Controale la ghirlandele electrice

3

În conformitate cu programul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind tematicile de control pe trimestrul IV, în perioada 08 -12.12.2014, s-au desfasurat acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea ghirlandelor electrice.
Au fost verificati un numar de 18 operatori economici, cu calitatea de vanzatori, atat in mediul urban cat si in rural, toti cu abateri de la legislatia specifica in vigoare. A fost supusa verificarii o cantitate de 683 buc in valoare de 18.106 lei, din care cu abateri o cantitate de 548 buc in valoare de 8368,0 lei.
Ca urmare a controalelor efectuate, s-au dispus urmatoarele:
– oprirea temporara de la comecializare a produselor cu abateri in cantitate de 548 buc in valoare de 8368,0 lei;
– a fost aplicat un numar de 5 amenzi contraventionale in valoare totala de 12.000, 0 lei si un numar de 14 avertismente.

Toate produsele verificate sunt de provenienta China, astfel incat exista obligativitatea identificarii importatorului din UE. La 16 operatorii economici verificati s-au constatat abateri privind aplicarea in mod vizibil si lizibil pe ambalajul echipamentului electric ( ghirlande electrice) a denumirii si adresei importatorului din UE – de exemplu pentru – ghirlande 180 led China, instalatii electrice “Led Lights” China si “100 led”, instalatii electrice “Multi function” China, ghirlande electrice “ V&V”,”Led Light Craciun Fericit“ China, ghirlande luminoase 100 leduri si Multi Function China.
In ce priveste respectarea prevederilor legale privind garanţia comercială conform Legii nr. 449 / 2003 , in majoritatea cazurilor, operatorii economici acorda garantie la produsele ghirlande electrice pe baza bonului fiscal.
A fost identificat si un operator economic ce nu acorda nici un fel de garantie la produsele comercializate (comerciala sau legala).
In ce priveste respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor, un singur operator economic oferea reduceri promotionale (reduceri 20% pana la 30%) la ghirlandele electrice comercializate, dar nu se respecta legislatia in vigoare – nu se indica in mod clar si neechivoc data la care inceteaza oferta, faptul ca oferta se refera la limita stocului disponibil .

S-a mai constatat ca, pentru multe dintre produsele comercializate, cu toate ca unele aveau mentionate pe ambalaj diverse informatii – denumire produs, caracteristici tehnice, instructiuni de utilizare, avertizari de siguranta, faptul ca sunt de interior sau exterior, ca sunt rezistente sau nu la umiditate si alte informatii – acestea nu erau traduse in limba romana sau chiar lipseau. Aceasta abatere s-a identificat la 7 dintre operatorii verificati.

Comisar Sef Adjunct
Ing.NATALIA HRUSCA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. robocop spune

    Cu sfiala imi permit nea Marcele sa recomand oleaca de informare sa faceti pentru noul Craciun cu doamna ! Asa incat in decembrie care vine sa nu mai poata flacaul cu ledu sa mai pacaleasca pe consoarta lu matali ! Ca astia e smecheri ,nu ca nu stiu ,da vad o femeie si profita ! Anticipat scuze daca deranjez cu invatatura me ,si sarutari de maini dnei ! Am onoarea !

    1. feraru marcel spune

      Nu deranjezi fratello…. Io-te, ca-ti mai raspund o data, sa nu crezi ca-s vr-un mofturos la sfaturi de bun simt. Poate-o aparea varianta asta a-II-a…

  2. feraru marcel spune

    Din pacate, majoritatea vanzatorilor „la tejghea” nu au habar de ceea ce vand. Caracteristicile tehnice, chiar scrise in limba Romana, raman pentru f. multi termeni dintr-o limba straina ! Putere absorbita, wattaj, bec cu incandescenta sau LED, sunt termeni necunoscuti tuturor. Toti iti ofera ghirlande cu becuri, ranjind creduli ca de fapt sunt LED-uri. A cumparat nevasta-mea inainte de craciun din Orion, de la o firma de asta 3 cutii, ca voiam doua sa le ducem la copii in Bucuresti. A cerut cu LED-uri si vanzatorul fericit, spune…pai numai de astea avem d-na. Cum nici nevasta-mea, nu prea stie a deosebi LED-ul de becul cu incandescenta, le-a cumparat. Acasa, a avut surpriza sa constatam ca erau beculete tip bob de orez, toate, cu filament, deci normale cu incandescenta. Aici, cred c-ar trebui sa umble un pic OPC-ul, sa-i oblige pe patroni sa foloseasca vanzatori cat de cat priceputi, nu neaparat calificati.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate