1937 – FARMACIA și LABORATORUL VOREL din Piatra-Neamț

0

În anul 1825, Domnitorul Ioan Sandu Sturza, prin hrisov domnesc, acorda spițerului Anton Vorel dreptul de a deschide o spițerie în Târgul Pietrei, pentru „obsteasca inlesnire in treaba medicilor”.

Familia Vorel, originară din Boemia (azi Cehia), s-a stabilit la începutul secolului al XIX-lea pe meleagurile noastre. De numele lor sunt legate primele încercări de valorificare a plantelor medicinale, care au dus la înființarea Laboratorului Vorel.

Conform Raportului asupra stării economice din Județul Neamț și dare de seamă pe anul 1937, după moartea doctorului Anton Vorel (1860), farmacia a fost dată în arendă la diverşi farmacişti, până în anul 1880, când a trecut sub conducerea lui Lascăr Vorel.

În anul 1907, conducerea farmaciei este preluată de Constantin Vorel, farmacist și nepot al doctorului Anton Vorel.

Încă din anul 1883 s-a început fabricarea specialităţilor farmaceutice atât de cunoscute Ceaiul Carpaţilor şi Bomboanele Pectorale. Treptat s-a mărit numărul preparatelor fabricate, iar astăzi Laboratorul Vorel produce peste 60 specialităţi autorizate de Ministerul Sănătăţii, cunoscute şi apreciate nu numai în întreaga ţară, dar şi în străinătate (Canada, Statele Unite, Grecia….şi chiar în Africa)”, se menționa în respectivul raport.

Dacă în anul 1924 este ridicat nou etaj peste vechea clădire a farmaciei, în anul 1937, cu sprijinul financiar a Societăţii Naţionale de Credit Industrial,  Laboratorul Vorel este transformat şi mărit în mod simţitor. Este ridicată o clădire modernă, formată din trei etaje, care vor fi alipite de vechea construcţie. „In acelaş an a fost înzestrat cu maşini şi aparate noi şi cu un Laborator de analize chimice şi biologice şi cercetări ştiinţifice prevăzut cu utilajul cel mai nou şi complect.”, se menționează în Raportul asupra stării economice din Județul Neamț și dare de seamă pe anul 1937

Suprafaţa clădirii măsura 500 metri pătraţi. Personalul, format din doctori, chimişti, farmacişti, funcţionari şi lucrători, numără 107 persoane.

„Laboratorul este condus astăzi de domnii Farmacist-Director Constantin Vorel şi Tudor Vorel, iar farmacia este pusă sub direcţiunea domnului Farmacist Vasile Zachman, având sub supravegherea d-sale 4 licenţiaţi în farmacie. Laboratorul editează o revistă cu sfaturi de igienă şi broşuri de medicină populară, pe cari le răspândeşte în mod gratuit în toate satele ţării.”, mai este consemnat în Raportul și darea de seamă pe anul 1937.

Indexul producţiei în ultimii 5 ani a evoluat astfel: 1933-100 (cifra de bază) 1934 – 117, 1935 – 138 1936 – 187, 1937 – 265

În anul 1948, activitatea „Laboratoarelor Vorel” a fost întreruptă brusc printr-un act de nationalizare, distrugându-se astfel o mare valoare științifică din domeniul descifrării tainelor naturii. Cel de-al doilea act de naștere al „Laboratoarelor Vorel” este semnat în anul 1983, continuându-se astfel tradiţia valorificării „aurului verde” prin înfiinţarea Laboratorului PLANTAVOREL.

Sursa: Raport asupra stării economice din Judeţul Neamţ şi dare de seamă pe anul 1937

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate