Alarmă în sistemul medical: personalul nepregătit pune în pericol calitatea îngrijirii medicale. Pacient: „dacă e să mor, mai bine mor în patul meu, cu medicamente de pe Google”

0

Situația personalului nepregătit din spitale devine o problemă tot mai urgentă în sistemul de sănătate din România. Lipsa de pregătire și competențele inadecvate ale unor angajați din unitățile medicale reprezintă o amenințare reală pentru calitatea și siguranța îngrijirii pacienților.

Din ce în ce mai mulți pacienți și aparținători atât din Piatra-Neamț cât și din alte orașe semnalează situații în care personalul medical manifestă lipsă de cunoștințe, atitudine neprofesionistă și dificultăți în gestionarea cazurilor medicale. Nu se înțelege încă faptul că acest lucru poate avea consecințe grave asupra sănătății și vieții pacienților, subminând încrederea în sistemul de sănătate (pe bună dreptate).

Un pacient din Piatra-Neamț cu multiple afecțiuni cronice care a avut de-a face prea mult cu spitalul ne-a mărturisit că nu mai vrea să aibă de-a face cu sistemul medical din oraș:

„Am crezut că se va schimba ceva după pandemie, am înțeles că toată lumea era panicată, tracasată, că volumul de muncă a fost uneori inuman, însă tiparul aroganței se perpetuează. Dacă te duci, de ce te duci, dacă nu te duci, de ce nu te-ai dus la timp…permanent ești admonestat, ți se vorbește de sus, ești lăsat să aștepți, iar dacă ai neclarități ți se răspunde în doi peri, ca și cum nu ai fi îndeajuns de important pentru a-și pierde cineva timpul cu tine. Recunosc, în nenumăratele mele vizite la spital am întâlnit și cadre medicale profesioniste, empatice dar constat că sunt exemplare pe cale de dispariție. Dacă e să mor, mai bine mor în patul meu cu medicamente de pe Google”.

Despre astfel de cazuri am mai scris în repetate rânduri însă fără niciun efect: vechile obiceiuri mor greu.

Lipsa de pregătire se datorează atât unei selecții inadecvate a personalului, cât și unui nivel insuficient de formare și actualizare a cunoștințelor medicale. Acest aspect este deosebit de critic în contextul evoluției rapide a științei și tehnologiei medicale.

Este important ca autoritățile și spitalele să colaboreze strâns pentru a rezolva această problemă și a asigura o îngrijire medicală adecvată pentru toți pacienții. Resursele trebuie direcționate către pregătirea și dezvoltarea competențelor personalului, astfel încât să fie capabil să răspundă nevoilor medicale complexe ale societății actuale. Calitatea și siguranța îngrijirii medicale trebuie să fie prioritare iar investițiile în formarea și pregătirea personalului medical să fie intensificate pentru a asigura un sistem de sănătate eficient și încredere în serviciile medicale oferite.

Până când se va vedea o schimbare, încercați să fiți prevăzători să nu ajungeți în spital…e singurul sfat pe care îl putem da.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate