ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”NICOLAE APOSTOL” DIN RUGINOASA LA 150 DE ANI

0

Vă puteți imagina un sat fără școală? Un sat fără școală cred că ar muri. S-ar pustii. Așa or fi gândit și gospodarii satului Ruginoasa, care au zidit școala curând după Legea Instrucțiunii Publice din 1864 a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Căci numai școala și Sfânta biserică ”sunt izvoarele mângâierii și ale fericirii sufletești” cum bine zicea bădița Ion din Humulești.
Până în 1908 școala a funcționat în casa comunală, în vechea cârciumă a satului sau în casele unor săteni. Sub ministeriatul lui Spiru Haret s-a construit școală nouă cu două săli de clasă, și camere pentru învățător.
Până în 1959 la Școala Ruginoasa a existat numai învățământ primar slujit de dascăli remarcabili prin dăruire și credință: Nicolae Apostol, Dumitru Teodorescu, Ana și Emil Teodorescu, Ana și Gheorghe Gânju, Victoria Manoliu ș.a.
Trecerea la învățământul gimnazial, în anul școlar 1960 – 1961, s-a întâmplat odată cu inaugurarea unui nou local al școlii. Directorul de atunici, profesorul Cezar Cercel, i-a mobilizat atât pe săteni cât și pe profesori pentru a duce la bun sfârșit această lucrare. Noua școala s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 400 de elevi, astfel că începând cu anul 1973 s-a pus piatra de temelie la actuala clădire a școlii. Educatoare, învățători și profesori s-au străduit an de an să aducă lumină și adevăr pentru generații de elevi: Anghelina Cercel, Mihai Andone, Tatiana Andone, Elvira Găinariu, Ioan Florea, Dumitru Porumbiţă, Finica Găbăroi, Lucica Apetrei, Virginia Grumăzescu, Maria Teodorescu, Maria Gheorghiu, Ana Moisă, Ioan Mâţă, Mihai Iftode, Ruxanda Gheorghiu.
Din anul 2013 Școala Gimnazială din Ruginoasa a primit numele profesorului Nicolae Apostol, fiu al satului. Este cel care a îndrumat primii pași în literatură a marilor scriitori Mihail Sadoveanu și Cezar Petrescu. Elev al marelui dascăl la Liceul ”Roman Vodă” din Roman, Cezar Petrescu i-a dedicat romanul Apostol, apărut în anul 1933. Pe prima filă a cărții romancierul scria: “În memoria dascălului meu, Nicolae Apostol, căruia i-ar fi plăcut această povestire a unei vieţi unde am încercat să inchid într-o coajă amară sâmburele dulce – ca dreptatea, ca binele, ca iubirea, ca biruinţa, ca însăşi viaţa – aşa cum m-a învăţat el..”
Vineri, 12 decembrie 2014, la câteva zile după venirea lui Moș Nicolae, Școala din comuna Ruginoasa se va afla în sărbătoare. La ora 11 vor începe manifestările prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la înființare. Cu acest prilej va fi dezvelită și sfințită o placă aniversară. Despre istoria școlii vor vorbi profesorii Mihai Andone și Gheorghe Radu. Vor fi înmânate diplome de excelență și se vor depăna multe, multe amintiri. Elevii școlii vor prezenta un program artistic.
Această manifestare nu s-ar fi putut desfășura fără sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, a Consiliului Local Ruginoasa, a primarului comunei Ruginoasa, jr. Nicu Chirilă, a părinților și a unor agenți economici locali. Cu toții s-au întors acum, în aceste zile de decembrie, cu fața spre școală. Pentru că atât cât trăiește Școala, trăiește și satul.

Prof. Maria Daniela Ciuraru
Directorul Școlii Gimnaziale ”Nicolae Apostol” Ruginoasa, Județul Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate