Atenție, șoferi! Că e corect sau nu, zarurile au fost aruncate iar Guvernul a decis: ce se întâmplă dacă refuzați testarea cu DrugTest

0

Cu toții am auzit despre nenumăratele cazuri cu rezultate fals-pozitiv ale aparatelor DrugTest, motiv pentru care până de curând, șoferii aveau dreptul de a refuza testarea cu acest dispozitiv și de a solicita analize la INML, tocmai din cauza riscului foarte mare de a rămâne fără permis (uneori și fără loc de muncă) până la sosirea rezultatelor.

Procedura era relativ simplă: în cazul refuzului, șoferul era condus la o unitate INML în vederea recoltării probelor biologice. Cu această ocazie, după recoltarea acestor probe, medicul efectua și un examen clinic în urma căruia stabilea dacă șoferul respectiv este apt sau nu să conducă. În cazul în care șoferul era declarat apt, acesta își putea păstra permisul – cel puțin până la sosirea rezultatelor analizelor. În cazul in care nu era declarat apt pentru a conduce, permisul era reținut până a doua zi la ora 8, dar nu mai puțin de 12 ore.

Iată că lucrurile s-au schimbat o dată cu OUG nr. 84 din 28 iunie 2024, ordonanță care la articolul 38 prevede următoarele:

(3) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere și refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, ori este testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, după caz.(4) Persoana prevăzută la alin. (3) este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice și în situația în care a fost implicată într-un accident de circulație din care a rezultat decesul sau rănirea uneia sau mai multor persoane, iar rezultatul testării a indicat o concentrație pozitivă de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.(5) În situația prevăzută la alin. (3), când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație.

Ordonanța poate fi consultată integral AICI – CLICK.

Prin urmare, cel care refuză testarea cu DrugTest (chiar dacă este convins că are toate motivele să o facă) poate rămâne fără permis de conducere pentru o perioadă lungă de timp. Fără permis, fără loc de muncă, fără posibilitatea de a-și demonstra nevinovăția într-un interval de timp rezonabil care să nu-l aducă practic la sapă de lemn.

Așadar, prezumția de nevinovăție rămâne doar o noțiune care dă bine pe hârtie dar care în realitate nu servește cu nimic celui cu adevărat nevinovat, ba chiar din contra. Într-o țară în care în 4 laboratoare medicale obții 5 rezultate diferite (de la „sunteți bine, nu vă faceți griji” la „e grav, nu mai apucați Crăciunul”) era și firesc – cu ghilimelele de rigoare – să se mai introducă încă o astfel de aberație.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate