Ziua Crucii Roșii Române – marcată mâine, 3 iulie, de voluntarii de la Crucea Roșie Neamț

0

Marți, 3 iulie, începând cu ora 10:00, lângă bustul ex-președintelui Crucii Roșii Roman (din gara Roman), Viorica Agarici,  voluntarii de la Crucea Roșie Neamț vor desfășura unele activități specifice, marcând astfel Ziua Crucii Roșii Române.

Elogii pentru o nobilă Doamnă”( A. Munte,  „Curierul Israelit” – 1944)

,,Această femeie ca și alti români salvatori reprezintă sufletul românesc în acele vremuri de suferintă a evreilor’’ Rabin Dr. Alexandru Safran

Doamna Viorica Agarici va rămâne în conştiinţa umanităţii prin atitudinea ei în calitatea de şef al Filialei oraşului Roman a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie când, prejudecăţi şi reţinerea celor care o înconjurau a dat dovadă de curaj, înalt umanism oferind ajutorul organizaţiei careia îi era devotată şi în ale cărei principii credea.
La trecerea prin gara Roman a “trenului morţii” care transporta, în condiţii îngrozitoare sute de cetăţeni români, evrei din Iaşi deportaţi spre lagărul de la Călăraşi, Viorica Agarici cu autoritate şi cu o dârzenie care au impresionat pe toţi cei prezenţi, a făcut ceea ce ar fi trebuit să fi făcut Crucea Roşie în astfel de situaţii, indiferent de apartenenţa şi criteriile de orice fel aplicate deţinuţilor, salvând de la moarte oameni nevinovați.

Ea şi regina mamă Elena au făcut tot ce le-a stat cu putinţă, doamna Agarici ameninţând cu sacrificarea propriei vieţi pentru ca evreii din “trenurile morţii” să fie trataţi conform convenţiilor internaţionale în vigoare, pe timp de război.
În urmă demersurilor curajoase ale Vioricăi Agarici, intermediate şi de Regina Mama Elena care se află în acel moment în vizită la spitalele militare din garnizoana Roman evreilor închişi în vagoane li s-a permis aprovizionarea cu alimente şi îmbrăcăminte, separarea celor vii de cei morţi. Astfel, după transportarea şi îngroparea morţilor la cimitirul evreiesc din oraş, supravieţuitorii au beneficiat de asistenţă medicală din partea unor medici militari români, comunitatea evreiască din oraşul Roman aducând alimente şi îmbrăcăminte.
Gestul Vioricăi Agarici nu a fost în zadar ba, mai mult, după igienizarea corespunzătoare a vagoanelor şi primul ajutor, alte filiale de Cruce Roşie de pe traseul spre Călăraşi i-au luat exemplul, prinzând curaj să ofere tot sprijinul sărmanilor călatori.

La 8 iunie, anul 1983 Statul Israel,Institutul Yad Vashem din Ierusalim i-a acordat, post mortem, Doamnei Viorica Agarici diploma şi titlul de „Drept între popoare”, un arbore fiind plantat în memoria ei pe „Aleea Celor Drepţi”. În Revista cultului mozaic, era publicată cu această ocazie, sub semnătura aceluiaşi Marius Mircu evocarea: „Poporul evreu nu uită pe binefăcătorii săi. Viorica Agarici a smuls din ghearele morţii peste o mie de evrei”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate