22 de ani de când Ticu Lăcătușu a adus pentru prima dată tricolorul pe cel mai înalt vârf a Terrei

2
Foto: Ticu Lăcătușu

Ticu Lăcătușu este omul care pășește dincolo de limita imposibilului și a demonstrat de nenumărate ori că românii pot face orice, chiar dacă banii sunt puțini, chiar dacă se pun de multe ori bețe în roate. Dacă este pasiune, orice se poate. Iar imposibilul este pentru românul nostru o a doua natură, un crez sau un mod de viata. Și, înainte de toate, Ticu Lăcătușu este un sportiv de excepție din care autodisciplina, studiul aprofundat, capacitatea de adaptare în medii ostile  au făcut un învingător. Acest nemțean a pus piciorul în locuri neatinse de om, a purtat cu sine sufletul de român și a ridicat în ochii lumii imaginea Romaniei.

Ziua de 17 mai 1995 este o dată extrem de importantă pentru Ticu Lăcătușu, la fel cum este și pentru alpinismul românesc deoarece atunci tricolorul a ajuns pentru prima dată pe cel mai înalt vârf al Terrei, EVEREST.

„Everestul a continuat și continuă să atragă alpiniști din toată lumea. Va rămâne o țintă supremă pentru orice alpinist.”, spune Ticu Lăcătușu.

Marele record al lui Ticu Lăcătușu este finalizarea proiectului “Cele 7 vârfuri”. Proiectul acesta este o provocare pentru alpiniști, deoarece trebuie să ajungă pe cele mai înalte șapte vârfuri montane situate pe fiecare din cele șapte continente. Ticu Lăcătușu a dus la bun sfârșit această provocare după 8 ani și 166 de zile. În iunie 1990 a atins vârful Elbrus – Caucaz, Rusia (5642 m). Pe 4 februarie 1995 a ajus pe vârful Kilimanjaro – Tanzania, Africa (5895 m) – ruta Marangu. Pe 17 mai 1995 a fost primul român care a atins Everestul – Nepal, China, Asia   (8848 m). Pe 16 februarie 1996 a urcat Aconcagua – Argentina, America de Sud (6962 m). Pe 4 iunie 1997: Mount McKinley (Denali) – SUA, America de Nord (6194 m) – împreună cu Cornel Gălescu. Pe 25 aprilie 2000: Puncak Jaya (Piramida Carstensz) – Indonezia, Oceania(4884 m) – ruta Messner. Pe 10 decembrie 2001: Masivul Vinson – Antarctica (4897 m).

Alte recorduri ale lui Ticu Lăcătușu sunt:

  • 1992 – primul alpinist român care a depășit limita de 8000 de m – Vârful Broad (8051 m)
  • 1999 – primul alpinist român care a urcat de unul singur la o altitudine de peste 8000 de m, fără rezerve de oxigen – Cho Oyu (8201 m).

A primit nenumărate premii și distincții dintre care amintim marele premiu “Cel mai bun sportiv al anului” din 1999, alături de Gaby Szabo, premiul de televiziune APTR pentru documentarul “Țara Șerpașilor – Lumea de dincolo de nori” din 2004 și multe altele.

Ticu Lăcătușu nu este doar un alpinist de excepție, ci și un om de excepție. În urmă cu 2 ani, după devastatorul cutremur din Nepal, acesta  a început o campanie de strângere de fonduri pentru reconstruirea unei şcoli. Deși proiectul a întâmpinat numeroase piedici, cu sprijinul colaboratorilor locali, a celor care au dorit să se implice, acesta este aproape finalizat (detalii aici).

Mai multe pe lacatusu.ro.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Maria Miron spune

    Este nevoie de mai multi ca el! BRAVO Pietreanului nostru Curajos!

  2. Cris Urcanescu spune

    Felicitări Ticu și tot mai sus steagul României

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate