Atentie la ce produse bio pui pe masa!
Un material recent al cercetatorilor de la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca arata ca unele fructe bio contin un aditiv alimentar foarte toxic, intr-o concentratie care depaseste de 13 ori valoarea admisa. Studiul nu este, insa, unul complet, expertii analizand doar cateva fructe dintr-un supermarket considerat bio, din „pura curiozitate”.
„Am luat aleatoriu cateva citrice din supermarket, lamai, mandarine si banane si, comparativ, am luat cateva mostre dintr-un magazin de produse bio. Dovada studiului a fost ca tiabendazolul este prezent in coaja fructelor bio, ba mai mult, concentratiile de tiabendazol detectate depaseau de 13 ori concentratia maxima admisa. In primul rand, fructele bio nu ar trebui sa aiba nicio chimicala depusa pentru conservare, transport sau pentru alte scopuri. Prin urmare, fructele bio nu s-au deosebit prin nimic de fructele conventionale disponibile in supermarket“, a explicat conferentiarul Simona Cinta Pinzaru, coordonatorul studiului.
S se refera insa la doar cateva fructe alese aleatoriu din comert dintr-un anumit magazin, si nu inseamna ca se refera la toate fructele bio.
Printre efectele nocive ale tiabendazolului, unul dintre E-urile cele mai toxice, se numara greata, varsaturi, diaree, dureri de cap si probleme ale pielii.