În teorie, pare imposibil să pierzi alegerile cu aceste realizări, dar Andrei Carabelea a reușit această performanță negativă, comițând niște greșeli din care alți lideri ar trebui să învețe.

Prima și cea mai mare greșeală a lui Andrei Carabelea a fost aceea de a renunța la „firewall-ul” cu care a plecat când a devenit primar. Vorbim despre renunțarea sau marginalizarea oamenilor care au crezut în el la început și au format în jurul lui o echipă frumoasă, care muncea cu dedicație pentru el.
Concret, în timp, Carabelea, amețit de puterea funcției, a început să își îndepărteze o parte dintre oamenii cu care a plecat la drum. Desigur, a avut motive mai obiective sau mai subiective, și desigur că o parte dintre ei greșeau sau erau incompetenți, dar niciodată nu renunți la cei care au fost alături de tine când erai nimeni. Buni sau răi, oamenii aceia sunt cei care te-au făcut ceea ce ești; ca politician, singur nu ai nicio șansă să reușești. Odată îndepărtați acești oameni, au apărut în locul lor oportuniștii, mult mai dulci la vorbă, mult mai lingușitori și poate chiar mai competenți, dar fiecare cu diverse interese, mai puțin acela de a-l apăra pe primar și de a lupta cu suflet pentru el. Astfel, Andrei Carabelea a rămas fără protecția pe care nu o poate înlocui niciun politician cu nimic. Nici cu bani, nici cu profesioniști nu poți înlocui oamenii care au fost lângă tine când nu erai nimic și care te-au ajutat să crești.

Rămânând fără „firewall”, Andrei Carabelea a făcut a doua mare greșeală. A arătat atât echipei sale, cât și adversarilor că este foarte slab, cedând la șantajele unor așa-ziși jurnaliști, plătindu-și liniștea și chiar oferind avantaje, ca o taxă de protecție, cum ar fi angajarea soției unui astfel de individ într-un post cheie. A continuat arătând și alte slăbiciuni, cum ar fi orgoliile politice care l-au dus la plasarea într-o funcție de viceprimar a unei doamne din PSD fără nicio valoare reală politică și alte multe racolări de persoane fără nicio valoare, care au umplut spațiul ce ar fi trebuit ocupat de oameni dedicați primarului, nu doar interesați material.

A treia mare greșeală a fost aceea de a nu fi în stare să devină un politician autonom, stând încontinuu sub influența unora, dar și sub cea mai toxică influență a șefului de partid care i-a dictat prea multe, începând de la cu ce presă să iasă în fața cetățenilor și până la cu cine să lucreze sau ce persoană incompetentă să fie pusă pe o funcție.

A patra greșeală, care l-a costat foarte mult, a fost aceea de a deveni un agresor politic, un rol care nu i se potrivea deloc și care mai degrabă l-a transformat într-un arogant, care reclamă, dă în judecată, atacă verbal și se agită inutil.

A cincea greșeală a lui Carabelea a fost aceea de a nu folosi surse externe pentru a verifica informațiile care i se livrau din propria bulă. Astfel, a ajuns să se facă de râs, de exemplu cu anunțarea deschiderii podului de la spital de mai multe ori sau, un exemplu și mai concludent, s-a culcat pe o ureche când i-au fost livrate mai multe sondaje de opinie care îl dădeau primar detașat și așa a trăit în lumea lui crezând că Facebook-ul este o bulă unde nu comentează poporul, ci doar câțiva frustrați.

A șasea greșeală foarte mare a fost aceea de a subestima adversarii și de a-i trata cu multă aroganță, motivându-i și mai mult să-i demonstreze ce pot. Această greșeală a avut la bază faptul că s-a înconjurat de prea mulți oameni care nu-i spuneau decât cât de deștept și puternic este el și cât de proști și slabi sunt ceilalți.

A șaptea greșeală a fost aceea de a nu-și recunoaște nicio greșeală. Pentru absolut tot ce s-a întâmplat rău, el a găsit vinovați, întotdeauna alții decât el sau oamenii din subordinea lui. Această lipsă de asumare l-a costat enorm ca imagine. A avut câteva tentative de a cere scuze, dar nici acelea nu au fost făcute corect, deoarece în spatele fiecărei scuze făcea cumva să fie și vinovați alții.

A opta greșeală de politician amator a fost aceea de a crede că poate rezolva orice situație prin manipulare și poate influența direcțiile electorale prin manevre cu câteva persoane incompetente de la DAS sau alte resurse administrative de care dispunea și în care nu investea bani. A fost o greșeală de începător să nu știi că oamenii din sistemul bugetar, chiar dacă îți sunt subordonați, nu realizează eficient nicio sarcină suplimentară din dragoste pentru șef, ci doar pentru beneficii suplimentare care desigur că nu au fost.

A noua greșeală a fost aceea de a face lucrurile doar de capul lui sau cu o consultare cu un grup foarte restrâns, ceea ce a dus la luarea multor decizii greșite sau în dezacord cu interesele sau așteptările echipei extinse care ar fi trebuit să îl susțină cu adevărat în noua campanie electorală.

A zecea greșeală, care este posibil să îl fi costat multe voturi, a fost aceea că a permis ca la Piatra-Neamț să activeze echipe de utilizatori și pagini false de la județ, care au lansat în continuu atacuri extrem de calomniatoare la adresa contracandidaților principali de la PSD. Atacurile au culminat în ultima zi de campanie cu distribuirea unor materiale printate în care, pe lângă acuzațiile de omor aduse altor politicieni, aveau în fundalul imaginii înfiorătoare cu interiorul secției ATI de la incendiul în care au murit 10 oameni, ori așa ceva nu se face pentru ca enervează si oripilează.

Desigur, nimeni nu analizează lucrurile așa cum au fost descrise în acest editorial, pentru că nu așa funcționează modul de gândire al oamenilor. Oamenii văd doar ansamblul; de multe ori nici nu înțeleg ce văd, dar trag concluzii aproape instinctuale. Tabloul general, transmis subliminal de cele zece greșeli, a fost următorul: un primar care a uitat de unde și cu cine a plecat, slab, șantajabil, condus de alții, care le știe pe toate, arogant, care se înconjoară de incompetenți și yesmeni, face totul doar de capul lui și, pe deasupra, face și gălăgie și se crede perfect, în timp ce doar alții greșesc și sunt vinovați.

Cu o asemenea imagine, a fost foarte ușor pentru profesioniștii din echipa adversă să lucreze exclusiv cu materialul clientului și să scoată în evidență toate aceste greșeli și să le facă cunoscute. Nu a fost nevoie să fie provocat Carabelea și nu a fost nevoie să fie atacat frontal de nimeni, pentru că nimeni nu ar fi reușit vreodată să-i facă mai mult rău politic decât și-a făcut singur.

Oamenii care, în campania trecută, explicau cu toată convingerea că Andrei este soluția pentru Piatra-Neamț și credeau în ceea ce spuneau, au fost înlocuiți în această campanie cu persoane care doar au punctat executarea ca număr a unor activități electorale.

Oamenii care, în campania trecută, comentau asumat în favoarea lui Andrei Carabelea, au fost înlocuiți cu pagini și cu utilizatori falși sau cu sponsorizări ale unor mesaje fade.

Oamenii care au crezut în Carabelea, cu mici excepții, au fost înlocuiți cu persoane care aveau interese legate de Carabelea și care, în marea lor parte, au competențe avansate în a fi oportuniști și își pot găsi locul lângă alți politicieni.

Majoritatea oamenilor care, în campania trecută, munceau voluntar pentru Carabelea și credeau în el, în această campanie nu au mai fost prezenți, iar cei puțini care au rămas nu s-au mai dedicat muncii electorale, făcând un pas în spate, pentru că în față era ocupat de noii prieteni ai primarului.

Aceasta a fost ”rețeta” prin care Andrei Carabelea a pierdut alegerile.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. DAN spune

    Sa isi dea demisia din Functie de la PNL.Nu o merita .Din liberal convins din 1990, e prima data cand am votat cu alt partid.Trebuie facuta curatenie totala acolo in organizatie, altfel nu o sa ii mai votez niciodata.

  2. Ioanid spune

    În mandatul lui au apărut primele bușoane in trafic, orașul un cvazi santier început din toate părțile și in toate cartierele, însă toate odată,iar lucrul final nu a fost wow, a luat pe bune dreptate porecla de primarul semafor, carabelicii montați și demontați nu au format nici un culoar de mobilitate ci au cauzat doar frustrări și nervi pietrenilor si au demonstrat că s au îngropat sute de milioane în investiții nefuncționale…sa ai orașul tot spart ani de zile și o grămadă de problème de estetica urbana ce ne descalifica din așa zisul oraș turistic cu aer curat( vezi Curtea Domneasca in ce hal e) unde sa vina in turist , ce sa viziteze, patru ani de chin au fost….

    1. Zagura spune

      La porecla de ”primarul semafor” aș adăuga-o și pe aceea de ”primarul trotinetă”. La o întâlnire ocazională cu dânsul i-am adus-o la cunoștință dar mi-am dat seama că nu am cu cine discuta, motivele fiind acelea arătate în prezentul articol.

  3. Marius spune

    A pierdut datorită șantierelor prost gestionate, nu este posibil ca eu sa imi formez o hartă mentală cu poziționarea in timp și spațiu a anumitor gropi, altfel încât să nu ajung prea repede cu mașina la service, și asta timp de un an. Acum, pe ultima sută de metri, a găsit câteva kilograme de asfalt cu vare să acopere anumite gropi critice plus ca a pus niste asistați sociali sa măture străzile de pietre, iar băieții le-au făcut lună. De ce nu s-a făcut asta până acum? Fraier, a pierdut pe mâna lui. Cu o atenție minimă acordată șoferilor, ar fi fost imposibil să piardă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate