Aţi fost instigaţi să urâţi un om sau un partid pentru incendiul de la spitalul din Piatra-Neamţ. Iată că s-a aflat şi adevărul care nu are nicio legătură cu ce vă spuneau liberalii sau presa lor

1

Ziua de 14 noiembrie 2020 va rămâne o pată neagră în istoria județului Neamț. Incendiul izbucnit în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț a curmat 10 vieți ale unor pacienți care aveau nevoie de îngrijiri medicale în perioada COVID. Deși nimeni și nimic nu va putea aduce la viață aceste victime și nu va putea alina suferința familiilor rămase fără cei dragi alături, vinovații trebuie să plătească, iar cauzele reale trebuie prevenite pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă vreodată loc în România.

Luni, 19 iunie 2023, la aproape 3 ani de la tragedia care a marcat o țară întreagă, în spațiul public a ieșit raportul  final emis de Înalta Curte de Casație și Justiție care arată care a fost cauza incendiului, informează avocatul Adrian Cuculis, citat de MEDIAFAX. Raportul dezvăluie că incendiul nu ar fi fost rezultatul unui scurtcircuit. Potrivit avocatului Adrian Cuculis, raportul concluzionează că incendiul a fost declanșat după ce o asistentă din salon a adus o candelă la capul unui pacient în secția ATI.

Incendiul s-a propagat rapid din cauza concentrației mari de oxigen și a lipsei ventilației. Concluziile converg spre faptul că incendiul putea fi evitat atât timp cât nu ar fi existat acea candelă în salon, însă este greu de crezut că o singură persoană este vinovată. Probabil că cercetarea va dezvălui lanțul de persoane care știau ce se întâmplă în secțiile ATI și nu au luat măsurile necesare de prevenție. Această informație referitoare la sursa de foc din salon nu este o noutate. Ea a fost precizată încă din 2021 într-un comunicat al Parchetului de pe lângă ICCJ (detalii aici), întărită cu câteva luni înainte de primele date din expertiza INSEMEX care arăta că flăcările au pornit de la o candelă aprinsă pe o noptieră (detalii aici). La vremea respectivă, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie informa că 10 suspecți au fost puși sub acuzare pentru ucidere, vătămare și distrugere din culpă. Și spitalul ca persoană juridică a fost pus sub acuzare pentru plata despăgubirilor către victime. În primul an de anchetă s-au făcut peste 100 de audieri, au fost ridicate mii de documente de la spital și au ajuns la dosar șase expertize de specialitate.

În paralel, numeroase controale efectuate în unitatea sanitară au arătat deficiențele din spitalul din Piatra-Neamț pe linia securității la incendiu, instalații electrice, căi de evacuare, uși subdimensionate, absența sistemelor de alarmă. Cel mai recent raport, din 2023, poate fi citit AICI. Deși aceste rapoarte arată periodic că sunt necesare remedieri urgențe, ele încă întârzie să fie puse la punct. (raport din 2021 AICI).

În 2023 știm cam ce știam și în 2021: faptul că principala cauză a fost o candelă. Știm, tot ca în 2021, că în spital sunt în continuare probleme pe linia securității la incendiu și că în continuare se pot produce tragedii. Știm, de asemenea, că unitatea sanitară are un comitet director, un consiliu de administrație, șefi de secție și alte structuri similare. Are peste 1500 de  angajați care pot în orice moment să reclame probleme în unitatea sanitară și să pună presiune pe conducere să solicite fonduri pentru spații și instalații conforme pentru că în cazul unei tragedii similare moartea nu alege, fie că e vorba de pacienți, fie că e vorba de lucrători în unitatea sanitară.

Consiliul Județean Neamț este proprietar al bunurilor imobile aflate în administrarea spitalului, participând la finanțarea unor cheltuieli. Managerul unității este numit prin act administrativ al președintelui CJ Neamț, în urma unui concurs organizat de consiliul de administrație sau prin numire interimară în cazul în care nu există un concurs. Unele decizii luate de structurile interne ale spitalului cum ar fi modificări în organigramă, diverse finanțări etc. sunt aprobate prin hotărâri de consiliu județean, cu votul consilierilor județeni. Președintele Consiliului Județean, indiferent cine ar fi el, nu face intervenții chirurgicale, nu intubează pacienți, nu are atribuții să analizeze infecțiile nosocomiale, nici responsabilitatea să verifice prizele din secțiile ATI sau să monitorizeze activitatea personalului medical care pune sau nu pune lumânări în spații cu concentrații mari de oxigen, mai ales că în acea perioadă nu puteai intra în spital ca la piață să te plimbi printre saloane. Buna desfășurare a actului medical și siguranța pacienților sunt în responsabilitatea celor cu atribuții în domeniu în cadrul unității sanitare și a instituțiilor avizatoare pe această linie, căci din acest motiv există ierarhie, organigrame și regulamente.

Unii politicieni, cățărați pe tragedia ATI și disperați să nu fie găsiți vinovați de cele întâmplate la spitalul din Piatra-Neamț, au atacat virulent conducerea Consiliului Județean Neamț imediat după incendiu, cerând demisia lui Ionel Arsene și numindu-l călău. Însă la acea vreme s-a uitat cine a transformat cea mai mare unitate sanitară din județ, de care depindeau pacienți cu multiple patologii, în unitate COVID și cine a provocat suprasolicitarea secției ATI care nu a fost concepută tehnic pentru un asemenea context pandemic.

În contextul instituirii stării de urgență, prin decretul 195 din 16.03.2020 emis de președintele României și prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 555 din 3 aprilie 2020 Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a fost desemnat spital suport COVID-19. DSP Neamț a avut un rol important în acest context, avizând planurile de organizare ale unității sanitare. Circuitul epidemiologic care a condus la suprasolicitarea secțiilor ATI, sub presiunea Ministerului Sănătății de creștere a numărului de paturi ATI fără alocare de fonduri pentru îmbunătățiri, s-a făcut cu buna știință a DSP Neamț (detalii AICI). Deși spitalul are consiliu director, consiliu de administrație, are peste 1000 de angajați, are buget, putere de decizie cu solicitarea avizelor de la instituțiile abilitate, vinovat de o tragedie cu 10 persoane decedate era găsit un om a cărui atribuție personală a fost numirea managerului, deoarece consiliul de administrație nu a fost capabil să organizeze un concurs cu o finalitate în găsirea unui manager. Să nu uităm nici că acest trend al managerilor interimari numiți din 2019 până în 2021, când funcția a fost câștigată prin concurs, a fost ca urmare a debarcării misterioase „din probleme de sănătate”, dar cu miros de execuție politică a managerului Codruț Munteanu. (detalii AICI)

Concluzia este că de vină pentru moartea celor zece pacienți și distrugerea secției ATI Piatra-Neamț nu a fost o asistentă. Lanțul responsabilităților este unul foarte lung și sperăm ca fiecare verigă vinovată să plătească în urma anchetei făcute de Parchetul de pe lângă ÎCCJ, de la cei care au pus presiune pe unitatea sanitară în perioada COVID până la cei care cunoșteau deficiențele din spital și nu au făcut nimic să le rezolve. S-au întâmplat prea multe tragedii în România în care au plătit țapi ispășitori. Sperăm ca ancheta de la ATI Piatra-Neamț să reabiliteze încrederea în justiție și să facă dreptate postmortem victimelor care au plătit nevinovate pentru incompetența criminală a celor care acum se prezintă în uși de biserică.

Readucem la lumină una dintre puținele voci ale rațiunii din acea perioadă neagră a județului Neamț:

Alte articole de interes:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. RIP-NL spune

    Asa intelege vesnicul frustrat din fruntea PNL sa faca politica. Politica pentru el si anturajul sau este o permanenta activitate toxica de dezinformare , intoxicare media cu tot felul de fantasmagorii cu iz penal din care la comanda se nasc dosare . Domnul care ocupa un loc bine platit in administratia centrala si care cred ca nici pana acum nu are fixate atributii de serviciu ( care serviciu?) intretine pe unii cu pretentie de ziaristi care scriu la comanda toate ineptiile si elcurbatiile PNL. S-a ajuns, zice gura targului, pana acolo incat textele articolelor se trimit la corectat la inalta poarta PNL.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate