ANAR: Mai multe localități din Neamț, printre cele mai afectate din țară de lipsa apei provocată de secetă

0

Potrivit Administrației Naționale Apele Române (ANAR), în prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 79,77% (în scădere față de săptămâna trecută când era de 80%). Se menține, însă, un volum de cca 3,46 miliarde metri cubi existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.


În prezent, în 449 de localități (inclusiv comune și sate) reprezentând 15% din localitățile de la nivel național, din care 6 orașe (Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău, parțial municipiul Iași) care dispun de sisteme centralizate, alimentarea cu apă a populației este asigurată cu restricții de către operatorii de apă, respectiv în anumite intervale orare.

Cele mai afectate localități sunt în județele: Botoșani -140 localități, Iași – 77 localități, Alba – 62 localități, Gorj – 35 localități, Vrancea – 21 localități, Bacău – 19 localități, Neamț – 17 localități, Galați – 16 localități, Hunedoara 12 localități, Vaslui – 10 localități, Olt și Argeș – 8 localități.

În prezent, în 251 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale sunt fântâni secate, comunitățile fiind afectate de secetă. Cele mai multe localități afectate sunt în județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Galați.

Cele mai afectate rămân localitățile din județele Botoșani -144 localități din care parțial și Municipiul Dorohoi, Vaslui – 61 localități, Neamț – 12 localități, Iași – 7 localități, Suceava – 9 localități.

Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației.

informează ANAR într-un comunicat

Recomandările ANAR pentru economisirea apei:

⏩Verificarea periodică a instalației de apă din locuință, a vaselor de toaletă și a oricăror altor mijloace mari consumatoare de apă astfel încât să fie în stare bună de funcționare, iar dacă se constată defecțiuni să fie reparate în regim de urgență pentru a evita și stopa pierderile de apă;

⏩Folosirea rațională a apei la baie și bucătărie fără a lăsa robinetul să curgă nejustificat (fără a face operațiuni de spălare);

⏩Folosirea, pe cât posibil, a fântânilor pentru udarea grădinilor sau folosirea unui sistem de irigare care minimizează consumul de apă (ex: prin picurare);

⏩Refolosirea apei în care se spală legumele și fructele pentru udarea plantelor;

⏩Întreținerea permanentă a piscinelor pe tot sezonul de vară pentru evitarea golirii și reumplerii acestora;

⏩Montarea economizoarelor de apă la robinete;

⏩Utilizarea mașinilor de spălat (rufe și vase) în perioadele din zi când este consum mic de apă;

⏩Folosirea/înmagazinarea apei din precipitații;

⏩Adâncirea/denisiparea fântânilor/forajelor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate