Crescut în orfelinat – masterand la Geografie, voluntar la Ambulanță

0

-Ionuț Ursu va împlini 26 de ani pe 6 martie și va ieși din sistemul de protecție socială
-Abandonat în spital la 5 zile după naștere, tânărul și-a depășit condiția și a ajuns cu mult efort absolvent al Facultății de Geografie – face de 4 ani voluntariat la Serviciul de Ambulanță București și visează să devină medic
Dacă succesul și șansa ar avea un nume, cu siguranță acela ar fi Ionuț Ursu. Abandonat în spital la doar 5 zile după naștere, crescut la leagăn și mai apoi în mai multe centre de plasament, tânărul, acum în vârstă de 26 de ani, este masterand la Facultatea de Geografie București, voluntar dedicat la Ambulanță iar visul său este să devină medic. Ionuț Ursu este dovada vie că sistemul de protecție a copilului oferit de stat poate crea oameni adevărați, poate da aripi unor tineri care au fost părăsiți de propriile lor familii. Ionuț Ursu s-a născut pe data de 6 martie 1989 iar mama sa l-a părăsit în maternitate după 5 zile. Botezat de o doctoriță cu suflet mare, copilul a ajuns astfel la Leagăn iar mai apoi a crescut în mai multe centre de plasament. Nu i-a fost ușor, mai ales că primii ani de după Revoluție nu au fost printre cei mai fericiți pentru sistemul de ocrotire a orfanilor. Lipsit de dragostea părinților, dar îngrijit și îndrumat bine, Ionuț a absolvit Liceul Dimitrie Leonida din Piatra Neamț și a reușit să intre la Facultatea de Geografie a Universității București, la locurile bugetate. La 18 ani a vrut să-și cunoască mama naturală dar, din păcate, a fost respins categoric, aceasta trântindu-i ușa în nas. Atunci tânărul a decis să treacă peste acest eșec dureros și și-a canalizat toată energia pentru a-și croi viitorul. „Au fost ani grei în centrele de plasament, cel mai tare lipsindu-mi dragostea unei mame. Deși eram bine îngrijiți mi-aș fi dorit să am parte de atenție doar eu, să am o mamă. Au fost însă oameni care mi-au marcat viața, care mi s-au lipit de suflet și care mi-au dat șansa de a deveni ceea ce sunt acum. Mă gândesc la doamna Steluța Asmarandei, cea care mi-a îndrumat primii pași în centru. Îmi amintesc cu emoție de doamna Violeta de la bucătăria Centrului Alexandru Roșca care-mi făcea prăjituri de ziua mea. Port amintiri extrem de calde doamnelor Felicia Sandu și Cristina Păvăluță care au fost prezente la festivitatea mea de absolvire a facultății, din 2014. Am fost atunci foarte mândru să le am alături de mine și pentru asta le sunt mereu recunoscător’’, spune Ionuț. Acesta nu s-a mulțumit să meargă la cursuri și atât în timpul facultății, ci din primul an a vrut să devină voluntar la Ambulanță. A dat un examen dificil, a urmat cursuri de pregătire timp de 6 luni iar de atunci și până acum face gărzi voluntar alături de echipajele medicale de la Ambulanța București. „Am vrut astfel să întorc binele ce mi-a fost făcut de-a lungul vieții. Am fost îngrijit cu atenție la UPU Neamț când eram copil și atunci am decis că poate voi ajunge și eu să salvez vieți. Acum, când ajung să resuscitez un pacient și văd cum inima îi repornește simt cea mai mare emoție și satisfacție, simt că am făcut cu adevărat ceva important’’, mai spune tânărul.

Tocmai de aceea visează să devină medic și vrea să-și încerce norocul în vara acesta, dorind să dea admitere la Medicină. Pe 6 martie Ionuț Ursu va împlini 26 de ani, și, conform legii, va ieși din sistemul de protecție oferit de stat. Practic, nu va mai primi nici un fel de sprijin, urmând să se descurce pe cont propriu. Totuși, el este foarte optimist. A făcut o cerere la Primăria București pentru a primi o locuință ANL, muncește în diverse locuri și este implicat în tot felul de campanii. Frecvent revine la Piatra Neamț unde se implică în educația copiilor din Complexul de servicii Elena Doamna și încearcă să le facă celor mici tot felul de daruri și surprize. „Viața în centrele de plasament este departe de ceea ce-și imaginează oamenii, este o viață frumoasă, bună și în care copiii au parte de cele mai bune condiții, poate pentru mulți dintre cei de acolo mult mai bune decât le-ar avea acasă, dacă ar fi la părinții lor. Mulți au rămas cu păreri preconcepute și încă privesc cu suspiciune pe toți cei care provin din aceste centre. Sunt mândru să spun că am fost crescut de stat, că am mulți colegi din centrul de plasament studenți, că am avut și am cu adevărat o familie care m-a ajutat și sprijinit ori de câte ori am avut nevoie’’, a conchis Ionuț Ursu.
În acest moment, în cele 6 complexe de servicii (centre de plasament) din județ sunt 390 de copii și tineri beneficiari ai sistemului de protecție socială. Dintre aceștia 20 sunt studenți la diverse facultăți din țară iar 5 urmează cursurile unor școli postliceale. Printre studenții cu rezultate deosebite se remarcă Petrișor Alupoaie, student în anul I la master la Facultatea de Construcții și Instalații din cadrul Univestității Gheorghe Asachi Iași, la specializarea Ingineria Clădirilor. Acesta este în sistemul de stat de la vârsta de 5 ani. Alte exemple de succes sunt frații Mihuț, aceștia aflându-se în centrele de plasament de la vârsta de 2 ani. Primul dintre ei, Mihai Radu Mihuț, este student în anul I la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Aurel Vlaicu Arad și de-a lungul timpului a obținut numeroase premii și trofee la campionatele de lupte greco-romane. Fratele său, Mihuț Ștefan, este în acest moment student în anul I la master la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, specializarea Economia și Dreptul Afacerilor.

DGASPC Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate