Noaptea Cercetătorilor 2014 – Sărbătoarea europeană a științei la Piatra Neamț

0

Afis_NoapteaCercetatorilor2014_PiatraNeamtRampa de lansare este instalată, motoarele de propulsie sunt pregătite, călătoria începe!

Pe 26 septembrie, ora 17.00 la Curtea Domnească din Piatra Neamț, începe călătoria în lumea științei la Noaptea Cercetătorilor 2014.

Toți călătorii sunt invitați să își ocupe locul dorit și să parcurgă un traseu aventuros în lumea cercetătorilor adevărați.

În zona Hands On sunt pregătite experimente și demonstrații inedite. După cum îi spune și numele, este zona în care participanții au voie să atingă exponatele, să contribuie la experimente, să interacționeze cu cercetătorii.

Aici, liceul „Petru Rareș” a pregătit experimente inedite de chimie, va prezenta stația meteo recent achiziționată și invită toți doritorii la observații astronomice. În cadrul evenimentului, va avea loc și lansarea unui soft inovator FaceRig.

Școala numarul 1 “Nicu Albu” provoacă pe cei mici și pe cei mari, deopotrivă, la creativitate prin atelierele de pictură ,,Invitație în lumea culorilor” și de mâini îndemânatice ,,creație, imaginație, artă”.

Liceul de informatică va fi prezent la eveniment cu mai multe concursuri, precum concursul Egg Landing sau concursul de lansare de avioane de hârtie.

La Noaptea Cercetătorilor Piatra Neamț va fi prezentat și roverul construit de echipa RO-SAT ONE pentru participarea la Competiția Europeană CanSat 2014, cu care echipa a câștigat locul I la categoria Avansați a competiției.

Pentru mințile curioase, Colegiu Tehnic de Transporturi Piatra Neamț propune experimente de fizică, observații cu seismograf și prezentarea mașinii Atwood pentru determinarea accelerașiei gravitaționale.

În zona dedicată cercetării în Uniunea Europeană, participanții vor afla cele mai noi tendințe în cercetare la nivel european, își vor testa cunoștințele de cultură generală și vor putea participa la o tombolă europeană.

Zona Agora va fi animată de discuții și debateri pe teme științifice interesante de actualitate.

Curioșii, cercetătorii, copiii de toate vârstele pot verifica programul evenimentului la http://noapteacercetatorilor.eu/orase/piatra-neamt/ sau http://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor.

Noaptea Cercetătorilor

Program

PIATRA NEAMȚ, Curtea Domnească, 26 septembrie 2014

ZONA INFO-POINT ŞI A UNIUNII EUROPENE

Este locul unde te poţi informa şi unde profesorii însoţitori se pot înscrie în tabelele de prezenţă la eveniment. Mai mult este locul unde se vor strânge părerile voastre (chestionar eveniment). Vor fi proiectate filme de prezentare din diferite țări din Europa ale acestui eveniment și vă veți putea informa legat de funcţionarea Uniunii Europene, instituţiile, politicile şi priorităţile comunitare.

ZONA HANDS-ON

LICEUL “PETRU RAREȘ”

  • experiențe inedite de chimie

  • starea vremii de la Liceul Petru Rareș: prezentarea stației meteo recent achiziționate;

  • cerul mai aproape de noi: observații astronomice efectuate cu ajutorul telescopului de 250 mm;

  • lansare soft FaceRig de către elevul Gheorghiu Vlad (clasa a XII-a).

ȘCOALA NR 1 “NICU ALBU”

  • Activitate de creație:

    • Picture – ,,Invitație în lumea culorilor”

    • mâini îndemânatice – ,,creație, imaginație, artă”

    • experimente interactive – ,,Micii cercetători”

  • Agora-dezbateri pe teme diverse

LICEUL DE INFORMATICĂ

  • Concurs Egg Landing.

  • Concurs de construire și lansare de avioane de hârtie.

Ambele concursuri se adresează elevilor din clasele 6 – 10, având categoriile Juniori și Seniori.

  • Prezentarea roverului construit de echipa RO-SAT ONE pentru participarea la Competiția Europeană CanSat 2014, cu care echipa a câștigat locul I la categoria Avansați a competiției.

COLEGIUL TEHNIC DE TRANSPORTURI

  • Experimente de fizică (electrizare, magnetizare, optică) – cu materiale simple și la îndemâna oricui se pot vizualiza caracteristici importante pentru câmpul magnetic, câmpul electric, dar și pentru refracția luminii;

  • Seismograf – observarea tipurilor de unde mecanice (primare, secundare);

  • Mașina Atwood – determinarea accelerației gravitaționale.

Despre Noaptea Cercetătorilor

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment finanțat de către Comisia Europeană, prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie. Evenimentul își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Primul eveniment european Noaptea Cercetătorilor a fost organizat în 2005 şi a atras până acum 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Ediția 2013 a atras peste 40.000 de vizitatori în România.

Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.

Noaptea Cercetătorilor este organizată la Piatra Neamț, sub egida Uniunii Europene și patronajul Ministerului Educației Naționale  de către echipa la nivel național #Researchers4Humanity – Asociația Invenio, Target Active Training, Centrul de Studii Complexe, Institutul Național de Cercetare în Sport și organizatorii locali Primăria și Consiliul Local Piatra Neamț, Colegiul Național „Petru Rareș” și Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț.

Pentru mai multe informaţii vizitați http://noapteacercetatorilor.eu/orase/piatra-neamt/ şi http://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate