Atenție! Scăldatul în locurile neamenajate sau în preajma lucrărilor hidrotehnice este periculos

0

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Siret atrage atenţia tuturor cetăţenilor că îmbăierea în lacurile de acumulare sau în apele curgătoare este periculoasă din cauza malurilor abrupte și a curenților puternici. De asemenea, specialiștii avertizează că în aceste zone albiile pot fi nămoloase sau pline  cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci. Puteți practica înotul sau vă puteți scălda doar în locurile identificate ca zone de îmbăiere, precum și în spațiile special amenajate pentru aceste activități.

Orice persoană fizică, pe proprie răspundere, poate utiliza liber pentru îmbăiere apele marine și apele interioare” (art. 9, alin. 3 din Legea apelor 107/1996). De asemenea, „pe malurile apelor aparținând domeniului public, orice persoană fizică are dreptul de acces liber, pe proprie răspundere, pentru plimbare sau recreere” (art. 25, alin. 1 din Legea Apelor 107/1996).

ABA Siret administrează un bazin în suprafață de 28.678 kilometri pătrați și o rețea hidrografică de 735 cursuri de apă codificate, cu o lungime totală de 10.280 kilometri. Pe teritoriul administrat de instituția noastră nu sunt desemnate zone de îmbăiere.

La nivel național, autoritățile de sănătate publică au identificat 50 de zone de îmbăiere: 49 sunt localizate la Marea Neagră (de la Gura Portiței la Vama Veche), iar una este în orașul Tulcea (lacul Ciuperca).

Cu apa nu-i de joacă… o demonstrează întâmplarea care a avut loc în data de 01 august, când 5 tineri s-au înecat în apele râului Siret, în județul Bacău. Pompierii nemțeni vă recomandă să respectați regulile de prevenire pentru a evita producerea unor astfel de evenimente nedorite:

• frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

• respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement;

• evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;

• nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;

• nu intraţi în apa rece înfierbântaţi;

• nu vă aventuraţi în apă seara târziu sau pe timp de noapte;

• nu vă aventurați în apă când sunteți în stare de ebrietate;

• să nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă.

Scăldatul poate deveni un pericol dacă este alimentat de neglijență și de ignorarea regulilor!”, a transmis ISU Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate